Categorie archieven: Orde & Veiligheid

Honderdveertig studenten mboRijnland actief bij verkiezingen in Alphen aan den Rijn en Leiden

Vandaag helpen honderdveertig studenten van mboRijnland bij de Tweede Kamerverkiezingen in Alphen aan den Rijn en Leiden. Sinds 2021 werkt mboRijnland samen met deze twee gemeenten tijdens de verkiezingen. Dankzij het succes vragen de gemeenten sindsdien of studenten als boa en beveiliger in opleiding willen helpen met het in goede banen leiden van de verkiezingsdag.

“Mooi dat studenten op deze belangrijke dag ervaring kunnen opdoen in de praktijk. Ze vervullen de rol van gastheer/gastvrouw en vragen aan de bezoekers of ze hun stembiljet en ID-bewijs bij zich hebben. Daarnaast letten ze op of er geen verdachte situaties of onwenselijk gedrag zijn en houden ze toezicht op het ordelijk parkeren van auto’s en fietsen rondom het stembureau”, aldus Irbis Wieffering, docent opleiding Beveiliger bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Leiden.

Stemmen tellen Hooglandse Kerk

Voor de tweede keer worden op donderdag 23 november de stemmen per kandidaat publiekelijk geteld in de Hooglandse Kerk in Leiden. “Hier lopen eerstejaars studenten die de versnelde opleiding doen rond om de veiligheid in de gaten te houden”, licht Wieffering toe. In totaal zijn 68 studenten in Leiden actief, verdeeld over acht stembureaus.

Handhavers en beveiligers in Alphen

In Alphen aan den Rijn ondersteunen in totaal 72 studenten bij 26 stemlokalen in Alphen aan den Rijn en omgeving. Er worden 26 studenten van de opleiding Particulier Beveiliger ingezet en 46 studenten van de opleiding Handhaver, Toezicht en Veiligheid. “De studenten draaien allemaal een shift van 4 uur. In totaal houden de studenten 12 uur lang toezicht bij de stembureaus”, aldus Niels Vroege, docent HTV in Alphen aan den Rijn en coördinator van de verkiezingen in Alphen.”

Achter de tafel

“Nieuw dit jaar is dat ook een aantal studenten meehelpt áchter de tafel bij een stembureau. Ze maken deel uit van het team dat de ID’s van de bezoekers checkt, stembiljetten uitdeelt en erop toeziet dat mensen alleen het stemhokje ingaan”, vertelt Vroege. Alleen meerderjarige studenten mogen deze rol uitoefenen.

In de les Burgerschap is uitgebreid stilgestaan bij de verkiezingen. Er is bijvoorbeeld lesgegeven over stemmen en het actieve en passieve kiesrecht. “Bij mboRijnland vinden we het belangrijk om studenten mee te geven dat ze in een democratie leven en dat ze stemrecht hebben. Op een aantal vestigingen van mboRijnland in verschillende gemeenten zijn stembureaus ingericht om de verkiezingen dichtbij te brengen. Laagdrempelig voor medewerkers en studenten om hun stem uit te brengen”, besluit Vroege.

Studenten mboRijnland helpen als boa en beveiliger bij verkiezingen en stemmen tellen

Op 15 en 16 maart helpen ruim honderd studenten van mboRijnland voor het derde jaar op rij mee aan het in goede banen leiden van de verkiezingen in Alphen aan den Rijn en Leiden. Nadat de studenten tijdens corona in maart 2021 succesvol bijdroegen aan het veilig stemmen met inachtneming van de coronamaatregelen, hebben de gemeenten hen vorig jaar en dit jaar opnieuw gevraagd om te helpen. Dit jaar wordt gestemd voor de Provinciale Staten en Waterschappen.

“Voor de eerstejaars studenten is het de eerste keer dat ze in uniform optreden in de publieke ruimte. Ze vervullen de rol van gastheer/gastvrouw, vragen aan de bezoekers of ze hun stembiljet en ID-bewijs bij zich hebben. Daarnaast hebben ze de taak om op te letten of er geen verdachte situaties of onwenselijk gedrag zijn en houden ze toezicht op het ordelijk parkeren van auto’s en fietsen rondom het stembureau”, aldus Irbis Wieffering, docent Beveiliging bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Leiden.

Stemmen tellen openbaar
Nieuw dit jaar is dat het tellen van de stemmen op donderdag 16 maart openbaar is. “De Hooglandse Kerk is vrij toegankelijk voor geïnteresseerden die aanwezig willen zijn bij de telling in Leiden. Hier lopen derdejaars studenten rond om de veiligheid in de gaten te houden”, licht Wieffering toe.

In Alphen ondersteunen 38 studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid bij 38 stemlokalen in het centrum. Dat wil zeggen dat ze solo op een locatie staan. Ook hier vervullen de studenten de rol van gastheer/gastvrouw en begeleiden de bezoekers naar de juiste plek.

Anders dan in Leiden helpt een aantal tweedejaars studenten in Alphen aan den Rijn op donderdag niet bij het handhaven van de orde, maar bij het tellen van de stemmen in de Limeshal. Dit vindt plaats vanaf 8.00 uur. De telling is openbaar.

Mini-verkiezing
“De tweedejaars studenten mochten zichzelf vrijwillig aanmelden om te helpen bij de telling. In de lessen Loopbaan & Burgerschap is uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen. De studenten hebben zich verdiept in de verschillende partijen en hun belangrijkste standpunten. In de klas hielden we ook een eigen mini-verkiezing. De studenten die vandaag en morgen een bijdrage leveren zijn goed op de hoogte welke uiteenlopende politieke standpunten in de samenleving leven. In hun rol op het stembureau nemen ze uiteraard een neutraal standpunt in. Ze staan daar uit naam van de gemeente”, vertelt docent Niels Vroege, docent HTV bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Alphen aan den Rijn.

Uitbreiden rol
Het streven is dat volgend jaar ook een deel van de studenten achter de tafel op een stembureau zit. mboRijnland wil de rol van de studenten graag uitbreiden rondom de verkiezingen.

De boa’s en beveiligers in spé werken in twee shifts van een aantal uur. De vroege vogels staan vanaf 7.00 uur bij een stembureau tot 13.30 uur. Daarna neemt de volgende ploeg het over van 13.30 uur tot 21.30 uur ‘s avonds. In Leiden helpen de studenten op drie stembureaus: op Leiden Centraal Station, het Stadhuis en de Herengrachtkerk. In Alphen aan den Rijn staan de studenten op 38 stembureaus in het centrum. 

Studenten mboRijnland aan het werk tijdens bezoek Koning bij feestelijke opening Gouda750 

Een spannende dag voor de studenten van mboRijnland! Vandaag bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan de stad Gouda ter gelegenheid van de feestelijke opening van Gouda750. Hij opende in de Sint-Janskerk de tentoonstelling ‘Beleef het wonder van Gouda’. Studenten van de opleiding Orde & Veiligheid werden ingezet als beveiliger en handhaver om de orde en veiligheid te bewaken tijdens de feestelijkheden rond de Markt en in de Sint-Janskerk. Studenten van de opleiding Gastheer/Gastvrouw hielpen in de kerk bij de ontvangst van 880 genodigden. De gasten werden getrakteerd op heerlijke hapjes, bereid door studenten Horeca.

Hendrik de Knegt, docent opleiding Orde & Veiligheid mboRijnland: “Het is een enorme eer voor zowel de docenten als studenten van mboRijnland om de gemeente Gouda op deze bijzondere dag te ondersteunen bij de ontvangst van de Koning. De start van een jubileumjaar waar onze studenten nog veel vaker worden ingezet. Geweldig dat ze op allerlei plekken in de stad kunnen leren hoe hun vak in de praktijk werkt, met alle verrassingen en onvoorspelbaarheden die ze tegenkomen.”

Officiële start jubileumjaar 

Het is dit jaar 750 jaar geleden dat de stad Gouda stadsrechten ontving van Graaf Floris V van Holland. Dit wordt uitgebreid gevierd. Van april tot september zijn er verschillende activiteiten in de stad. Vanmiddag opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de expositie ‘Beleef het wonder van Gouda’, tevens de opening van alle festiviteiten. In de Sint-Janskerk woonden 880 genodigden de officiële opening bij. Daarna gingen nog eens twintig genodigden met de Koning in gesprek op het plein voor het stadhuis. De inwoners van Gouda konden alle feestelijkheden volgen via een groot scherm op de Markt, waar de Koning ook nog even een rondje liep om bewoners te begroeten.

Sven de Vries (17) en Kim van Binsbergen (16), eerstejaars studenten HTV, vormen een koppel en surveilleren en patrouilleren samen op de Markt. Beiden hebben als doel om over een paar jaar hoofdagent te worden, dus het plan is om straks veder te studeren op de Politieacademie. Op de vraag wat ze ervan vinden dat de Koning komt, antwoordt Sven: “Wel spannend en bijzonder. Het gebeurt natuurlijk niet iedere dag dat de Koning op bezoek komt. Er zijn veel voorzorgsmaatregelen getroffen, het is echt een enorme organisatie om het bezoek van de Koning in goede banen te leiden.” Kim: ”We hebben op school goed geoefend met de portofoon en de communicatie onderling, dus dat komt helemaal goed.”

Foto: Studenten Sven (17) en Kim (16) op de foto met Koning Willem-Alexander. Op de achtergrond Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda 

EXPO GOUDA MAAKT 

Een andere plek waar studenten mboRijnland actief zijn tijdens Gouda750 is de oude Viruly Zeepfabriek. Hier werd afgelopen week de EXPO GOUDA MAAKT geopend. De tentoonstelling laat alle Goudse industrie van vroeger, nu en later zien. Voor het winkeltje van de EXPO is een speciaal Gouda750-koekje ontworpen door studenten Bakkerij. Deelnemers van stichting ’t Lichtpunt, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bakken de koekjes. Bezoekers krijgen het koekje geserveerd bij een kopje koffie en studenten van de opleiding Entree verkopen de koekjes in het winkeltje van de EXPO. Studenten Economie hebben een businessplan gemaakt voor de exploitatie van het winkeltje, waar ook nog andere producten verkrijgbaar zijn. Een mooi voorbeeld van leren in de praktijk en samenwerking tussen de verschillende opleidingen.

170 studenten in actie om Tweede Kamer verkiezingen coronaproof en veilig te laten verlopen

Studenten Orde en Veiligheid ingezet op 48 locaties in Alphen en 15 locaties Leiden

Op 15, 16 en 17 maart helpen 170 studenten Orde & Veiligheid van mboRijnland om de Tweede Kamer verkiezingen coronaproof en op een veilige manier te laten verlopen. In Alphen aan den Rijn worden 90 studenten van de opleiding Particulier Beveiligen (PB) en Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV) ingezet, verdeeld over de 48 stemlocaties waaronder het gemeentehuis, de brandweerkazerne en het Archeon. In Leiden gaat het om 60 studenten van de opleiding Coördinator Beveiliging (CB) en Particulier Beveiliging (PB) die op 15 locaties aan het werk gaan. Daarnaast doen 20 CB’ers ook nog eens examen tijdens deze dagen. Uniek, omdat dit normaliter altijd binnen de schoolmuren plaatsvindt. 

Niels Vroege is docent HTV en vanuit mboRijnland coördinator voor de stembureaus in Alphen aan den Rijn: “We zijn enorm trots op onze eerstejaars studenten beveiliging dat ze tijdens deze verkiezingen zo’n belangrijke rol mogen vervullen. Het is de allereerste keer dat de studenten in de praktijk aan de slag kunnen. Waar ze normaal op een rommelmarkt of bij een voetbalwedstrijd ervaring opdoen, is in deze coronatijd weinig mogelijk. De verkiezingen zijn daarom een uitgelezen kans voor de studenten om het geleerde in de praktijk te brengen. Bovendien zijn de stembureaus enorm blij dat ze extra handen hebben om het stemmen in goede banen te leiden.”

Werkbezoek minister Ollongren
Vorige week woensdag konden twee studenten, Sami en Maaike, al even proefdraaien als beveiligers in Alphen aan den Rijn. Minister Kajsa Ollongren kwam toen op werkbezoek naar het stembureau in het gemeentehuis om te kijken hoe het eraan toe zal gaan tijdens de verkiezingen en of het stembureau aan de coronaproof is. Maaike: ”Het was een erg leuke eerste ervaring, waarbij we al een idee kregen hoe het er volgende week aan toe gaat op de stembureaus, wat de looproute is en waar we op moeten letten in het kader van de coronaregels en veiligheid. Ik ben blij dat ik al even in de praktijk heb gezien hoe straks allemaal gaat.”

Early voting
Op maandag 15 en dinsdag 16 maart kunnen kwetsbaren zoals ouderen al terecht om hun stem uit te brengen. Dan is een beperkt aantal stembureaus in Alphen en Leiden bemenst, ook door studenten beveiliging. Op woensdag is er volledige bezetting en zijn alle 170 studenten aan het werk in beide steden. Dan sluiten ook nog studenten uit Gouda aan om de handen uit de mouwen te steken.

Examen doen tijdens de verkiezingen
Vakdocent beveiliging Irbis Wieffering is coördinator voor de stembureaus in Leiden. Hij is met het idee gekomen om de coördinatoren beveiliging (CB’ers) tijdens deze dagen examen te laten doen. “Normaal doen de CB’ers examen binnen de schoolmuren tijdens de Open Dag. Aangezien dit evenement dit jaar alleen online plaatsvond zijn we op zoek gegaan naar een andere mogelijkheid. Dat werden de verkiezingen. Hij licht toe: “Een totaal andere omgeving natuurlijk in het publieke domein met allerlei soorten mensen, dus dat geeft voor de studenten wel een extra dimensie aan het geheel. In Leiden is een bijvoorbeeld een stemlokaal ingericht op het Centraal Station, dus mensen uit het hele land kunnen daar hun stem uitbrengen.”

De examenkandidaten zijn in totaal een maand bezig met hun examenopdracht. Ze bereiden draaiboeken en planningen voor, ze maken briefings voor de Particulier Beveiligers, de studenten die zij aansturen, ze worden drie dagen lang geobserveerd en beoordeeld in de praktijk en sluiten het examen af met een reflectieverslag en eindgesprek. Irbis: “Het is uniek dat onze studenten in deze setting examen doen en de eerste keer dat studenten van mboRijnland meehelpen om de verkiezingen in goede banen te leiden. We zijn enorm trots op ze.”

Van beveiliger, naar handhaver en nu hoofdagent, Lisanne deed het!

Als er iemand is die van jongs af aan al wist wat ze wilde worden, dan is het Lisanne Fons (24) wel. Als kind droomde ze al van een toekomst bij de politie. De weg hier naartoe was niet vanzelfsprekend. Lisanne begon op het speciaal onderwijs waar ze haar vertelden dat een carrière als politieagent het niet ging worden, maar niks hield Lisanne tegen. Via verschillende opleidingen op mboRijnland is ze recent met vlag en wimpel geslaagd voor de politieacademie. Nu staat Lisanne dagelijks op straat als hoofdagent, haar droombaan.

De weg naar je droom
De wens voor een baan met wat actie heeft Lisanne niet van een vreemde. Haar vader zit in de beveiliging, dus was het een mooie start om te beginnen met de opleiding Particulier Beveiliger niveau 2 in Zoetermeer. Dit was een goede eerste zet, maar Lisanne wilde meer. De volgende stap werd de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid in Alphen aan den Rijn. Hier zat Lisanne al meer op haar plek, zoals ze zelf zegt: “het gaf me de bevestiging dat het hierna echt tijd was voor de politieacademie”.

Op de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid raakte Lisanne gewend aan het lopen in uniform en mensen aanspreken op straat. De opleiding ging haar goed af en ze mocht meedoen aan het speciale politietraject, waardoor je de versnelde opleiding tot hoofdagent aan de politieacademie volgt. Tijdens het traject stoomden ze Lisanne klaar om te solliciteren bij de academie.

De weg naar de politieacademie is allesbehalve makkelijk. Je moet verschillende testen halen, zoals de sporttest, capaciteitentest en ook de rekentoets. Rekenen is iets waar Lisanne altijd al moeite mee had, een flinke uitdaging dus. Bij haar eerste poging lukte niet, maar na wat bijlessen was de tweede toelating een succes!

De politieacademie
Op de politieacademie zat Lisanne helemaal op haar plek. Het eerste jaar sloeg ze over, want over het verkeer en het opnemen van bekeuren had ze al de nodige ervaring opgedaan door haar tijd bij Handhaving. Toch was het soms nog best wel even spannend. Er zijn veel examens en voor de meeste heb je maar drie kansen, het was soms dus best hard bikkelen. Als proef op de som schreef Lisanne een scriptie. Dat ging van een leien dakje, en zo studeerde ze zelfs tweeënhalve maand eerder dan verwacht af.

Hoofdagent Lisanne
De droom van Lisanne is werkelijkheid geworden, ze is hoofdagent! Dagelijks is ze bezig met 112-meldingen en noodhulp op de fiets of in de auto. In oktober wordt ze officieel geïnstalleerd en beëdigd. Daar kijkt ze erg naar uit, zo zegt ze zelf: “dan weet ik zeker dat ze het nooit meer van me afpakken”.

Terugkijkend op je studiejaren
“Vooral veel genoten”, is wat Lisanne zegt als we haar vragen hoe ze terugkijkt op haar studiejaren. Met de juiste begeleiding op het mbo en gedreven docenten, sloot de overgang van mboRijnland naar de politieacademie goed aan. Ze geeft aan dat het een lange weg was, maar dat je met de juiste instelling en motivatie overal komt. Een ander hoogtepunt uit Lisanne haar studietijd is dat ze in 2016 is verkozen tot ‘Uitblinker van het mbo’, dat maakte haar ambassadeur van het middelbaar beroepsonderwijs.

En nu? Nieuwe dromen?
Lisanne gaat eerst lekker veel straatervaring opdoen, zoals ze dat bij de politie zeggen ‘de rugzak vullen’. Daarna gaat ze kijken wat bij haar past. In haar vrije tijd rijdt Lisanne veel motor, dus misschien is motoragent wel iets. Toch twijfelt ze daarover, want als motoragent werk je veel alleen en neem je ook beslissingen in je eentje. Voor nu geniet ze vooral van haar tijd als hoofdagent!

Beleef locatie Storm Buysingstraat

De vernieuwde schoollocatie van mboRijnland aan de Storm Buysingstraat 18C in Leiden zet op 2 juni, de Dag van de Bouw, de deuren open.

Bouwer Giesbers legt de laatste hand aan het gebouw dat mboRijnland vanaf volgend schooljaar weer gaat gebruiken. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om op zaterdag 2 juni tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje te komen nemen op de bouwplaats.

De vernieuwing van de locatie maakt het mogelijk hier kleinschalig en persoonlijk onderwijs te verzorgen. Op de locatie Storm Buysingstraat zijn vanaf augustus 2018 de opleidingen Uiterlijke Verzorging, Sport & Bewegen, Orde & Veiligheid, Medewerkersopleidingen Facilitair, Zorg en Recreatie (Dienstverlening niveau 2)volwassenenonderwijs (VAVO) en Entree gehuisvest.

Bouwer en architect

Bouwbedrijf Giesbers en TenW architecten zijn aanwezig en verzorgen rondleidingen en presentaties over dit Design & Build-project. In het ontwerp van april 2017 is veel aandacht besteed aan de detaillering van de gevels en aan de beleving van het gebouw. Bouwer en architect nodigen je van harte uit om te voelen hoe je dit gebouw kan beleven.

7.700 leerlingen basisscholen sporten tijdens Koningsspelen

De Koningsspelen Leiden op 20 april zijn een geweldig feest geworden. 7.700 leerlingen uit het basisonderwijs deden enthousiast mee aan diverse sport- en spelactiviteiten op veertig voetbalvelden en dertig schoolpleinen. De activiteiten werden begeleid door studenten van mboRijnland en leerlingen van middelbare scholen en hbo. Echt een dag voor het door het onderwijs.

De Koningsspelen werden om negen uur geopend door burgemeester Henri Lenferink. Daarna dansten honderden basisschoolleerlingen op het hoofdveld van voetbalvereniging Lugdunum de fitlala. Daarna dompelden de kinderen zich onder in een groot aantal verschillende sport- en spelactiviteiten. Ze werden hierbij begeleid door studenten van mboRijnland en het hbo en leerlingen van middelbare scholen. Jeanette, student Onderwijsassistent van mboRijnland, was één van hen. ‘Dat samenspelen is belangrijk voor de kinderen. Zo leren ze elkaar op een andere manier kennen.’ Max, een klasgenoot van haar beaamt dat: ‘Het is geweldig om de kinderen hierbij te begeleiden.’ Zijn gezicht straalt, maar langer praten kan niet: een jongetje vraagt met opgewonden stem wat hij precies moet doen. 

Sport en spel grotere rol in sociaal domein

Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, hecht grote waarde aan de Koningsspelen. “Bewegen is belangrijk voor de gezondheid. Daar kun je niet vroeg aan beginnen. Bovendien is het leuk om met andere kinderen te spelen.’ Ook ziet hij de Koningsspelen als een symbool van verbondenheid met het Koningshuis. ‘Die verbondenheid vertaalt zich ook naar verbondenheid in de stad. De Koningsspelen zorgen dat alle kinderen erbij horen en van waarde zijn. Tijdens de sport- en spelactiviteiten verdwijnt het onderscheid tussen mensen. Iedereen is dan gelijk.’

Paul Dirks, wethouder Onderwijs, Sport en Duurzaamheid, wil sport en bewegen daarom graag een grotere rol in het sociale domein geven: ‘De kracht van sport- en bewegingsactiviteiten is groot. Sport en spel kunnen mensen werkelijk bij elkaar brengen, kinderen van verschillende buurten, scholen, culturele achtergrond. Het helpt bij het voorkomen van segregatie en kan daarmee een grote rol spelen bij het leefbaarder maken van de stad.’ De activiteiten tijdens de Koningsspelen wil hij daarom breder trekken. ‘We krijgen als gemeente steeds meer taken, met name als het gaat om de maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Laten we daar sport en spelactiviteiten een rol bij geven. Die kunnen bijdragen aan preventie van sociale problemen en gezondheidsklachten.’ Hij wil daar een verbindende rol bij spelen. ‘Ik zie voor de gemeente echt een rol weggelegd voor het samenbrengen van scholen, wijkcentra en sportverenigingen. ‘Sport en spel kan een enorme spin-off hebben voor de leefbaarheid van de samenleving.’

Uniek concept in Leiden

De Koningsspelen in Leiden zijn uniek. De hele dag wordt namelijk georganiseerd door mboRijnland, de Hogeschool Leiden en een groot aantal middelbare scholen. ‘Geweldig,’ vindt Lenferink. ‘Deze dag brengt iedereen in de stad bij elkaar.’ Nergens anders in Nederland worden de Koningsspelen op deze wijze georganiseerd.

Verbindende rol

mboRijnland vervult een belangrijke rol in de organisatie. Een geweldige dag, aldus Otto Jelsma, voorzitter van de Raad van Bestuur van mboRijnland. ‘Het is prachtig om te zien dat zoveel kinderen met elkaar met sport bezig zijn en onze studenten de kinderen begeleiden.'

Hans Kallenberg, docent bij mboRijnland en een van de organisatoren, is trots op de Koningsspelen. ‘Door alle activiteiten dragen we echt bij aan het versterken van de gemeenschap Leiden.’

In heel Nederland

De Koningsspelen vinden sinds 2013 in Nederland plaats. Op deze dag wordt voor alle kinderen in het basisonderwijs een vrolijke en gezellige sportdag georganiseerd. Het motto is: samen spelen, samen sporten en samen verbinden.

Voorbereiding Koningsspelen in volle gang

Studenten en docenten zijn druk bezig met de voorbereiding van de Koningsspelen van vrijdag 20 april. ​​​​​​​De aftrap van de Koningsspelen vindt plaats op vrijdagochtend 20 april om negen uur. Duizenden basisschoolleerlingen dansen dan de fitlala. De basisscholen zijn al druk aan het oefenen, straks onder leiding van studenten van mboRijnland. Ook zijn studenten al druk bezig met het plaatsen van de spelmaterialen op de sportvelden en schoolpleinen.

​​​De Koningsspelen vinden sinds 2013 in Nederland plaats. Dit jaar dus voor de vijfde keer. Een echt lustrum. Op deze dag wordt voor alle kinderen in het basisonderwijs een vrolijke en gezellige sportdag georganiseerd. Dat betekent in onze regio: tienduizenden sportende en spelende leerlingen uit het basisonderwijs, tientallen voetbalvelden en schoolpleinen en honderden studenten van mboRijnland die de sportactiviteiten begeleiden. Het zijn de imposante aantallen van dit lustrum. 'Het is heel belangrijk dat zoveel kinderen met elkaar met sport bezig zijn,' aldus Otto Jelsma, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Uniek concept in Leiden

De Koningsspelen in Leiden zijn uniek. De hele dag wordt namelijk georganiseerd door het onderwijs. mboRijnland speelt daar een verbindende rol bij. Zo'n tweehonderd studenten van de opleidingen Onderwijsassistent, Sport en Bewegen en Verpleegkunde begeleiden de kinderen uit het basisonderwijs tijdens de activiteiten. Dat doen ze samen met hbo-studenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Studenten Orde & veiligheid regelen de verkeerstromen bij de grootste en moeilijker bereikbare sportparken. Nergens anders in Nederland worden de Koningsspelen op deze wijze georganiseerd.