Studenten mboRijnland helpen als boa en beveiliger bij verkiezingen en stemmen tellen

Op 15 en 16 maart helpen ruim honderd studenten van mboRijnland voor het derde jaar op rij mee aan het in goede banen leiden van de verkiezingen in Alphen aan den Rijn en Leiden. Nadat de studenten tijdens corona in maart 2021 succesvol bijdroegen aan het veilig stemmen met inachtneming van de coronamaatregelen, hebben de gemeenten hen vorig jaar en dit jaar opnieuw gevraagd om te helpen. Dit jaar wordt gestemd voor de Provinciale Staten en Waterschappen.

“Voor de eerstejaars studenten is het de eerste keer dat ze in uniform optreden in de publieke ruimte. Ze vervullen de rol van gastheer/gastvrouw, vragen aan de bezoekers of ze hun stembiljet en ID-bewijs bij zich hebben. Daarnaast hebben ze de taak om op te letten of er geen verdachte situaties of onwenselijk gedrag zijn en houden ze toezicht op het ordelijk parkeren van auto’s en fietsen rondom het stembureau”, aldus Irbis Wieffering, docent Beveiliging bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Leiden.

Stemmen tellen openbaar
Nieuw dit jaar is dat het tellen van de stemmen op donderdag 16 maart openbaar is. “De Hooglandse Kerk is vrij toegankelijk voor geïnteresseerden die aanwezig willen zijn bij de telling in Leiden. Hier lopen derdejaars studenten rond om de veiligheid in de gaten te houden”, licht Wieffering toe.

In Alphen ondersteunen 38 studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid bij 38 stemlokalen in het centrum. Dat wil zeggen dat ze solo op een locatie staan. Ook hier vervullen de studenten de rol van gastheer/gastvrouw en begeleiden de bezoekers naar de juiste plek.

Anders dan in Leiden helpt een aantal tweedejaars studenten in Alphen aan den Rijn op donderdag niet bij het handhaven van de orde, maar bij het tellen van de stemmen in de Limeshal. Dit vindt plaats vanaf 8.00 uur. De telling is openbaar.

Mini-verkiezing
“De tweedejaars studenten mochten zichzelf vrijwillig aanmelden om te helpen bij de telling. In de lessen Loopbaan & Burgerschap is uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen. De studenten hebben zich verdiept in de verschillende partijen en hun belangrijkste standpunten. In de klas hielden we ook een eigen mini-verkiezing. De studenten die vandaag en morgen een bijdrage leveren zijn goed op de hoogte welke uiteenlopende politieke standpunten in de samenleving leven. In hun rol op het stembureau nemen ze uiteraard een neutraal standpunt in. Ze staan daar uit naam van de gemeente”, vertelt docent Niels Vroege, docent HTV bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Alphen aan den Rijn.

Uitbreiden rol
Het streven is dat volgend jaar ook een deel van de studenten achter de tafel op een stembureau zit. mboRijnland wil de rol van de studenten graag uitbreiden rondom de verkiezingen.

De boa’s en beveiligers in spé werken in twee shifts van een aantal uur. De vroege vogels staan vanaf 7.00 uur bij een stembureau tot 13.30 uur. Daarna neemt de volgende ploeg het over van 13.30 uur tot 21.30 uur ‘s avonds. In Leiden helpen de studenten op drie stembureaus: op Leiden Centraal Station, het Stadhuis en de Herengrachtkerk. In Alphen aan den Rijn staan de studenten op 38 stembureaus in het centrum.