170 studenten in actie om Tweede Kamer verkiezingen coronaproof en veilig te laten verlopen

Studenten Orde en Veiligheid ingezet op 48 locaties in Alphen en 15 locaties Leiden

Op 15, 16 en 17 maart helpen 170 studenten Orde & Veiligheid van mboRijnland om de Tweede Kamer verkiezingen coronaproof en op een veilige manier te laten verlopen. In Alphen aan den Rijn worden 90 studenten van de opleiding Particulier Beveiligen (PB) en Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV) ingezet, verdeeld over de 48 stemlocaties waaronder het gemeentehuis, de brandweerkazerne en het Archeon. In Leiden gaat het om 60 studenten van de opleiding Coördinator Beveiliging (CB) en Particulier Beveiliging (PB) die op 15 locaties aan het werk gaan. Daarnaast doen 20 CB’ers ook nog eens examen tijdens deze dagen. Uniek, omdat dit normaliter altijd binnen de schoolmuren plaatsvindt. 

Niels Vroege is docent HTV en vanuit mboRijnland coördinator voor de stembureaus in Alphen aan den Rijn: “We zijn enorm trots op onze eerstejaars studenten beveiliging dat ze tijdens deze verkiezingen zo’n belangrijke rol mogen vervullen. Het is de allereerste keer dat de studenten in de praktijk aan de slag kunnen. Waar ze normaal op een rommelmarkt of bij een voetbalwedstrijd ervaring opdoen, is in deze coronatijd weinig mogelijk. De verkiezingen zijn daarom een uitgelezen kans voor de studenten om het geleerde in de praktijk te brengen. Bovendien zijn de stembureaus enorm blij dat ze extra handen hebben om het stemmen in goede banen te leiden.”

Werkbezoek minister Ollongren
Vorige week woensdag konden twee studenten, Sami en Maaike, al even proefdraaien als beveiligers in Alphen aan den Rijn. Minister Kajsa Ollongren kwam toen op werkbezoek naar het stembureau in het gemeentehuis om te kijken hoe het eraan toe zal gaan tijdens de verkiezingen en of het stembureau aan de coronaproof is. Maaike: ”Het was een erg leuke eerste ervaring, waarbij we al een idee kregen hoe het er volgende week aan toe gaat op de stembureaus, wat de looproute is en waar we op moeten letten in het kader van de coronaregels en veiligheid. Ik ben blij dat ik al even in de praktijk heb gezien hoe straks allemaal gaat.”

Early voting
Op maandag 15 en dinsdag 16 maart kunnen kwetsbaren zoals ouderen al terecht om hun stem uit te brengen. Dan is een beperkt aantal stembureaus in Alphen en Leiden bemenst, ook door studenten beveiliging. Op woensdag is er volledige bezetting en zijn alle 170 studenten aan het werk in beide steden. Dan sluiten ook nog studenten uit Gouda aan om de handen uit de mouwen te steken.

Examen doen tijdens de verkiezingen
Vakdocent beveiliging Irbis Wieffering is coördinator voor de stembureaus in Leiden. Hij is met het idee gekomen om de coördinatoren beveiliging (CB’ers) tijdens deze dagen examen te laten doen. “Normaal doen de CB’ers examen binnen de schoolmuren tijdens de Open Dag. Aangezien dit evenement dit jaar alleen online plaatsvond zijn we op zoek gegaan naar een andere mogelijkheid. Dat werden de verkiezingen. Hij licht toe: “Een totaal andere omgeving natuurlijk in het publieke domein met allerlei soorten mensen, dus dat geeft voor de studenten wel een extra dimensie aan het geheel. In Leiden is een bijvoorbeeld een stemlokaal ingericht op het Centraal Station, dus mensen uit het hele land kunnen daar hun stem uitbrengen.”

De examenkandidaten zijn in totaal een maand bezig met hun examenopdracht. Ze bereiden draaiboeken en planningen voor, ze maken briefings voor de Particulier Beveiligers, de studenten die zij aansturen, ze worden drie dagen lang geobserveerd en beoordeeld in de praktijk en sluiten het examen af met een reflectieverslag en eindgesprek. Irbis: “Het is uniek dat onze studenten in deze setting examen doen en de eerste keer dat studenten van mboRijnland meehelpen om de verkiezingen in goede banen te leiden. We zijn enorm trots op ze.”