Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Particulier Beveiliger leer jij alles over het beveiligen van evenementen, gebouwen, personen en winkels. Je leert hoe jij mensen te hulp kan schieten, informeren en hoe jij professioneel en rechtvaardig optreedt bij calamiteiten.

Je leert over wetten en regels, surveilleren, toezicht houden en preventief optreden. Ook leer je om op te treden bij calamiteiten. Als beveiliger ben je namelijk vaak als eerst op locatie en moet je levensreddend handelen. Je leert hiervoor hoe je eerste hulp moet uitoefenen en hoe je brand moet bestrijden. Daarnaast leer je natuurlijk hoe je het best samen kan werken met andere dienstverleners. Zoals de politie, brandweer en ambulance. De opleiding wordt competentiegericht vormgegeven. Hierbij staat het uitvoeren van opdrachten in de beroepsomgeving centraal. In het eerste jaar leer je alle kennis die je nodig hebt om het beroep uit te kunnen oefenen. Met deze kennis ga jij de praktijk in aan de hand van stage. Zo ben jij na 1 tot 2 jaar, met diploma op zak, klaar voor het echte werk.

Let op: Als beveiliger mag je pas aan het werk als je de leeftijd van 18 jaar bereikt hebt.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Instroomactiviteiten
Deze opleiding organiseert aanvullende instroomactiviteiten. Deelname hieraan is verplicht. Nadat je hebt ingeschreven ontvang je een brief met de bevestiging van je inschrijving en met de datum voor de eerstvolgende instroomactiviteit. Twee weken voor deze  ontvang je een definitieve uitnodiging voor deze dag.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Leiden Storm Buysingstraat

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Direct aanmelden

Over jou

 • Je beschikt over voldoende kracht, conditie en coördinatie
 • Je kunt goed samenwerken
 • Je bent flexibel, besluitvaardig, stressbestendig, integer en tolerant
 • Je beschikt over communicatieve eigenschappen en een goede motivatie

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van de opleiding Particulier Beveiliger en behaalt in 1 tot 2 jaar jouw mbo niveau 2 diploma. Je stroomt daarna door naar een mbo niveau 3 opleiding of gaat aan het werk. Je werkt dan als beveiliger bij een bedrijfsbeveiligingsdienst, of je bent in dienst van een beveiligingsorganisatie die je bij klanten plaatst. Je beveiligt gebouwen, winkels, personen of evenementen. Ook houd jij je bezig met mobiele surveillance.

Als beveiliger zorg jij ervoor dat alles veilig blijft. Hoewel je vooral preventief toezicht houdt, kom je soms ook echt in actie. Bijvoorbeeld bij calamiteiten, zoals brand, diefstal, inbraak en ongevallen, probeer je de schade te beperken en roep je de hulp van de politie of brandweer in. Indien nodig verleen je eerste hulp aan slachtoffers. Je draagt altijd een uniform, waardoor je een aanspreekpunt voor mensen vormt. Een van jouw taken is dan ook het informeren en verwijzen van mensen.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Instroomactiviteiten
 • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Aanvullende instroomactiviteiten
Deze opleiding organiseert aanvullende instroomactiviteiten. Deelname hieraan is verplicht. Nadat je hebt ingeschreven ontvang je een brief met de bevestiging van je inschrijving en met de datum voor de eerstvolgende instroomactiviteit. Twee weken voor deze intake-dag ontvang je een definitieve uitnodiging voor deze dag.

De instroomactiviteit, in Alphen a/d Rijn, bestaat uit drie onderdelen:
Sport; bij deze onderdelen komen conditie, kracht en coördinatie aan bod. Je loopt een vaardigheden parcours waarbij je gaat bewegen onder vermoeide omstandigheden. Doorzettingsvermogen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Verder kijken we naar kracht, hiervoor moet je push ups en sit ups laten zien.
Rollenspel; bij dit onderdeel dien je een casus op te lossen. Hierbij spelen communicatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen, besluitvaardigheid, overwicht, stressbestendigheid een belangrijke rol.
Gesprek; bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. In het gesprek word gesproken over; motivatie, zelfinzicht, tolerantie, integriteit en beroepsbeeld.
Naast de kosten voor lesgeld krijg je te maken met bijkomende kosten:
 • De kosten van het introductiekamp zijn ongeveer 150 euro.
 • De kosten van uniform en sportkleding zijn ongeveer 400 euro.
 • De kosten van een boeken, readers en materialen zijn ongeveer 400 euro.
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.