Van beveiliger, naar handhaver en nu hoofdagent, Lisanne deed het!

Als er iemand is die van jongs af aan al wist wat ze wilde worden, dan is het Lisanne Fons (24) wel. Als kind droomde ze al van een toekomst bij de politie. De weg hier naartoe was niet vanzelfsprekend. Lisanne begon op het speciaal onderwijs waar ze haar vertelden dat een carrière als politieagent het niet ging worden, maar niks hield Lisanne tegen. Via verschillende opleidingen op mboRijnland is ze recent met vlag en wimpel geslaagd voor de politieacademie. Nu staat Lisanne dagelijks op straat als hoofdagent, haar droombaan.

De weg naar je droom
De wens voor een baan met wat actie heeft Lisanne niet van een vreemde. Haar vader zit in de beveiliging, dus was het een mooie start om te beginnen met de opleiding Particulier Beveiliger niveau 2 in Zoetermeer. Dit was een goede eerste zet, maar Lisanne wilde meer. De volgende stap werd de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid in Alphen aan den Rijn. Hier zat Lisanne al meer op haar plek, zoals ze zelf zegt: “het gaf me de bevestiging dat het hierna echt tijd was voor de politieacademie”.

Op de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid raakte Lisanne gewend aan het lopen in uniform en mensen aanspreken op straat. De opleiding ging haar goed af en ze mocht meedoen aan het speciale politietraject, waardoor je de versnelde opleiding tot hoofdagent aan de politieacademie volgt. Tijdens het traject stoomden ze Lisanne klaar om te solliciteren bij de academie.

De weg naar de politieacademie is allesbehalve makkelijk. Je moet verschillende testen halen, zoals de sporttest, capaciteitentest en ook de rekentoets. Rekenen is iets waar Lisanne altijd al moeite mee had, een flinke uitdaging dus. Bij haar eerste poging lukte niet, maar na wat bijlessen was de tweede toelating een succes!

De politieacademie
Op de politieacademie zat Lisanne helemaal op haar plek. Het eerste jaar sloeg ze over, want over het verkeer en het opnemen van bekeuren had ze al de nodige ervaring opgedaan door haar tijd bij Handhaving. Toch was het soms nog best wel even spannend. Er zijn veel examens en voor de meeste heb je maar drie kansen, het was soms dus best hard bikkelen. Als proef op de som schreef Lisanne een scriptie. Dat ging van een leien dakje, en zo studeerde ze zelfs tweeënhalve maand eerder dan verwacht af.

Hoofdagent Lisanne
De droom van Lisanne is werkelijkheid geworden, ze is hoofdagent! Dagelijks is ze bezig met 112-meldingen en noodhulp op de fiets of in de auto. In oktober wordt ze officieel geïnstalleerd en beëdigd. Daar kijkt ze erg naar uit, zo zegt ze zelf: “dan weet ik zeker dat ze het nooit meer van me afpakken”.

Terugkijkend op je studiejaren
“Vooral veel genoten”, is wat Lisanne zegt als we haar vragen hoe ze terugkijkt op haar studiejaren. Met de juiste begeleiding op het mbo en gedreven docenten, sloot de overgang van mboRijnland naar de politieacademie goed aan. Ze geeft aan dat het een lange weg was, maar dat je met de juiste instelling en motivatie overal komt. Een ander hoogtepunt uit Lisanne haar studietijd is dat ze in 2016 is verkozen tot ‘Uitblinker van het mbo’, dat maakte haar ambassadeur van het middelbaar beroepsonderwijs.

En nu? Nieuwe dromen?
Lisanne gaat eerst lekker veel straatervaring opdoen, zoals ze dat bij de politie zeggen ‘de rugzak vullen’. Daarna gaat ze kijken wat bij haar past. In haar vrije tijd rijdt Lisanne veel motor, dus misschien is motoragent wel iets. Toch twijfelt ze daarover, want als motoragent werk je veel alleen en neem je ook beslissingen in je eentje. Voor nu geniet ze vooral van haar tijd als hoofdagent!