Wat ga je leren?

Als Handhaver Toezicht en Veiligheid leer je alles over wetten en regels in Nederland. Zo kan jij straks toezien op de orde en veiligheid in de buurt. Je leert samenwerken met de politie, de brandweer en de ambulance. En je behaalt het BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) diploma.

Tijdens de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid krijg je eerst veel theorie. Je moet namelijk je bevoegdheden al kennen op het moment dat je op stage gaat. De stage loop je bij Handhaving en in het Openbaar Vervoer. Dit is een uitstekende voorbereiding op jouw toekomstige beroep. Je leert hoe je iemand moet aanspreken die de regels overtreedt, zoals verkeerd parkeren of zonder te betalen in de tram reizen. Wanneer nodig, weet jij de brandweer, politie of ambulance op het juiste moment in te schakelen. Bijvoorbeeld bij een uit de hand ruzie op straat of wanneer jij als eerste ter plaatse bent bij een aanrijding. Een van de belangrijkste dingen die jij leert is communiceren. Door jouw rustige houding en goede uitleg, kun je namelijk een hoop situaties oplossen. Je krijgt competentiegericht onderwijs. Hierbij staat het uitvoeren van opdrachten in de beroepsomgeving centraal. Het gaat tijdens deze opleiding om een combinatie van kennis, vaardigheden en houding.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Startmomenten: Availability Na de zomervakantie (BOL) - Genoeg plekken

Gouda (BOL)

Startmomenten: Availability Na de zomervakantie (BOL) - Genoeg plekken

Deze opleiding heeft een maximaal aantal van 40 plekken in Alphen a/d/ Rijn en 40 plekken in Gouda.
Er wordt geplaatst op volgorde van aanmelding.
Aanmelden voor deze opleiding kan vanaf 1 november 2020.

Direct aanmelden

Over jou

 • Je beschikt over voldoende kracht, conditie en coördinatie
 • Je kunt goed samenwerken
 • Je bent flexibel, besluitvaardig, stressbestendig, integer en tolerant
 • Je beschikt over communicatieve eigenschappen en een goede motivatie

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid gedurende 2 jaar en behaalt jouw niveau 3 diploma. Hierna stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk. Je bent dan Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) en werkt bij de overheid of semioverheid. Je belangrijkste eigenschap is goed kunnen communiceren. Door jouw houding wordt tegenwerkend gedrag omgezet in meewerkend gedrag. Het doel van je werk is om de leefbaarheid en veiligheid op straat te vergroten.

Als BOA merk je risico’s voortijd op en neem je de juiste maatregelen. Dit doe je doordat je controleert en surveilleert. Zo voorkom je dat er vervelende dingen gebeuren. Je kunt preventieve adviezen geven over bijvoorbeeld woninginbraak en zakkenrollerij. Je handelt als er een ongewenste gebeurtenis plaatsvindt. Dat is bijvoorbeeld bij het vaststellen van strafbare feiten. Daarbij blijf je altijd professioneel en zakelijk. Je hebt verdergaande bevoegdheden, zoals staande houden en het in beslag nemen van goederen. Je bent bevoegd om bekeuringen uit te schrijven. Daarvoor stel je soms een proces verbaal op. Daarnaast ben je dienstverlenend en help je mensen waar nodig. Dat is bijvoorbeeld bij een ongeval, maar ook wanneer mensen jou om de weg vragen.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Instroomactiviteiten
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Aanvullende instroom
 • Kosten
 • Bijzonderheden

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders. 

Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Aanvullende instroomctiviteiten
Naast het individuele studiekeuzegesprek (direct na inschrijving) zullen er gedurende het jaar een aantal bindingsmomenten plaatsvinden. Het doel hiervan is om te kijken of je echt wel voor de juiste opleiding hebt gekozen. Tevens is het een leuke kennismaking met je toekomstige medestudenten en docenten. Je bent verplicht om aan deze activiteiten deel te nemen.Tijdens deze momenten komen onderstaande onderwerpen aan bod:Sport; bij deze onderdelen komen conditie, kracht en coördinatie aan bod. Je loopt een vaardigheden parcours waarbij je gaat bewegen onder vermoeide omstandigheden. Doorzettingsvermogen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Verder kijken we naar kracht, hiervoor moet je push ups en sit ups laten zien.Rollenspel; bij dit onderdeel dien je een casus op te lossen. Hierbij spelen communicatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen, besluitvaardigheid, overwicht, stressbestendigheid een belangrijke rol.Gesprek; bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. In het gesprek word gesproken over; motivatie, zelfinzicht, tolerantie, integriteit en beroepsbeeld.Kleding; bij dit onderdeel ga je het uniform passen.Beroepenbeeld; bij dit onderdeel krijg je informatie over de opleiding, het toekomstige beroep (BOA) en eventuele doorstroming naar politie of Marechaussee
Naast de kosten voor lesgeld krijg je te maken met bijkomende kosten:
 • De kosten van het introductiekamp zijn ongeveer 150 euro.
 • De kosten van uniform en sportkleding zijn ongeveer 400 euro.
 • De kosten van een boeken, readers en materialen zijn ongeveer 400 euro.
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Kom bij de politieMeer weten over leren, werken en vacatures bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nlDoordat de stageplaatsen zich door de hele regio bevinden, moet je rekening houden met extra reiskosten en reistijd.Wil je onze studenten in actie zien? Check onze Facebook-pagina!  www.facebook.com/mboRijnlandOrdeEnVeiligheid