Wat ga je leren?

Als Handhaver Toezicht en Veiligheid leer je alles over wetten en regels in Nederland. Zo kan jij straks toezien op de orde en veiligheid in de buurt. Je leert samenwerken met de politie, de brandweer en de ambulance. En je haalt het BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) diploma. 

De juiste beroepshouding is erg belangrijk voor deze opleiding. Als Handhaver Toezicht en Veiligheid ben je een doorzetter, want je geeft niet snel op. Je bent sportief, wat betekent dat je goed voor je lichaam zorgt en voldoende conditie hebt. Je weet mensen aan elkaar te verbinden, dit doe je mede door je goede communicatieskills. En je bent stressbestendig, wat betekent dat je in stressvolle situaties logisch blijft nadenken. Het is belangrijk dat je dit al deels in je hebt, maar we werken er tijdens de opleiding natuurlijk ook aan. 

Het eerste jaar
Het eerste jaar van de opleiding begint met theorie. Onder begeleiding van je docent ga je samen met klasgenoten aan de slag met theoretische kennis. Een voorbeeld hiervan is het vak Recht. Tijdens dit vak verdiep je je in de wetten en regelgeving. Na de lessen ga je regelmatig zelfstandig aan de slag met opdrachten. Gedurende het jaar ga je meer in de praktijk trainen. We sturen je niet gelijk de straat op, je oefent eerst in simulaties. In die simulaties zet je jouw theoretische kennis en vaardigheden om in de praktijk. 

In het eerste jaar loop je ook tien weken stage. De stage loop je bij Handhaving en in het Openbaar Vervoer. Dit is een goede voorbereiding op jouw toekomstige beroep. Je leert hoe je iemand moet aanspreken die de regels overtreedt, zoals foutparkeren of zonder te betalen in de tram reizen. Wanneer nodig, weet jij de brandweer, politie of ambulance op het juiste moment in te schakelen. Bijvoorbeeld bij een uit de hand gelopen ruzie op straat of wanneer jij als eerste ter plaatse bent bij een aanrijding. Een van de belangrijkste dingen die jij leert is communiceren. Door jouw rustige houding en goede uitleg, kun je namelijk een hoop situaties oplossen. Het gaat tijdens deze opleiding om een combinatie van kennis, vaardigheden en houding. Goede begeleiding is daarbij erg belangrijk, de klassen bestaan daarom uit maximaal 24 studenten. 

Vakken en keuzedelen
Per studiejaar loop je tien weken stage. De overige weken volg je vakken, zowel theorie als praktijk. Je krijgt te maken met de volgende vakken: 

  • Nederlands: hier leer je o.a. een proces verbaal opmaken 
  • Engels: hier leer je o.a. hoe je een toerist op straat netjes aanspreekt 
  • Rekenen: hier gaat het om de basis rekenvaardigheden 
  • Loopbaan en Burgerschap: hier leer je o.a. hoe je omgaat met diversiteit 
  • Recht (BOA): hier leer je over regels, bevoegdheden, strafrecht, strafvordering en bijzondere wetten en behaal je je BOA-diploma. 
  • Communicatie: hier leer je hoe je mensen aanspreekt door middel van verschillende gesprekstechnieken 
  • Houding en Weerbaarheid: hier leer je hoe je jezelf weerbaar maakt op straat 
  • Sport: hier werk je aan je kracht, coördinatie en conditie 
  • RTGB (Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Boa): hier leer je meer over het gebruik van geweldsmiddelen en voorbereiding op eventuele doorstroming naar de politie 
  • Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO): Hier leer je hoe je levensreddende handelingen moet uitvoeren.

Je volgt een voltijd opleiding, dus je gaat vijf dagen per week naar school. Soms vinden er ook activiteiten plaats in de avond of in het weekend.  

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Handhaving is een afwisselende baan. Dit betekent dat je soms ook in de avond of ‘s nachts moet werken. We werken veel in projecten waar we dienstverlenende werkzaamheden uitvoeren, denk bijvoorbeeld aan voetbalclubs, festivals en evenementen. Jouw ontwikkeling staat daarin altijd centraal.  

Daarnaast werken we aan je persoonlijke groei. Een succesvolle beveiliger moet stevig in zijn/haar schoenen staan. We focussen op je talenten en ambities. 

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
Aanvullende instroomactiviteiten
Naast het individuele studiekeuzegesprek (direct na inschrijving) zullen er gedurende het jaar een aantal bindingsmomenten plaatsvinden. Het doel hiervan is om te kijken of je echt voor de juiste opleiding hebt gekozen. Tevens is het een leuke kennismaking met je toekomstige medestudenten en docenten. Je bent verplicht om aan deze activiteiten deel te nemen. Tijdens deze momenten komen onderstaande onderwerpen aan bod:
Sporttest
  • Waarom een sporttest?

Fysiek fit zijn is belangrijk voor de functie van handhaver, omdat je veel moet fietsen of lopen en snel moet kunnen handelen in verschillende situaties. Daarom testen we je kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en doorzettingsvermogen. Dit is een nieuwe eis voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid, vastgesteld door de MBO Raad. Zo zorgen we ervoor dat je fysiek klaar bent voor deze opleiding en goed kunt bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid.

  • Wat wordt er van jou verwacht?

We verwachten dat je alle onderdelen van de sporttest haalt. Met goede training en een prima conditie is dit haalbaar. Hieronder staat een korte beschrijving van de diverse onderdelen. Een uitgebreide beschrijving vind je hier. Als je de fysieke doelen niet haalt, kun je helaas niet worden toegelaten tot deze opleiding. Mocht dit het geval zijn dan gaan we samen op zoek naar een passend alternatief.

De sporttest bestaat uit zes onderdelen die kort na elkaar worden afgenomen, met weinig tot geen rust tussen de opdrachten. Dit zorgt ervoor dat we je lichaam testen op langdurige inspanning en presteren onder vermoeidheid, wat belangrijk is voor Handhavers.

Onderdelen:

  1. Coopertest | 12 minuten
    Mannen: 1800 meter
    Vrouwen: 1600 meter
  2. Over de kast | 1 minuut
    Mannen: 15 herhalingen
    Vrouwen: 12 herhalingen
  3. Sit-ups | 1 minuut
    Mannen: 16 herhalingen
    Vrouwen: 12 herhalingen
  4. Ballen verplaatsen | 1 minuut
    Mannen: 12 herhalingen
    Vrouwen: 12 herhalingen
  5. Push ups | 1 minuut
    Mannen: 6 herhalingen
    Vrouwen: 1 herhaling
  6. Jumping jacks | 1 minuut
    Mannen: 46 herhalingen
    Vrouwen: 47 herhalingen
  • Waar moet ik rekening mee houden?

De sporttest is intensief en vereist training. De docenten zorgen voor een veilige uitvoering en kunnen je laten stoppen als je niet goed voorbereid bent. Jouw gezondheid is belangrijk, dus zorg ervoor dat je goed uitgerust bent en voldoende (maar niet te veel!) eet en drinkt voor de test. Neem ook iets te drinken en een klein tussendoortje mee voor na de test. Vergeet niet om binnenschoenen en een handdoek mee te nemen. Er zijn kleedruimtes en is er mogelijkheid om te douchen na de sporttest.

Rollenspel
Hier moet je een casus oplossen. Dat is een (lastige) situatie die in het echt ook kan voorkomen. Kun je communiceren? Dat wil zeggen: kun je dingen goed en duidelijk vertellen? Kun je je inleven in andere mensen? En neem je genoeg initiatief? Dus doe je iets uit jezelf of wacht je alleen maar af? Kun je beslissingen nemen? Kun je tegen stress? Al deze dingen zijn belangrijk als je Handhaver wilt worden. 

Gesprek
Bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. Het gesprek gaat over
motivatie: hoe graag wil je deze opleiding doen? Het gaat ook over zelfinzicht: hoe goed ken jij jezelf? En over tolerantie: hoe denk jij over mensen die anders zijn dan jij? Ook integriteit (eerlijk en betrouwbaar zijn) is heel belangrijk. En wat is jouw beeld van het beroep van Handhaver?

Kleding
Bij dit onderdeel ga je het uniform passen.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Startmomenten: Availability 2024, na de zomervakantie (BOL) - Opleiding is bijna vol

Gouda (BOL)

Startmomenten: Availability 2024, na de zomervakantie (BOL) - Opleiding is bijna vol

Let op:
Deze opleiding kent een maximum aantal van 80 nieuwe studenten. Nieuwe studenten worden geplaatst op volgorde van aanmelding.

Deze opleiding kent extra instroomeisen.

De opleiding is bijna vol voor start na de zomervakantie. Na aanmelden kan je op een wachtlijst komen.

Direct aanmelden

Over jou

  • Je beschikt over voldoende kracht, conditie en coördinatie
  • Je kunt goed samenwerken
  • Je bent flexibel, besluitvaardig, stressbestendig, integer en tolerant
  • Je beschikt over communicatieve eigenschappen en een goede motivatie

Student vertelt

In de praktijk

Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk. Je bent dan Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) en werkt bij de overheid of semioverheid. Je belangrijkste eigenschap is goed kunnen communiceren. Door jouw houding wordt tegenwerkend gedrag omgezet in meewerkend gedrag. Het doel van je werk is om de leefbaarheid en veiligheid op straat te vergroten. 

Als BOA merk je risico’s op tijd op en neem je de juiste maatregelen. Dit doe je doordat je controleert en surveilleert. Zo voorkom je dat er vervelende dingen gebeuren. Je kunt preventieve adviezen geven over bijvoorbeeld woninginbraak en zakkenrollerij. Je handelt als er een ongewenste gebeurtenis plaatsvindt. Dat is bijvoorbeeld bij het vaststellen van strafbare feiten. Daarbij blijf je altijd professioneel en zakelijk. Je hebt verdergaande bevoegdheden, zoals staande houden en het in beslag nemen van goederen. Je bent bevoegd om bekeuringen uit te schrijven. Daarvoor stel je soms een proces verbaal op. Daarnaast ben je dienstverlenend en help je mensen waar nodig. Dat is bijvoorbeeld bij een ongeval, maar ook wanneer mensen jou om de weg vragen. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • BOL
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • Kosten
  • Bijzonderheden

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Naast de kosten voor lesgeld krijg je te maken met bijkomende kosten:
  • De kosten van het introductiekamp zijn ongeveer 150 euro.
  • De kosten van uniform en sportkleding zijn ongeveer 400 euro.
  • De kosten van een boeken, readers en materialen zijn ongeveer 400 euro.
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering. Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Kom bij de politie Meer weten over leren, werken en vacatures bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl Doordat de stageplaatsen zich door de hele regio bevinden, moet je rekening houden met extra reiskosten en reistijd. Wil je onze studenten in actie zien? Check onze Facebook-pagina!  www.facebook.com/mboRijnlandOrdeEnVeiligheid

Nieuws