Vandaag helpen honderdveertig studenten van mboRijnland bij de Tweede Kamerverkiezingen in Alphen aan den Rijn en Leiden. Sinds 2021 werkt mboRijnland samen met deze twee gemeenten tijdens de verkiezingen. Dankzij het succes vragen de gemeenten sindsdien of studenten als boa en beveiliger in opleiding willen helpen met het in goede banen leiden van de verkiezingsdag.
“Mooi dat studenten op deze belangrijke dag ervaring kunnen opdoen in de praktijk. Ze vervullen de rol van gastheer/gastvrouw en vragen aan de bezoekers of ze hun stembiljet en ID-bewijs bij zich hebben. Daarnaast letten ze op of er geen verdachte situaties of onwenselijk gedrag zijn en houden ze toezicht op het ordelijk parkeren van auto’s en fietsen rondom het stembureau”, aldus Irbis Wieffering, docent opleiding Beveiliger bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Leiden.
Stemmen tellen Hooglandse Kerk
Voor de tweede keer worden op donderdag 23 november de stemmen per kandidaat publiekelijk geteld in de Hooglandse Kerk in Leiden. “Hier lopen eerstejaars studenten die de versnelde opleiding doen rond om de veiligheid in de gaten te houden”, licht Wieffering toe. In totaal zijn 68 studenten in Leiden actief, verdeeld over acht stembureaus.
Handhavers en beveiligers in Alphen
In Alphen aan den Rijn ondersteunen in totaal 72 studenten bij 26 stemlokalen in Alphen aan den Rijn en omgeving. Er worden 26 studenten van de opleiding Particulier Beveiliger ingezet en 46 studenten van de opleiding Handhaver, Toezicht en Veiligheid. “De studenten draaien allemaal een shift van 4 uur. In totaal houden de studenten 12 uur lang toezicht bij de stembureaus”, aldus Niels Vroege, docent HTV in Alphen aan den Rijn en coördinator van de verkiezingen in Alphen.”
Achter de tafel
“Nieuw dit jaar is dat ook een aantal studenten meehelpt áchter de tafel bij een stembureau. Ze maken deel uit van het team dat de ID’s van de bezoekers checkt, stembiljetten uitdeelt en erop toeziet dat mensen alleen het stemhokje ingaan”, vertelt Vroege. Alleen meerderjarige studenten mogen deze rol uitoefenen.
In de les Burgerschap is uitgebreid stilgestaan bij de verkiezingen. Er is bijvoorbeeld lesgegeven over stemmen en het actieve en passieve kiesrecht. “Bij mboRijnland vinden we het belangrijk om studenten mee te geven dat ze in een democratie leven en dat ze stemrecht hebben. Op een aantal vestigingen van mboRijnland in verschillende gemeenten zijn stembureaus ingericht om de verkiezingen dichtbij te brengen. Laagdrempelig voor medewerkers en studenten om hun stem uit te brengen”, besluit Vroege.