Keuzedelen

Je hebt iets in je opleiding te kiezen!

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsgerichte vakken die je voorbereiden op een baan. Ook krijg je een aantal algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen allemaal bij je opleiding. Naast deze vakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen volgen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!

Hoe werkt het?

Vanuit je opleiding krijg je een aantal keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep. Er zijn ook keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Bijvoorbeeld binnen het mbo of het hbo.

Het aanbod van keuzedelen kan jaarlijks wisselen. Dit wordt gedaan om de keuzedelen zo actueel mogelijk te houden. Als je wilt weten welke keuzedelen er in in studiejaar worden aangeboden, dan kun je dit vragen bij je opleiding.

Na je opleiding aan het werk?

Als je na je opleiding aan het werk gaat, onderscheid je je met jouw keuzedelen van medestudenten. Iedereen kan zich immers in een ander onderwerp hebben verdiept. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, staan op je diploma! Met je diploma in de hand, laat je aan je toekomstige werkgever zien wat je allemaal in huis hebt.

Toch verder leren?

Als je na je opleiding een volgende mbo-opleiding wil doen of start in het hbo is het slim om keuzedelen te kiezen die je daarop voorbereiden. Deze keuzedelen zorgen in je volgende opleiding voor vrijstellingen of dragen bij aan een makkelijkere start.

Over de grenzen van je opleiding heen kijken?

Met je opleiding ben je aan het toewerken naar een bepaald beroep. Misschien zie je wel keuzedelen bij andere opleidingen die je heel interessant lijken. Je kunt deze ook aanvragen en zo je opleiding nog meer naar je eigen hand zetten. Je kunt zelfs een keuzedeel doen, bovenop het minimale aantal dat je moet volgen. Dit kan als dit keuzedeel geen overlap heeft met jouw opleiding en als het georganiseerd kan worden door de school.
Informeer hierover bij je studieloopbaanbegeleider.

Een voorbeeldje

Stel je doet een opleiding tot manager retail en je wil later bij een warenhuis aan de slag in een stad waar veel Duitsers op vakantie gaan. Dan is het handig als jij Duits kunt spreken op de werkvloer. Het keuzedeel Duits is dan voor jou interessant.