Aanmelding en toelating

Van harte welkom bij mboRijnland. Fijn dat je voor ons kiest!

Heb jij je dromen en ambities al helder? Of kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het maken van een keuze? Hoe dan ook: bij mboRijnland ben je meer dan welkom! Je maakt een keuze voor een nieuwe opleiding voor een of meer jaren. Alles gericht op jouw toekomst. De juiste keuze maken is dus heel belangrijk. Daarom is het echt de moeite waard om bij ons eerst te komen kijken, sfeer te proeven, te beleven om aansluitend goed te kiezen. Kom dus vooral naar onze Open Dag en doe mee aan het proefstuderen. Sowieso hartstikke leuk om te ervaren!

Als je je voor 1 april aanmeldt, heb je recht op toelating tot de opleiding van je keuze en ben je dus van harte welkom. Wel moet je daarvoor voldoen aan de minimale vooropleidingseisen (die overigens bij alle mbo-scholen hetzelfde zijn). Je vindt die eisen in het schema hieronder:

Welke vooropleiding past bij welk niveau?

Een mbo-opleiding kun je op vier niveaus volgen. Op welk niveau je kunt starten, hangt af van je vooropleiding. Bij sommige opleidingen stellen we aanvullende eisen.

 Niveau

Minimale vooropleidingseisen en doorstroomvoorwaarden 

Niveau 4
Middenkader
Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg; Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Diploma mbo-opleiding niveau 2 basisberoepsopleiding of niveau 3 vakopleiding

Niveau 4 SpecialistenopleidingDiploma mbo niveau 3 (vakopleiding) in eenzelfde beroep of beroepencategorie
Niveau 3
Vakopleiding
Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg; overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Diploma mbo-opleiding niveau 2 basisberoepsopleiding

Niveau 2 BasisberoepsopleidingDiploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg,

Diploma Entreeopleiding

EntreeopleidingGeen vooropleiding

De aanmelder is op 1 augustus van het startjaar minimaal 16 jaar.

Instroomactiviteiten
Wij vinden het belangrijk dat we weten wat jouw dromen, ambities en interesses zijn. Om je beter te leren kennen, organiseert mboRijnland instroomactiviteiten. Hiermee helpen wij je om te checken of je de meest passende opleiding gaat volgen. Een voorbeeld is de Startmeter. Als jij je hebt aangemeld voor een opleiding krijg je een uitnodiging om de Startmeter in te vullen, een online vragenlijst waar je jouw beroepsinteresse, competenties, leerstijl en persoonlijkheid kunt aangeven. Als opleidingen ook nog andere instroomactiviteiten organiseren, dan word je daarvoor uitgenodigd. Alle instroomactiviteiten zijn verplicht. We verwachten dus dat je hierbij aanwezig bent. Uiterlijk 1 februari of al eerder, staan de instroomactiviteiten ook per opleiding op deze website.

Persoonlijke aandacht
Iedereen is anders. Misschien heb je wat extra begeleiding nodig omdat je bijvoorbeeld in een moeilijke situatie zit of omdat je een beperking hebt. Dan gaan we met jou (en je ouders) in gesprek over wat je nodig hebt om de opleiding tot een succes te maken. Je krijgt dan een gesprek met een adviseur van het Onderwijs Servicecentrum om dit te bespreken. Het kan ook zijn dat je juist op zoek bent naar extra uitdaging, bijvoorbeeld als je opvalt door creativiteit, verantwoordelijkheidsgevoel, betrokkenheid, hoge cijfers of doorzettingsvermogen. Je kunt dan vragen naar het excellentieprogramma of keuzedelen. Hiermee kun je je opleiding aanvullen. Door de keuzedelen onderscheid jij je straks op de arbeidsmarkt of stroom je straks met meer succes door naar het hbo.

Studiekeuzeadvies
Als je hebt deelgenomen aan de verplichte instroomactiviteiten krijg je een studiekeuzeadvies. Hierin staat of wij denken dat je de juiste opleiding gekozen hebt. De opleiding die bij je past. Jouw ervaring (bij het vmbo of in je vrije tijd), jouw talenten en toekomstbeelden, je deelname aan instroomactiviteiten zijn onder meer input voor dit studiekeuzeadvies. Het studiekeuzeadvies gebruiken we voor jouw studieloopbaanbegeleiding als je bij mboRijnland studeert.

Heb je een buitenlands diploma of ben je anderstalig?
Dan hebben we een aparte toelatingsprocedure. Voor onze opleidingen moet je een bepaald niveau Nederlands beheersen.

Opleidingen met aanvullende eisen
Enkele opleidingen stellen aanvullende eisen. Ook hiervoor komen er regels vanuit de overheid. Je kunt dan denken aan een bepaald vak dat je tijdens je profiel vmbo moet hebben gevolgd (bijv. wiskunde of natuurkunde). Het kan ook zijn dat voor een opleiding een bepaalde creativiteit of fysieke bedrevenheid is vereist. mboRijnland kent enkele opleidingen die verkort zijn en/of extra verdieping bieden: ook deze opleidingen stellen extra eisen.