Veelgestelde vragen – docent worden bij mboRijnland

Ik wil docent worden bij mboRijnland. Aan welke eisen moet ik dan voldoen?

Heb je een hbo-diploma, dan kun je meteen solliciteren op een van onze vacatures. Heb je geen hbo-diploma, dan moet je minimaal drie jaar relevante werkervaring hebben in het vak waarin je wilt lesgeven én kunnen aantonen dat je denkt en werkt op hbo-niveau. Wij doen dit met de Noa-capaciteitentest.

Een andere mogelijkheid is het volgen van het ZiB-traject (Zij-instroom in het Beroep): de verkorte lerarenopleiding van twee jaar. Hier gaat een uitgebreid intake-assessment bij de lerarenopleiding aan vooraf.

Ik ben docent, maar wil in een ander vak gaan lesgeven bij mboRijnland. Kan dat?

Heb je de lerarenopleiding gedaan en heb je al een eerste- of tweedegraads bevoegdheid of een PDG? Dan mag je ook lesgeven op het mbo. Ben je nu docent in het basisonderwijs of op het hbo? Dan moet je nog je onderwijsbevoegdheid voor het mbo behalen.

Ik wil instructeur worden bij mboRijnland. Aan welke eisen moet ik dan voldoen?

Je moet kunnen aantonen dat je over vakinhoudelijke kennis én over pedagogische en didactische vaardigheden op mbo-niveau 4 beschikt.
Geldt dit (nog) niet voor jou? Dan kun je een eenjarige mbo-opleiding tot instructeur volgen, of een tweejarige educatieve associate degree aan het hbo. Hier lees je er meer over.

Ik heb (nog) geen lesbevoegdheid voor het mbo, kan ik dan wel lesgeven bij mboRijnland?

Een andere mogelijkheid is het volgen van het ZiB-traject (Zij-instroom in het Beroep): de verkorte lerarenopleiding van twee jaar. Hier gaat een uitgebreid intake-assessment bij de lerarenopleiding aan vooraf.

Heb ik als gastdocent een lesbevoegdheid nodig?

Je hebt geen onderwijsbevoegdheid of PDG nodig als je als gastdocent maximaal zes uur per week les geeft.

Ik voldoe aan de eisen om docent te kunnen worden. Wat zijn de mogelijkheden om te werken bij mboRijnland?

Je kunt solliciteren op een van onze vacatures. Word je aangenomen, dan krijg je een tijdelijk contract, zodat je meteen les bij ons kunt geven. Tegelijkertijd volg je bij een hogeschool het PDG-opleidingstraject, zodat je in circa anderhalf jaar je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) kunt behalen. Dit traject betalen wij voor je. Heb je je PDG op zak? Dan kun je bij ons in vaste dienst komen.

Kan ik ook parttime lesgeven bij mboRijnland, naast mijn huidige baan?

Absoluut! Als hybride docent (zie vraag ‘Wat houdt het werk van (hybride) docent en instructeur op het mbo in?’) geef je een aantal uren per week les, naast de baan die je al hebt. Je studeert naast je werk, om je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) te behalen.

Wat is een zij-instromer?

Een zij-instromer is iemand die vanuit zijn bestaande beroep docent wil worden – óf iemand die al leraar is, maar in een ander vak, op een ander niveau of in een andere onderwijssector wil lesgeven. (Heb je de lerarenopleiding gedaan en heb je al een eerste- of tweedegraads bevoegdheid? Dan mag je ook lesgeven op het mbo. Ben je nu docent in het basisonderwijs of op het hbo? Dan moet je nog je onderwijsbevoegdheid voor het mbo behalen.)

Als zij-instromer kun je meteen beginnen met lesgeven en in de tussentijd jouw lesbevoegdheid behalen.

Hoe ziet het zij-instroomtraject bij mboRijnland eruit?

Je kunt solliciteren op een van onze vacatures. Word je aangenomen, dan krijg je een tijdelijk contract, zodat je meteen les bij ons kunt geven. Tegelijkertijd volg je bij een hogeschool het PDG-opleidingstraject , zodat je in circa anderhalf jaar je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) kunt behalen. Dit traject betalen wij voor je. Heb je je PDG op zak? Dan kun je bij ons in vaste dienst komen.

Kan iedereen het zij-instroomtraject bij mboRijnland volgen?

Nee. Hiervoor moet je eerst solliciteren op een functie bij ons. Ben je geschikt en word je aangenomen? Dan krijg je een tijdelijk contract, zodat je meteen les bij ons kunt geven. Tegelijkertijd volg je bij een hogeschool het PDG-opleidingstraject, zodat je in circa anderhalf jaar je Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) kunt behalen.

Wat is het verschil tussen een docent, een hybride docent, een gastdocent en een instructeur?

Een docent heeft een lesbevoegdheid en mag dus officieel zelfstandig lesgeven.
Een hybride docent heeft twee banen, waaronder die van docent. Heeft diegene nog geen lesbevoegdheid? Dan kan hij een studietraject volgen voor het behalen van het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG).
Een gastdocent geeft af en toe les en hoeft – als diegene niet meer dan zes lessen per week geeft – geen lesbevoegdheid te hebben.
Een instructeur ondersteunt de docenten en verzorgt zelfstandig praktijklessen.

Waar moet ik rekening mee houden als ik hybride docent wil worden?

Als hybride docent heb je twee banen: je reguliere werk én je werk als docent. Dat betekent flexibel plannen en je tijd goed indelen. En uiteraard is het fijn dat jouw thuisfront ook flexibel kan schakelen. Houd er rekening mee dat je bent gebonden aan de schoolvakanties.

Kom je bij mboRijnland als hybride docent werken, dan moet je minimaal twee volle dagen beschikbaar zijn. We hanteren per leerjaar vier periodes. De ene periode ben je meer tijd kwijt aan je werk dan een andere. Flexibiliteit ten opzichte van je andere werk is dus een groot voordeel. Aan het begin van je carrière als hybride docent zul je in verhouding meer tijd kwijt zijn: je moet alles nog even in de vingers krijgen en het voorbereiden van lessen kan soms lang duren. Maar hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat!

Bedenk dat het combineren van een parttime baan met een baan in het onderwijs wel wat meer tijd kost dan één fulltime baan, want ook het voorbereiden van lessen, het bijwonen van vergaderingen en het begeleiden van studenten kost tijd. Maar het levert je ook ontzettend veel energie en mooie ervaringen op!

Hoeveel tijd kost het werken als hybride docent?

Het aantal lesuren hangt af van het vak dat je geeft. Gemiddeld genomen is dit voor een hybride docent ongeveer tien lessen per week, die je zelf voorbereidt.
Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de studieloopbaanbegeleiding van een aantal studenten. Dit houdt in dat je studenten begeleidt bij het opstellen van doelen en het behalen daarvan én bij hun stages.

Hoeveel uren geef je per week les als hybride docent?

Het aantal lesuren hangt af van het vak dat je geeft. Gemiddeld genomen is dit voor een hybride docent ongeveer tien lessen per week, die je zelf voorbereidt.

Welke taken heb je als (hybride) docent nog meer, naast het lesgeven?

Je bent ook verantwoordelijk voor de studieloopbaanbegeleiding van een aantal studenten. Dit houdt in dat je studenten begeleidt bij het opstellen van doelen en het behalen daarvan én bij hun stages.

Wat verdien ik als (hybride) docent bij mboRijnland?

Als docent bij mboRijnland verdien je minimaal € 2.961 en maximaal

€ 4.429 op basis van 36,86 uur. Daarnaast ontvang je uiteraard vakantiegeld én een eindejaarsuitkering van 8,33%.

Wat verdien ik als instructeur bij mboRijnland?

Als instructeur niveau A verdien je minimaal € 2.053 en maximaal € 3.132 op basis van 36,86 uur. Als instructeur niveau B is dat minimaal € 2.309 en maximaal € 3.530. Daarnaast ontvang je uiteraard vakantiegeld én een eindejaarsuitkering van 8,33%.

Waarom zou ik (hybride) docent willen worden bij mboRijnland?

Je levert een belangrijke bijdrage aan de toekomst van een nieuwe generatie. Bovendien heb je contact met studenten van verschillende leeftijden en met diverse achtergronden: jij motiveert ze om er alles uit te halen wat erin zit. Het is ontzettend waardevol om studenten op persoonlijk vlak te zien groeien.

Wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden van (hybride) docenten bij mboRijnland?

Naast je salaris en je vakantiegeld ontvang je een eindejaarsuitkering van 8,33%. Je bouwt pensioen op bij het ABP, waarbij wij 70% voor onze rekening nemen. Ook profiteer je van de voordelen van een collectieve zorgverzekering én een bijdrage aan jouw premie, ook voor je aanvullende verzekering. En als extraatje krijg je van ons een financiële bijdrage voor je sportschoolabonnement.

Ook fijn: je bent alle schoolvakanties vrij: je krijgt 31 vakantiedagen per jaar op basis van een werkweek van 36,86 uur. Werk je 40 uur? Dan bouw je nog extra vrije uren op.

Of je nu met het openbaar vervoer, de fiets of de auto naar je werk komt: wij bieden je een aantrekkelijke regeling. Van een NS-Business Card tot een fietsregeling of autovergoeding. Om ook thuis goed te kunnen werken, krijg je van ons een bijdrage voor een laptop.

Hoe zit het met de reiskosten als ik (hybride) docent, gastdocent of instructeur word bij mboRijnland?

Of je nu met het openbaar vervoer, de fiets of de auto naar je werk komt: wij bieden je een aantrekkelijke regeling. Van een NS-Business Card tot een fietsregeling of autovergoeding.

Is er ruimte om mezelf verder te ontwikkelen als (hybride) docent of instructeur bij mboRijnland?

Je kunt je binnen mboRijnland zelf verder ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak. Hiervoor krijg je loopbaanbegeleiding, een persoonlijk opleidingsbudget en bieden we een eigen opleidingstraject aan onze mboRijnland academie. Zo kun je steeds een stapje hoger zetten op de carrièreladder – met bijbehorend hoger salaris.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor (hybride) docenten en instructeurs bij mboRijnland?

Je kunt je binnen mboRijnland zelf verder ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk vlak. Hiervoor krijg je loopbaanbegeleiding, een persoonlijk opleidingsbudget en bieden we een eigen opleidingstraject aan onze mboRijnland academie. Zo kun je steeds een stapje hoger zetten op de carrièreladder – met bijbehorend hoger salaris.

Meer weten of een andere vraag?
Staat jouw vraag er niet bij en wil je graag meer weten over jouw mogelijkheden als (hybride) docent, zij-instromer of instructeur bij mboRijnland? Neem dan gerust contact op met Nouch Heerschap via hrm-recruitment@mborijnland.nl. Zij vertelt je graag meer.