Studenten doen mee aan grote anti-terreuroefening van de Politie

Woensdag 15 mei was een bijzondere dag voor 120 van onze studenten van de opleidingen HTV, Beveiliger en Verpleegkunde uit Leiden, Alphen, Gouda en Woerden. Ze deden mee aan een grote crisisoefening van de Politie van de basiseenheid Hillegom-Lisse-Teylingen en andere hulpdiensten in de Keukenhof.

Ook waren zo’n twintig docenten aanwezig om deze studenten te begeleiden. Hier en daar waren nog wat bloeiende tulpen en narcissen te zien, maar verder was er geen toerist te bekennen in de inmiddels gesloten Keukenhof. Het in het voorjaar zo kleurige park werd binnen no-time het (strijd)toneel van een demonstratie (door onze studenten), een gesimuleerde terroristische aanslag op een VIP, een gijzeling, een schietpartij en een brand. En dat allemaal binnen twee uur.

Elke vier jaar houdt de politie zo’n oefening. Terecht en nodig volgens de politie, gezien de regelmatig dreigende situaties in onze huidige maatschappij. Voor onze studenten was het bijzonder, leerzaam en spannend om aan deze oefening mee te doen als ‘tegenspel’ voor de politie: ze figureerden als demonstrant, verpleegkundige in het gewondennest en toerist.

Bijzonder, leerzaam en spannend

Al in november is Marc Lander, docent HTV locatie Alphen aan den Rijn, gestart met het organiseren van deze dag vanuit mboRijnland. “Heel gaaf en bijzonder om mee te doen aan deze oefening. Die kans krijg je niet elke dag. Het was erg leuk om uit zoveel verschillende hoeken en locaties docenten te ontmoeten die ook bereid waren om deze dag tot een succes te maken. Voor de studenten echt een geweldige gelegenheid om te zien hoe het in een crisis aan toe gaat, een aantal van onze HTV-studenten wil ook doorstromen naar de Politieacademie, ze keken hun ogen uit. De studenten Verpleegkunde mochten meehelpen in het gewondennest en  moesten keuzes maken tussen leven en dood.”

Student Romy: “Het was net echt. Ik was binnen in het restaurant toen de gijzeling plaatsvond en er werd geschoten. Ik dacht dat ze op mij schoten, mijn hart klopte in mijn keel. Gelukkig kon ik na een sliding wegrennen naar buiten.”

Student Ben ligt een uur lang als ‘gewonde’ op de grond en kan de terroristische aanslag op de VIP van dichtbij ervaren. Hij roept meerdere malen om hulp, maar hij ligt in de ‘hot zone’, “veel te gevaarlijk voor de hulpdiensten om hem te komen helpen”, vertelt Irbis Wieffering, docent Beveiliger. Een drone en een helikopter cirkelen ondertussen boven de plaats des onheils. Ben moet wachten tot de DSI (speciale eenheid) de terroristen uitschakelt en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) de VIP via een veilige corridor het paviljoen uit loodsen, waarna hij wordt opgepikt door de politiehelikopter. Pas daarna krijgt Ben de hulp van de politie die hij nodig heeft.

Bij de molen (de laatste actiescène) wordt het nog even spannend: er wordt geschoten vanuit de molen. Een van de verdachten mengt zich daarna tussen de studenten om niet op te vallen voor de politie. Aan de politie de schone taak om de verdachte te ontmaskeren. Politieagenten met verhitte gezichten jagen studenten met de handen hoog op naar een plek verderop. Sommigen liggen moeten met hun handen hoog in het gras blijven liggen. Het is alsof je naar een film zit te kijken.

Leidsch Dagblad en Omroep West zijn ook aanwezig met verslaggevers, fotograaf en videoverslaggever om live verslag te doen van deze bijzondere oefening.

Lees hier het artikel in het Leids Dagblad

Lees hier het artikel en bekijk hieronder de video in de nieuwsuitzending van TV West op donderdag 16 mei.