Categorie archieven: Bakkerij & Horeca

Bezoek Tweede Kamerleden aan mboRijnland en Hogeschool Leiden voor inzicht doorlopende leerroute vmbo-mbo-hbo

Op uitnodiging van de MBO Raad, de VO-raad en de Vereniging Hogescholen bracht een delegatie van Tweede Kamerleden vandaag een bezoek aan mboRijnland en Hogeschool Leiden. Doel was om hen meer inzicht te geven in de doorlopende leerroutes, onder andere binnen de sectoren techniek, horeca en zorg. Het bezoek onderstreept het belang van een soepele overgang van het voortgezet onderwijs naar het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en daarna naar de arbeidsmarkt.

Succesvolle brugvorming

De focus van het bezoek bij mboRijnland lag op de samenwerking tussen mboRijnland en Teylingen College-KTS, een vmbo-school in de regio. Er zijn doorlopende leerroutes gecreëerd voor de opleidingen uitvoerend bakker, kok, constructiewerker en monteur elektrotechnische installaties. Studenten kunnen op het vmbo een van deze mbo niveau 2-opleidingen afronden om vervolgens de stap te maken naar een niveau 3- of 4-opleiding op een van de locaties van mboRijnland. Deze unieke samenwerking tussen mboRijnland en Teylingen College-KTS dient als voorbeeld van een succesvolle brugvorming tussen onderwijsinstellingen onderling en het werkveld.

Vertrouwd en veilig

Doel van de doorlopende leerroute is het opleiden van studenten in een vertrouwde en veilige omgeving, waarna zij kunnen doorstromen naar mbo niveau 3. De mbo-opleiding niveau 2 op de KTS biedt de nog jonge studenten de mogelijkheid om de overgang naar een grote mbo-school uit te stellen. De klassen zijn klein, de studenten krijgen les van hun vertrouwde vmbo-docenten en kunnen extra ondersteuning krijgen als dat nodig is. Vanuit deze routes maken jongeren een goede start op de arbeidsmarkt en is de doorstroom naar een mbo-opleiding op een vervolgniveau groter.

In gesprek met studenten

De Kamerleden kregen een rondleiding in de werkplaats Techniek en namen een kijkje in het Energieloket, waar studenten samen met een docent en een bouwkundig expert gratis advies geven aan bewoners over verduurzaming van hun woning. Ook ging de delegatie langs bij Technolab Leiden, een inspirerende omgeving waar leerlingen basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs kunnen kennismaken met uiteenlopende aspecten van techniek. Hier loopt ook een aantal techniekstudenten van mboRijnland stage.

Tijdens de lunch kregen de Kamerleden de gelegenheid om werkstukken van studenten techniek en horeca te bekijken en met hen in gesprek te gaan. De lunch werd bereid door studenten van de KTS en studenten mboRijnland.

Doorstroom mbo-hbo

Na de lunch vervolgden de Tweede Kamerleden hun bezoek aan Hogeschool Leiden. Ook tussen mbo en hbo wordt steeds meer samengewerkt om de beroepskolom te versterken en de doorstroom tussen opleidingen steeds soepeler te maken voor studenten. Een voorbeeld is de Associate Degree, een tweejarige opleiding op niveau 5 tussen mbo en hbo in, waarvan steeds meer varianten ontstaan.

Bovendien is het Middelbaar Laboratoriumonderwijs (MLO) van mboRijnland gehuisvest in Hogeschool Leiden. Dat bevordert de onderlinge samenwerking en doorstroom van mbo naar hbo en leiden beide opleidingen op voor de nodige beroepen op het Leiden Bio Science Park.

 

 

Mbo-studenten verwelkomen en stylen bewindslieden en Tweede Kamerleden tijdens Prinsjesdag

Drie studenten van mboRijnland die vorige week nog streden tijdens EuroSkills, de Europese Kampioenschappen voor Beroepen in Polen, lieten vandaag hun vakmanschap en talent zien tijdens Prinsjesdag in Den Haag.  

Nauwelijks bijgekomen van de intensieve week waarin ze deelnamen aan de Europese wedstrijden voor jonge professionals in hun vakgebied, meldden Jorn Nieuwenhuis, Laura van Oort en Olivia van Leeuwen zich vanmorgen al vroeg in salon Aveda The Hague. Daar heetten ze samen met elf andere mbo-studenten demissionaire bewindslieden en Tweede Kamerleden welkom en stylden hen voordat ze naar de Koninklijke Schouwburg gingen voor het officiële gedeelte van Prinsjesdag.

Gekapt en gestyled

Olivia van Leeuwen uit Lisse, goudenmedaillewinnares in Nederland op haar vakgebied Schoonheidsverzorging en een van de elf Europese toppers in Gdansk, verzorgde de make-up van onder andere demissionair minister Mariëlle Paul (primair en voortgezet onderwijs) en Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan (D66). Ook demissionair minister van OCW Robbert Dijkgraaf (mbo, hoger en wetenschappelijk onderwijs) en andere Tweede Kamerleden, zoals Caroline van der Plas (BBB), werden door de talentvolle mbo’ers gekapt en gestyled op deze belangrijke dag.

Olivia: “Een mooie erkenning voor ons vakmanschap! Een dag zoals deze laat zien hoe belangrijk en onmisbaar mbo’ers zijn. Deze dag had niet kunnen plaatsvinden zonder vakspecialisten zoals wij! En je kan laten zien wat er zo leuk is aan specifiek joúw vak. Daar word ik ook weer heel enthousiast van.”

Kaasplankje 2.0

Jorn Nieuwenhuis, een jonge top patissier uit Den Haag, bakte voor de Tweede Kamerleden smaakvolle petit fours die ook nog eens een lust voor het oog zijn. “Mijn petit four was een ‘kaasplankje’ 2.0 met de Nederlandse vanille in de hoofdrol, met structuren van cheesecake mousse met Nederlandse vanille (het kaasje) kweepeer gelei, hazelnoot biscuit (notenbrood) op een Nederlandse vanille koekbodem (het plankje). Ik heb van verschillende kanten gehoord dat deze goed in de smaak viel”, vertelt Jorn lachend.

Charme en gastvrijheid

Laura van Oort uit Bodegraven ontving samen met twee andere gastvrouwen de demissionaire ministers en Tweede Kamerleden met charme en gastvrijheid en zorgde ervoor dat het niemand aan iets ontbrak. “Het was druk en gezellig. We verzorgden de koffie en thee voor alle ministers en Tweede Kamerleden die een bezoek brachten aan salon Aveda The Hague en leidden alles in goede banen. Erg leuk en bijzonder om mee te maken.”

Jorn en Laura ontvingen in Polen beiden een Medallion for Excellence tijdens EuroSkills voor hun bovengemiddelde prestaties in hun vakgebied.

Deze drie jonge professionals, die Nederland met trots hebben vertegenwoordigd op het EuroSkills-podium zijn een inspirerend voorbeeld voor jonge vakmensen die hun talenten willen ontwikkelen en hun dromen najagen.

Dit is mbo

Het Prinsjesdagevent werd georganiseerd onder de vlag van ‘Dit is mbo’, hét platform waarbinnen onder andere de MBO Raad, SBB en WorldSkills Netherlands samenwerken om met activiteiten de Nederlandse samenleving te laten zien dat het mbo veel te bieden heeft. Immers, zonder goed beroepsonderwijs en vakmanschap kan onze maatschappij niet functioneren! Het Prinsjesdagevent is één van deze activiteiten. Deelnemende organisaties zijn: Aveda The Hague, ANKO, CNV Vakmensen, FNV MOOI, de MBO Raad, WorldSkills Netherlands, SBB en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In totaal heetten zeventien mbo’ers de bewindslieden en Tweede Kamerleden welkom en stylden hen.

mboRijnland tweede plek bij Aspergekookwedstrijd voor het mbo

Tijdens de aspergekookwedstrijd voor horecastudenten van het mbo zijn Gennaro Kleinjan en Lars Elsenbroek van mboRijnland uit Gouda tweede geworden. Tien teams van twee personen uit het hele land streden om de felbegeerde wisseltrofee. Sinds 2012 organiseert het Brabants Asperge Genootschap samen met de Sligro elk jaar deze wedstrijd.

Het team van ROC Mondriaan werd eerste en ROC Horizon College eindigde op de derde plaats. De wedstrijd werd gehouden bij het Nova College in Haarlem. Door corona was deze kookwedstrijd voor het laatst in 2019 gehouden.

“Ik ben hartstikke trots op de jongens. Aan motivatie geen gebrek bij deze twee. Lars wil straks een eigen sterrenzaak en Gennaro wil op een zo hoog mogelijk niveau leren koken”, aldus een trotse Nick van der Hoeven, docent koksopleiding mboRijnland in Gouda.

Zowel in Leiden als in Gouda wordt de opleiding tot kok gegeven. Uit de voorrondes is een team geselecteerd. Dat waren Gennaro en Lars uit Gouda. Nick van der Hoeven heeft het team tijdens de praktijklessen getraind en voorbereid op de wedstrijd. Diana Wezenberg, docent van de koksopleiding in Leiden, begeleidde het team tijdens de wedstrijd in Haarlem.

Nick van der Hoeven: “In ons schoolrestaurant Meesters kregen Gennaro en Lars de afgelopen weken de chef-tafel toebedeeld, zodat de gasten hen konden zien koken in de keuken. Zo konden ze alvast wennen aan koken onder spanning. De jongens kregen tijdens de aspergekookwedstrijd veel punten voor creativiteit en hygiëne. Bovendien hadden ze alle ingrediënten uit de mystery-box gebruikt.”

Gerechten

Op de wedstrijddag kregen de studentkoks allereerst instructie over het schillen en koken van asperges. Vervolgens kregen de teams een plek toegewezen in de keuken en werd de mystery-box uitgedeeld. Hierin zaten zestien producten, waarvan er veertien verwerkt moesten worden in een amuse, een hoofdgerecht en een keuze tussen voor- of nagerecht. Gennaro en Lars kozen voor een nagerecht. De kandidaten moesten voor drie personen koken, twee voor de jury en een voor de foto.

De jury bestond uit Albert Tielemans, voorzitter, Rob van der Weele, namens The Greenery, Kevin Kion, restaurant Mano en Theo van Rensch, meesterkok en docent ROC van Amsterdam.

Gennaro en Lars hebben de volgende gerechten bereid:

Amuse:In panco en Ras el Hanout, pikante paprikapoeder gefrituurde asperge, bearnaise van citrusbier en oude kaas schaafsel.

Hoofdgerecht:

Longhaas, jus de veau met zwarte knoflook, chips van truffelaardappel, geglaceerde doperwten en zeekraal met klassiek gekookte asperges, gebakken asperges en Shiitake.

Dessert:

Parfait van witte asperge en cremeux van framboos en zacht gegaarde rabarber.

Studenten Patissier en Boulanger door naar Skills The Finals!

Van maandag tot en met donderdag (16 t/m 19 jan) vonden de Skills Heroes kwalificatiewedstrijden van de opleidingen Patissier en Boulanger plaats in Gouda en Leiden. Studenten uit heel Nederland kwamen naar mboRijnland om te strijden voor een plek in Skills The Finals.

Student Jorn

Jorn, Patissier
Student Jorn Nieuwenhuis deed mee aan de kwalificatiewedstrijd Patissier namens mboRijnland. Jorn is een student met veel passie voor zijn vak. Afgelopen jaar is hij speciaal van Overijsel naar Den Haag verhuisd voor het vak. Waarom naar Den Haag? Volgens Jorn krijg je bij mboRijnland les van échte patissiers en zitten aan deze kant van het land de mooiste patissierszaken.

Kwalificatiewedstrijd Patissier
Tien studenten uit het hele land, van Friesland tot Eindhoven, waren maandag en dinsdag aanwezig in Gouda voor de wedstrijd. De studenten leverden werk af van hoog niveau. Drie juryleden uit het vak beoordeelden het werk van de studenten. Nienke Schaap, oud-student Patissier bij mboRijnland, zat ook in de jury. Uiteindelijk kregen acht studenten te horen dat ze door zijn naar Skills The Finals. En we hebben goed nieuws, want onze student Jorn is ook door!

Jorn: “ik ben heel erg blij en heb superveel zin om te knallen tijdens Skills The Finals.”

Student Jelle

Jelle, Boulanger
Student Jelle van Middelkoop deed mee aan de kwalificatiewedstrijd Boulanger namens mboRijnland. Jelle is tweedejaarsstudent en heeft prachtige producten afgeleverd, waaronder een Hollandse windmolen als showstuk.

Kwalificatiewedstrijd Boulanger
Voor de kwalificatiewedstrijd Boulanger zijn acht studenten naar Leiden afgereisd. Ook deze studenten kwamen uit heel Nederland. Door twee last minute afzeggingen bleven er nog maar acht studenten over, waardoor ze automatisch allemaal door zijn naar Skills The Finals. De kwalificatiewedstrijd was daarom een nuttige oefening.

mboRijnland en Skills Heroes
mboRijnland doet dit jaar met 22 opleidingen mee aan Skills Heroes. Deze week vonden ook de kwalificatiewedstrijden van de opleidingen Lasser en Bedrijfsadministrateur plaats. Studenten Mika ten Berge, Bart Cok en Cindy Wolvers hebben daar hun kunsten laten zien. Binnenkort horen ze of ze door zijn naar Skills The Finals.

Hoe is het om Skills Heroes te winnen? In gesprek met de medaillewinnaars van mboRijnland

Demian, student ICT-Beheerder, en Michelle, student Patissier, stonden eind maart in Skills The Finals. Hier streden zij tegen de beste van Nederland in hun vakgebied.

Een maand na Skills The Finals en het winnen van een medaille, hoe waren de afgelopen weken?
Demian: ‘het is nog steeds wennen. Soms heb ik het gevoel dat ik m’n medaille binnenkort weer in moet leveren, maar dat is gelukkig niet. Ik ben nog steeds supertrots. Ik had nooit verwacht dat ik zou winnen, vooral omdat de andere studenten een stuk ouder waren dan ik.’

Michelle: ‘het blijft zo leuk om de foto’s van Skills The Finals terug te kijken. Als ik de foto’s zie, heb ik weer helemaal zin om mee te doen. Na de finale kreeg ik ook een groot applaus van mijn klasgenoten en een chocoladereep met gouden wikkel met erop de tekst: jij bent goud waard. Dat was heel leuk.’

En is de winst ook nog gevierd?
Michelle: ‘mijn ouders en leerwerkbedrijf waren bij de uitreiking van Skills The Finals, dus toen hebben we het eigenlijk al gevierd. Binnenkort gaan we het ook op mijn leerwerkbedrijf vieren. Ik heb namelijk superveel hulp van ze gehad in de voorbereidingen. Ik heb daarom wat lekkere hapjes gekocht, die we binnenkort in de frituur gaan gooien om de medaille te vieren.’

Demian: ‘ik ben na de uitreiking samen met mijn docent naar een café gereden waar nog meer docenten waren. Daar kreeg ik een groot applaus van alle docenten. Toen ben ik snel naar huisgegaan, want ik was behoorlijk gesloopt. Samen met mijn moeder heb ik nog alle foto’s en filmpjes van de finale bekeken. Mijn moeder was heel trots!’

Hoe reageerden jullie klasgenoten op jullie winst?
Demian: ‘iedereen in de klas wist wel van Skills The Finals, maar er kwamen nog niet gelijk heel veel vragen. Na een tijdje kwamen ze wel naar me toe met ‘hé, jij hebt dat ding toch gewonnen?’. Toen kwamen ook de vragen over hoe het was en of ik het zou aanraden om mee te doen.’

Michelle: ‘al mijn klasgenoten waren heel enthousiast. Ik kreeg ook veel vragen over hoe het was. Zelfs tijdens mijn examen Engels vroeg een examinator of ik diegene was die gewonnen had.’

Hoe kijken jullie terug op het gehele Skills Heroes avontuur?
Michelle: ‘het was echt een geweldige ervaring! Het begon met een voorronde op school tegen een andere student. In die voorronde moesten we gebak en eclairs maken. Daar heb ik veel voor geoefend. Toen ik door de voorronde was, stond ik gelijk in de finale. Ik had geen kwalificatiewedstrijd tegen andere scholen, zoals dat bij andere opleidingen was.’

‘Voor Skills The Finals heb ik ook veel geoefend, want ik moest opeens dingen maken die ik tijdens m’n opleiding nog niet geleerd had. Ik heb van Skills dus heel veel geleerd!’

Demian: ‘voor mij was het juist andersom. Ik had geen voorronde tegen studenten van mboRijnland, maar moest mezelf nog wel bewijzen in de kwalificatiewedstrijd tegen 17 andere studenten uit heel Nederland. Dat was best spannend. Na de kwalificatiewedstrijd had ik er geen heel goed gevoel over, omdat het best lastig was. Toen ik de dag erna zag dat ik in de top 8 zat en door was naar Skills The Finals kon ik het bijna niet geloven. Het was echt een boost voor mijn zelfvertrouwen. Skills The Finals was vervolgens nog tien keer leuker dan ik had verwacht.’

Tijdens Skills The Finals zit je met alle finalisten in een hotel, hoe was dat?
Michelle: ‘we zijn heel erg close geworden met elkaar. Voordat we in de finale stonden kenden we elkaar nog niet, maar je doet mee aan dezelfde wedstrijd en hebt dezelfde zenuwen dus het voelt al snel als een team. Het voelde al heel snel alsof we elkaar al heel lang kenden.’

Demian: ‘ja het was echt heel leuk. We hebben veel samen gedaan: Utrecht ingegaan, het zwembad van het hotel onveilig gemaakt en veel gelachen met elkaar.’

Michelle vult aan: ‘ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn. Iedere avond gingen we samen eten en weer leuke dingen doen met elkaar. Daardoor vergat je bijna dat je de volgende dag weer wedstrijd had.’

En hebben jullie nog contact met finalisten van andere scholen?
Demian: ‘nee, met finalisten van andere scholen hadden we eigenlijk geen contact. Tijdens de wedstrijd voelde het ook echt als concurrentie, we praatten eigenlijk niet met elkaar.’

Dat was voor Michelle wel anders: ‘als Patissiers kon je eigenlijk niet bij elkaar afkijken, dus in de pauze was het heel gezellig.’

De finalisten van mboRijnland hebben nog allemaal contact met elkaar en binnenkort gaan ze samen weer wat drinken.

Laatste vraag: wat zouden jullie zeggen tegen de studenten die twijfelen om mee te doen aan Skills Heroes?
Demian: ‘meedoen, want het is een geweldige ervaring. Ik heb superveel geleerd en leuke mensen ontmoet. Je moet er keihard voor werken, maar wat je ervoor terugkrijgt is goud waard.’

Daar sluit Michelle zich helemaal bij aan: ‘ja het is echt heel leuk. En als je meedoet aan Skills Heroes, dan is je examen echt peanuts, dus gewoon meedoen!’

Wil je meer weten over Skills Heroes? Neem dan contact op met je docent!

Studenten mboRijnland aan het werk tijdens bezoek Koning bij feestelijke opening Gouda750 

Een spannende dag voor de studenten van mboRijnland! Vandaag bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan de stad Gouda ter gelegenheid van de feestelijke opening van Gouda750. Hij opende in de Sint-Janskerk de tentoonstelling ‘Beleef het wonder van Gouda’. Studenten van de opleiding Orde & Veiligheid werden ingezet als beveiliger en handhaver om de orde en veiligheid te bewaken tijdens de feestelijkheden rond de Markt en in de Sint-Janskerk. Studenten van de opleiding Gastheer/Gastvrouw hielpen in de kerk bij de ontvangst van 880 genodigden. De gasten werden getrakteerd op heerlijke hapjes, bereid door studenten Horeca.

Hendrik de Knegt, docent opleiding Orde & Veiligheid mboRijnland: “Het is een enorme eer voor zowel de docenten als studenten van mboRijnland om de gemeente Gouda op deze bijzondere dag te ondersteunen bij de ontvangst van de Koning. De start van een jubileumjaar waar onze studenten nog veel vaker worden ingezet. Geweldig dat ze op allerlei plekken in de stad kunnen leren hoe hun vak in de praktijk werkt, met alle verrassingen en onvoorspelbaarheden die ze tegenkomen.”

Officiële start jubileumjaar 

Het is dit jaar 750 jaar geleden dat de stad Gouda stadsrechten ontving van Graaf Floris V van Holland. Dit wordt uitgebreid gevierd. Van april tot september zijn er verschillende activiteiten in de stad. Vanmiddag opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de expositie ‘Beleef het wonder van Gouda’, tevens de opening van alle festiviteiten. In de Sint-Janskerk woonden 880 genodigden de officiële opening bij. Daarna gingen nog eens twintig genodigden met de Koning in gesprek op het plein voor het stadhuis. De inwoners van Gouda konden alle feestelijkheden volgen via een groot scherm op de Markt, waar de Koning ook nog even een rondje liep om bewoners te begroeten.

Sven de Vries (17) en Kim van Binsbergen (16), eerstejaars studenten HTV, vormen een koppel en surveilleren en patrouilleren samen op de Markt. Beiden hebben als doel om over een paar jaar hoofdagent te worden, dus het plan is om straks veder te studeren op de Politieacademie. Op de vraag wat ze ervan vinden dat de Koning komt, antwoordt Sven: “Wel spannend en bijzonder. Het gebeurt natuurlijk niet iedere dag dat de Koning op bezoek komt. Er zijn veel voorzorgsmaatregelen getroffen, het is echt een enorme organisatie om het bezoek van de Koning in goede banen te leiden.” Kim: ”We hebben op school goed geoefend met de portofoon en de communicatie onderling, dus dat komt helemaal goed.”

Foto: Studenten Sven (17) en Kim (16) op de foto met Koning Willem-Alexander. Op de achtergrond Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda 

EXPO GOUDA MAAKT 

Een andere plek waar studenten mboRijnland actief zijn tijdens Gouda750 is de oude Viruly Zeepfabriek. Hier werd afgelopen week de EXPO GOUDA MAAKT geopend. De tentoonstelling laat alle Goudse industrie van vroeger, nu en later zien. Voor het winkeltje van de EXPO is een speciaal Gouda750-koekje ontworpen door studenten Bakkerij. Deelnemers van stichting ’t Lichtpunt, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bakken de koekjes. Bezoekers krijgen het koekje geserveerd bij een kopje koffie en studenten van de opleiding Entree verkopen de koekjes in het winkeltje van de EXPO. Studenten Economie hebben een businessplan gemaakt voor de exploitatie van het winkeltje, waar ook nog andere producten verkrijgbaar zijn. Een mooi voorbeeld van leren in de praktijk en samenwerking tussen de verschillende opleidingen.

Horecaopleiding en Leidse horeca bundelen krachten

Leidse horeca, ROC Mondriaan en mboRijnland starten samenwerking met eenjarige opleiding voor horecastudenten. De opleiding is door de Horeca Groep in het leven geroepen om zelf jong en talentvol personeel te werven en op te leiden. ‘Want er is al jaren een tekort aan goed opgeleid horecapersoneel’, zegt HR manager Anouk Gooskens van de Horeca Groep Leiden.

De HGL Academy werkt samen met de Brasserie Group, The Harbour Club en Rebel Horeca Groep uit Leiden. De vervolgopleidingen die via de HGL Academy worden aangeboden zijn Zelfstandig Werkend Kok of Medewerker Bediening niveau 3. De studenten worden intern opgeleid en hoeven alleen voor noodzakelijke theorielessen naar het klaslokaal te komen. Als de opleiding succesvol wordt afgerond biedt de HGL Academy een baangarantie.

Aanmelden? De vervolgopleiding van de HGL Academy start in februari 2022. Aanmelden kan hier.

Ervaren patissiers stomen studenten mboRijnland Gouda klaar voor examens beroepsopleiding Patissier

Deze week doen studenten van mboRijnland examen voor de 1-jarige opleiding Patissier. Ze zijn voor het eerst opgeleid door patissiers Bart de Gans en Peter Remmelzwaal. Zo zijn de  studenten meegenomen in de nieuwste ontwikkelingen, innovaties en huidige trends. Het is een intensieve opleiding, waarbij studenten veel tijd steken in het ontwikkelen van nieuwe producten en een zelfbedacht thema presenteren. Kortom, ze hebben de beste leermeesters én halen de uiterste skills uit zichzelf.

Ervaren en bevlogen
De studenten kregen onder leiding van twee zeer ervaren patissiers, Bart de Gans en Peter Remmelzwaal wekelijks praktijkles. Zij leerden de studenten de fijne kneepjes van het vak en namen hen mee in de huidige trends en innovaties. De studenten kregen inspirerende demonstraties, maar gingen natuurlijk ook zelf aan de slag. Patissier Bart de Gans vertelt: “Het samenspel tussen docent en studenten is net als een recept. Alle ingrediënten en bereidingswijze moeten zorgvuldig op elkaar afgestemd zijn. Dit resulteert in een goede balans tussen de studenten en hun begeleiding. Ik ben van mening dat dit het niveau in alle opzichten ten goede komt. Deze opleiding is intensief, maar vooral heel bijzonder om af te sluiten met een presentatie. Het laat zien wie je als persoon bent en wat je skills zijn. Wij zijn trots op iedere student die het beste uit zichzelf heeft gehaald!”

Patissier Peter Remmelzwaal vult aan: “Ondanks een vreemd Coronajaar, kijken we terug met een goed en tevreden gevoel. Gelukkig konden de meeste praktijklessen doorgang vinden. Fijn om te zien dat studenten zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Wat dat betreft zit het qua aanpassingsvermogen wel goed! Gelijk een goede les voor de toekomst. Het mooiste om te zien was dat je het niveau van de studenten zag groeien gedurende het studiejaar. Wat dat betreft een mooie start van deze opleiding. Daar horen zeker de complimenten bij voor het docenten team van mboRijnland Gouda. We kijken al met veel plezier uit naar volgend jaar om wederom een nieuwe lichting studenten klaar te stomen voor dit prachtige ambacht.”

Nieuw BBL-concept
In augustus 2020 zijn deze studenten begonnen met hun éénjarige Beroepsbegeleidende opleiding Patissier. Hiervoor hebben zij de opleiding zelfstandig werkend bakker niveau 3 afgerond. Het examen bestaat o.a. uit de volgende onderdelen:

  • Ontwikkel een etalage thema
  • Ontwikkeld 6 recepten
  • Bedenk en bereid een decoratie sierwerkstuk
  • Presentatie

Direct aan het begin van de opleiding kregen de studenten de instructie om een thema te bedenken. Dit thema staat centraal tijdens het examen. Docent Wijnand Starreveld begeleidde de studenten in dit proces: “Het ontwikkelen van een nieuw product lijkt in de basis vrij eenvoudig. Dit is het echter niet als je alles in een juiste balans wilt presenteren. Alles moet kloppen, de motivatie voor het thema en het verhaal achter het product. Sluiten de grondstoffen en het complete product aan bij het thema en heeft de student dit goed verwerkt in zijn verslag.

Studenten komen één dag in de week naar school om deze kennis en vaardigheden te leren. Maar die ene dag is niet voldoende om het uiterste uit jezelf te halen is onze ervaring. De “skills” krijg je pas als je heel veel zelf oefent. We kijken uit naar alle resultaten tijdens de examens!

mboRijnland eerste in de regio die edubadges uitreikt voor uitmuntende skills van studenten

Op maandag 31 mei heeft mboRijnland haar eerste edubadges (digitale badges) uitgereikt aan vier studenten. Dit is de start van het organisatiebreed werken met edubadges, om studenten te stimuleren om onder andere hun vaardigheden verder te ontwikkelen. mboRijnland vindt het belangrijk dat studenten actief werken aan hun eigen ontwikkeling en wil dit stimuleren middels het edubadges-programma. Deze zit nu in de pilotfase en bestaat uit 24 verschillende digitale badges. Het werken met edubadges is een relatief nieuwe ontwikkeling in het onderwijs in Nederland. Studenten kunnen los van een diploma of certificaat laten zien dat ze over bepaalde vaardigheden beschikken, ook als deze niet direct gerelateerd zijn aan hun eigen opleiding.

Stapsgewijs doorvoeren

mboRijnland voert het werken met edubadges stapsgewijs door in de gehele organisatie. Het edubadges-programma is ontstaan toen de onderwijsinstelling naar mogelijkheden zocht om het ontwikkelen van 21-eeuwse vaardigheden (future skills) te stimuleren. Ron de Graaf, docent Bakkerij en Horeca en projectleider Future Skills, vertelt: “De studenten krijgen in de pilot een edubadge als zij volgens hun medestudenten en praktijkopleiders beschikken over bepaalde future skills, zoals wendbaarheid, ondernemendheid of kritisch denken. De badges kunnen, indien een student dat graag wil, op een eigen moment worden behaald en staan los van bepaalde vakken of lessen. Dit hoort bij het gepersonaliseerd onderwijs dat mboRijnland steeds verder doorvoert, als onderdeel van de organisatiestrategie. Daarnaast willen we badges introduceren voor andere positieve ontwikkelingen, zoals deelname in de studentenraad of andere activiteiten.” mboRijnland heeft 24 badges ontwikkeld voor de 12 vaardigheden van het Columbusmodel. Voor iedere vaardigheid is er een badge op level 3 en op level 4, waarmee een student zichzelf onderscheidt.

Kimberly Idsinga overall winnaar van de vakwedstrijd Bakkerij 2020

Donderdag 20 februari was een belangrijke datum voor de studenten van de bakkersopleidingen van mboRijnland in Leiden. Op deze dag presenteerden de studenten hun gemaakte producten voor de jury van de Vakwedstrijd Bakkerij 2020. Het thema van dit jaar was Olympische Spelen. De eerste-, tweede-, en derdejaarsstudenten lieten (in verschillende mate van herkenbaarheid) hun geleerde technieken en het thema terugkomen in hun producten van brood en banket. De moeilijkheidsgraad van de opdracht hing samen met het leerjaar.  

 Kimberly Idsinga kreeg uiteindelijk de meeste punten van de jury en is daarmee algemeen winnaar van de Vakwedstrijd Bakkerij 2020!

 Per categorie is een top 3 van winnaars gekozen:


Cat
egorie 100

1. Nick Jirka

2. Annika Mekken

3. Michelle Frantzen

Categorie 200

1. Gerco van Dijk

2. Maud Luijken

3. Julia Trompert

Categorie 300

1. Christiaan Eijermans

2. Owen Bruggeman

3. Yael van der Niet

Categorie 400

1. Monique v.d. Meer

2. Xiaojing Zhu

3. Lisa Hogewoning

Categorie 500

1. Jesse Zeijpveld

2. Arie de Vries

3. David Prada

Categorie 600

1. Kimberly Idsinga

2. Manon de Vries

3. Amy Ruijgrok

Wij feliciteren alle winnaars met deze mooie resultaten!