Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Patissier leer je om met ambachtelijke technieken een bijzonder banket te maken. Denk eens aan taarten, chocolade, ijs en allerlei andere heerlijke etenswaren. Voor deze 1 tot 1,5 jaar durende niveau 4 opleiding heb je een diploma Zelfstandig Werkend Banketbakker nodig of een diploma Zelfstandig Werkend Kok.

Tijdens de opleiding krijg je les van leermeesters die hun sporen verdiend hebben binnen de banketbakkerij. De opleiding is voornamelijk praktijkgericht. Het suikertrekken, het maken van showstukken, ijsbereiding en chocoladewerk staan onder meer op het programma. Daarnaast is er aandacht voor theoretische vakken als plannen, organiseren en kwaliteitszorg. De opleiding Patissier duurt één jaar indien je in bezit bent van een diploma Zelfstandig Werkend Banketbakker en anderhalf jaar indien je een diploma Zelfstandig Werkend Kok hebt. Je gaat gemiddeld één dag per week naar school. De overige dagen ben jij werkzaam in de beroepspraktijk.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma Zelfstandig Werkend Bakker
  • Zelfstandig Werkend Kok

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Direct aanmelden

Over jou

  • Je houdt van ambachtelijk werk
  • Je bent creatief
  • Je kunt leidinggeven
  • Je kunt goed samenwerken
  • Je werkt zorgvuldig

In de praktijk

Na het volgen van deze BBL-opleiding en het behalen van je diploma Patissier, stroom je door na het hbo of ga je fulltime aan het werk. Je werkt dan bij een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook kun je bij sommige hotels in dienst als patissier, of bij een (ambachtelijke) banketbakkerij.

Als patissier maak je voor speciale gelegenheden zoals evenementen, feesten en buffetten, de heerlijkste delicatessen. Je bent banketbakker en wilt de top bereiken! Je wilt de nieuwste banketproducten en technieken leren. Daarvoor ben je creatief en ben je vaak bezig met het bedenken van nieuwe, eigen, originele recepten. Je zorgt voor de inkoop van ingrediënten, het voorraadbeheer en kijkt erop toe dat er hygiënisch te werk wordt gegaan. En je coacht collega’s in hun werk. Jij bent degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak. Daarbij adviseer je klanten over je meesterwerken.

Studie in cijfers

  • Doorstroom naar hbo – 3%
  • Gediplomeerden met werk – 95%
  • Goede kans op werk in jouw vakgebied
  • Bekijk studiewijzer

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Doorstroommogelijkheden
  • Kosten

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

De patissier is in de meeste bakkerijen een eindfunctie, maar je kunt doorstromen naar het management of verdergaan als ondernemer. Binnen het onderwijs kun je doorstromen naar de associate degree Small business & retail management, de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie Bakkerijtechnologie of de docentenopleiding Bakkerij (consumptieve techniek).

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Deze zijn per opleiding en locatie afhankelijk. Bekijk voor meer informatie onze voorlichtingskalender

Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?

Wat is BOL?

Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Wat is BBL?

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je 60 tot 80% van je studie. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf.
Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is de ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Locatie

Deze opleiding is beschikbaar in:

Volg jij de opleiding Patissier?

Direct aanmelden

Ook interessant

2526