Ervaren patissiers stomen studenten mboRijnland Gouda klaar voor examens beroepsopleiding Patissier

Deze week doen studenten van mboRijnland examen voor de 1-jarige opleiding Patissier. Ze zijn voor het eerst opgeleid door patissiers Bart de Gans en Peter Remmelzwaal. Zo zijn de  studenten meegenomen in de nieuwste ontwikkelingen, innovaties en huidige trends. Het is een intensieve opleiding, waarbij studenten veel tijd steken in het ontwikkelen van nieuwe producten en een zelfbedacht thema presenteren. Kortom, ze hebben de beste leermeesters én halen de uiterste skills uit zichzelf.

Ervaren en bevlogen
De studenten kregen onder leiding van twee zeer ervaren patissiers, Bart de Gans en Peter Remmelzwaal wekelijks praktijkles. Zij leerden de studenten de fijne kneepjes van het vak en namen hen mee in de huidige trends en innovaties. De studenten kregen inspirerende demonstraties, maar gingen natuurlijk ook zelf aan de slag. Patissier Bart de Gans vertelt: “Het samenspel tussen docent en studenten is net als een recept. Alle ingrediënten en bereidingswijze moeten zorgvuldig op elkaar afgestemd zijn. Dit resulteert in een goede balans tussen de studenten en hun begeleiding. Ik ben van mening dat dit het niveau in alle opzichten ten goede komt. Deze opleiding is intensief, maar vooral heel bijzonder om af te sluiten met een presentatie. Het laat zien wie je als persoon bent en wat je skills zijn. Wij zijn trots op iedere student die het beste uit zichzelf heeft gehaald!”

Patissier Peter Remmelzwaal vult aan: “Ondanks een vreemd Coronajaar, kijken we terug met een goed en tevreden gevoel. Gelukkig konden de meeste praktijklessen doorgang vinden. Fijn om te zien dat studenten zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. Wat dat betreft zit het qua aanpassingsvermogen wel goed! Gelijk een goede les voor de toekomst. Het mooiste om te zien was dat je het niveau van de studenten zag groeien gedurende het studiejaar. Wat dat betreft een mooie start van deze opleiding. Daar horen zeker de complimenten bij voor het docenten team van mboRijnland Gouda. We kijken al met veel plezier uit naar volgend jaar om wederom een nieuwe lichting studenten klaar te stomen voor dit prachtige ambacht.”

Nieuw BBL-concept
In augustus 2020 zijn deze studenten begonnen met hun éénjarige Beroepsbegeleidende opleiding Patissier. Hiervoor hebben zij de opleiding zelfstandig werkend bakker niveau 3 afgerond. Het examen bestaat o.a. uit de volgende onderdelen:

  • Ontwikkel een etalage thema
  • Ontwikkeld 6 recepten
  • Bedenk en bereid een decoratie sierwerkstuk
  • Presentatie

Direct aan het begin van de opleiding kregen de studenten de instructie om een thema te bedenken. Dit thema staat centraal tijdens het examen. Docent Wijnand Starreveld begeleidde de studenten in dit proces: “Het ontwikkelen van een nieuw product lijkt in de basis vrij eenvoudig. Dit is het echter niet als je alles in een juiste balans wilt presenteren. Alles moet kloppen, de motivatie voor het thema en het verhaal achter het product. Sluiten de grondstoffen en het complete product aan bij het thema en heeft de student dit goed verwerkt in zijn verslag.

Studenten komen één dag in de week naar school om deze kennis en vaardigheden te leren. Maar die ene dag is niet voldoende om het uiterste uit jezelf te halen is onze ervaring. De “skills” krijg je pas als je heel veel zelf oefent. We kijken uit naar alle resultaten tijdens de examens!