mboRijnland tweede plek bij Aspergekookwedstrijd voor het mbo

Tijdens de aspergekookwedstrijd voor horecastudenten van het mbo zijn Gennaro Kleinjan en Lars Elsenbroek van mboRijnland uit Gouda tweede geworden. Tien teams van twee personen uit het hele land streden om de felbegeerde wisseltrofee. Sinds 2012 organiseert het Brabants Asperge Genootschap samen met de Sligro elk jaar deze wedstrijd.

Het team van ROC Mondriaan werd eerste en ROC Horizon College eindigde op de derde plaats. De wedstrijd werd gehouden bij het Nova College in Haarlem. Door corona was deze kookwedstrijd voor het laatst in 2019 gehouden.

“Ik ben hartstikke trots op de jongens. Aan motivatie geen gebrek bij deze twee. Lars wil straks een eigen sterrenzaak en Gennaro wil op een zo hoog mogelijk niveau leren koken”, aldus een trotse Nick van der Hoeven, docent koksopleiding mboRijnland in Gouda.

Zowel in Leiden als in Gouda wordt de opleiding tot kok gegeven. Uit de voorrondes is een team geselecteerd. Dat waren Gennaro en Lars uit Gouda. Nick van der Hoeven heeft het team tijdens de praktijklessen getraind en voorbereid op de wedstrijd. Diana Wezenberg, docent van de koksopleiding in Leiden, begeleidde het team tijdens de wedstrijd in Haarlem.

Nick van der Hoeven: “In ons schoolrestaurant Meesters kregen Gennaro en Lars de afgelopen weken de chef-tafel toebedeeld, zodat de gasten hen konden zien koken in de keuken. Zo konden ze alvast wennen aan koken onder spanning. De jongens kregen tijdens de aspergekookwedstrijd veel punten voor creativiteit en hygiëne. Bovendien hadden ze alle ingrediënten uit de mystery-box gebruikt.”

Gerechten

Op de wedstrijddag kregen de studentkoks allereerst instructie over het schillen en koken van asperges. Vervolgens kregen de teams een plek toegewezen in de keuken en werd de mystery-box uitgedeeld. Hierin zaten zestien producten, waarvan er veertien verwerkt moesten worden in een amuse, een hoofdgerecht en een keuze tussen voor- of nagerecht. Gennaro en Lars kozen voor een nagerecht. De kandidaten moesten voor drie personen koken, twee voor de jury en een voor de foto.

De jury bestond uit Albert Tielemans, voorzitter, Rob van der Weele, namens The Greenery, Kevin Kion, restaurant Mano en Theo van Rensch, meesterkok en docent ROC van Amsterdam.

Gennaro en Lars hebben de volgende gerechten bereid:

Amuse:In panco en Ras el Hanout, pikante paprikapoeder gefrituurde asperge, bearnaise van citrusbier en oude kaas schaafsel.

Hoofdgerecht:

Longhaas, jus de veau met zwarte knoflook, chips van truffelaardappel, geglaceerde doperwten en zeekraal met klassiek gekookte asperges, gebakken asperges en Shiitake.

Dessert:

Parfait van witte asperge en cremeux van framboos en zacht gegaarde rabarber.