Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding werken met mensen van alle leeftijden die begeleiding en/of zorg nodig hebben. Mensen met een verstandelijke beperking, ouderen in een verpleeghuis of een baby en kraamvrouw thuis. Je ondersteunt ze bij een zelfstandig leven, zodat zij een zo gewoon mogelijk leven leiden in de maatschappij.

Heb je een Helpende Zorg & Welzijn diploma en wil jij je verder verdiepen in de zorg, dan is deze opleiding echt iets voor jou. Tijdens de opleiding MZ/VIG Versneld leer je in 2,5 jaar onder andere over het verzorgen van cliënten in de verschillende werkvelden, het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en het opstellen en bijstellen van het zorgplan.
Het voordeel van deze opleiding is dat je uitstroomt met een diploma Verzorgende-IG én met een diploma Maatschappelijke Zorg niveau 3.  

Je leert handelingen zoals wondzorg, stomazorg, injecteren en medicijnen toedienen.
Daarnaast leer je klinisch redeneren op verzorgend niveau. Hierbij kun je meedenken in het bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft en waarom. Verder komen branchekennis, wet- en regelgeving, conflicthantering en crisisinterventie aan de orde. Je besteedt tijdens deze opleiding ook veel aandacht aan je sociale vaardigheden. Als MZ-VIG’er moet je namelijk goed kunnen luisteren en omgaan met veel verschillende typen zorgvragers. Je leert hoe je cliënten begeleidt, voorlichting en instructies geeft en hoe je meedenkt in het opstellen van een zorgplan. 

Toegestane vooropleidingen

 • Je kunt je bij deze opleiding aanmelden met bijvoorbeeld een Helpende Zorg & Welzijn diploma niveau 2.
 • Bij de start van deze BBL-opleiding moet je een leer-arbeidsovereenkomst bij een zorginstelling hebben voor minimaal 24 uur per week. 

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
2,5 jaar
Startmoment
2022, begin februari
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL)

Gouda (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Behulpzaam
 • Integer
 • Samenwerken
 • Stevig in je schoenen staan
 • Verantwoordelijk

In de praktijk

Als MZ-VIG’er werk je in de thuiszorg, ouderenzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg of kraamzorg. Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook uitstekend samenwerken met collega-Verzorgenden en andere disciplines.
Je verleent niet alleen zorg, maar ook help je de kwaliteit van zorg te verbeteren. Je werkt daarin samen met andere hulpverleners. Je draagt op deze manier bij aan het welzijn van zorgvragers en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarbij let je zowel op hun gezondheid als op de woonsituatie en hun welzijn. Tevens draag je zorg voor een zinvolle dagbesteding.

Hierover onderhoud je met de zorgvragers én hun familie intensief contact. Het zijn zaken die voor hen- en dus ook
voor jou- belangrijk zijn. Je hebt een boeiende, afwisselende en ook heel verantwoordelijke baan.
 

Je rondt deze BBL-opleiding in 2,5 jaar succesvol af. Je kunt daarna doorstromen naar Verpleegkundige niveau 4 (versneld) of Maatschappelijke Zorg niveau 4 (versneld), of je gaat aan het werk.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Studeren met een laptop
 • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

mboRijnland biedt je de kans om twee diploma’s te halen via de gecombineerde opleiding: Maatschappelijke Zorg en Verzorgende IG (MZ/VIG).

De mogelijkheden op een rijtje:
Vanaf de eerste dag van de opleiding word je opgeleid voor twee diploma’s. Tijdens de studie maak je via de stage in het 3e jaar een keuze voor de verdieping. Die keuze bepaalt welke diploma je krijgt.

Er zijn drie verschillende combinatie mogelijkheden:

 • Diploma Verzorgende IG-VVT en Maatschappelijke zorg Begeleider Specifieke Doelgroepen
 • Diploma Verzorgende IG-GGZ en Maatschappelijke zorg Begeleider Specifieke Doelgroepen
 • Diploma Verzorgende IG-GHZ en Maatschappelijke zorg Begeleider Gehandicaptenzorg

Mocht tijdens de opleiding blijken dat je toch liever uitstroomt met één diploma dan is dat mogelijk.