Wat is het verschil tussen een BOL- en een BBL-opleiding?

Hier lees je meer over de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

BOL
Kies je een BOL-opleiding, dan volg je een paar dagen in de week les op school en loop je daarnaast stage. Omdat je veel stage loopt, kun je verschillende kanten van de opleiding ontdekken. We werken steeds meer samen met de leerwerkbedrijven. Zij geven bijvoorbeeld gastlessen op school of je werkt aan een opdracht voor ze. Bij sommige opleidingen volg je een deel van je lessen in het bedrijf. Dus school is steeds meer verbonden met de praktijk. Het lesgeven in groepen blijft ook belangrijk en de docenten zijn er om kennis met jou te delen en jou te coachen.
Bekijk alle BOL-opleidingen

BBL
Je kiest een BBL-opleiding als je wilt beginnen met werken en daarnaast 1 dag of 2 avonden in de week naar school wil. Bij BBL-opleidingen krijg je daarom ook een salaris voor het aantal dagen dat je werkt. En daarnaast volg je les op school bij je docenten. Als je wat ouder bent en al werkervaring hebt opgedaan, dan kun je ook een BBL-opleiding volgen die meer op maat voor jou is gemaakt. Bekijk alle BBL-opleidingen

De student
Bij mboRijnland houden we zoveel mogelijk rekening met jou als student. Daarom horen wij graag jouw persoonlijke wensen en behoeften. Dit betekent dat jij zelf kunt aangeven of je de opleiding wil versnellen of vertragen. Maar ook dat er ruimte is om je eigen passies en talenten te ontwikkelen (verbreden), losse modules (vakken) te kiezen en te kijken welke keuzevakken (verdiepen) bij je passen. Van onze studenten vragen we een actieve houding en dat je bij de lessen aanwezig bent. Onderzoek zelf wat je graag zou willen ontwikkelen. En gaat iets niet zoals je had gehoopt of heb je ergens hulp bij nodig? Ga dan langs bij je studieloopbaanbegeleider (slb’er) of het Onderwijs Servicecentrum (OSC).

Je volgt bij ons gepersonaliseerd onderwijs
Maar wat is gepersonaliseerd onderwijs? Het betekent dat je het leertraject dat voor jou klaarstaat kan aanpassen aan persoonlijke omstandigheden, je talenten en ambities. Samen met je studieloopbaanbegeleider kijk je wat er voor jou mogelijk is. Heb je al een andere opleiding gedaan, dan kun je misschien versnellen. Het is ook mogelijk de opleiding te verbreden of verdiepen. Dat doe je door het volgen van extra keuzedelen of extra stages.