Interview Sayenne

Waarom is een opleiding in de gezondheidszorg een goede stap?
Het antwoord op deze vraag kan Sayenne Kapteijn geven. Zij is 21 jaar en volgt de opleiding MZ/Verzorgende IG (BOL) in Gouda.

Een opleiding in de zorg is wat haar betreft een goede stap omdat het ieders doel zou moeten zijn om andere mensen te helpen. Sayenne wist als klein kind al dat ze de zorg in wilde en vooral oudere mensen wilde helpen.
Ook benieuwd naar deze opleiding. Hieronder beantwoordt Sayenne nog meer vragen over de opleiding MZ/VIG.

Welke opleiding volg je?
Ik volg de opleiding Verzorgende IG gecombineerd met Maatschappelijke Zorg. Dit houdt in dat ik met deze opleiding 2 diploma’s kan halen.

Hoe lang duurt deze opleiding?
Deze opleiding duurt 3 jaar.

Wat voor soort lessen krijg je allemaal?
Omdat het een gecombineerde opleiding is en je dus kunt kiezen om 2 diploma’s in één keer te behalen heb je heel veel verschillende vakken, VIG-vakken zijn onder anderen: verzorgend redeneren, methodisch handelen, voorlichting advies en instructies, anatomie, medisch rekenen, gehandicapten zorg, kraamzorg, basis zorg, en waar je het natuurlijk voor doet verpleegtechnische handelingen etc. Voor de kant maatschappelijke zorg heb je natuurlijk weer andere lessen zoals: communicatie, groepsdynamica, levensgebeurtenissen, muzisch creatief, activiteiten organiseren, muzisch creatief bewegen etc. En natuurlijk volg je de examenvakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Heb je leuke klasgenoten?
Ik heb hele leuke klasgenoten. We hebben een hele hechte band en we kunnen het allemaal heel goed met elkaar vinden. We weten wat we aan elkaar hebben en kunnen heel goed samenwerken dit is natuurlijk heel belangrijk als je in de zorg wilt gaan werken.

Hoe vind je de opleiding? Was dit een goede keuze?
Ik vind de opleiding heel erg leuk, dit was zeker een goede keus. Dit komt omdat ik hiervoor Helpende heb gedaan en ik eigenlijk vanaf kleins af aan al in de zorg wil. Vooral ouderenzorg, ik heb door deze 2 opleidingen bij elkaar al heel veel stages gelopen en verschillende huizen leren kennen ik weet precies wat ik wil na deze opleiding en vooral omdat de docenten mij hier ook heel goed in begeleiden.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Op deze locatie?
Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik hiervoor helpende heb gedaan en eigenlijk door wilde stromen naar verzorgende, maar omdat ik als keuze had om 2 diploma’s in één keer te kunnen halen ja waarom ook niet? Wel heb ik bewust gekozen voor deze opleiding als Verzorgende IG maar de maatschappelijke zorg kant heeft mij ook veel geleerd en wie weet komt deze diploma altijd nog goed van pas. Ik heb voor de locatie Gouda gekozen omdat ik zelf in Gouda woon en het lekker dichtbij huis is.

En waarom bij mboRijnland?
Omdat mboRijnland lekker in de buurt was, geen reistijd voor nodig!

Hoe vind je de school? Was dit een goede keuze?
Ik vind het een hele leuke school en dit was zeker een goede keuze. De afdelingen zijn geordend en alles staat goed aangegeven. Je hebt een grote kantine waar je veel keuzes hebt uit verschillende broodjes/soepen etc.

Hoe vind je de docenten? Hoe word je begeleid?
Het docenten team op mijn afdeling is heel leuk! Met elke docent heb ik een goede band en je kunt altijd op ze rekenen. Ik heb vooral een hele leuke band met mijn SLB’er (studieloopbaan begeleider) zij is dit van onze klas al 3 jaar en weet alles over ons. We kunnen bij haar terecht als er iets is maar natuurlijk houdt zij ook van een grapje in de lessen. Heel veel leerlingen wisten niet wat zij wilde doen na deze opleiding en gingen dan langs bij verschillende docenten om te vragen naar vervolgopleidingen en daar werden zij meteen bij geholpen en geïnformeerd. De docenten van afdeling gezondheidszorg zijn echt top!

Wat wil je na deze opleiding gaan doen?
Na deze opleiding wil ik gaan werken in de ouderenzorg en het liefst in een verpleeghuis. Ik vind het samenwerken met collega’s superleuk en de verantwoordelijkheid op de afdeling geeft je echt een uitdaging. Deze baan is echt het meest dankbare werk wat je maar kan doen. Hoe fijn is het nou om een opa, oma, vader of moeder van iemand de perfecte zorg te geven die hij/zij verdiend heeft na jarenlang werken? De dankbaarheid die je krijgt, daar doe je het voor!

Waarom zou je de opleiding/school aanraden bij een ander? / Wat zou je tegen toekomstig studenten willen zeggen/adviseren?
Ik zou deze opleiding aanraden als jij een sociaal, respectvol en vriendelijk ‘mensenmens’ bent. Je hart in de zorg ligt en je ervan houdt om andere mensen blij te maken op zijn of haar misschien wel laatste dag? Lijkt jou het ook uitdagend om met medicatie te werken en verpleegtechnische handelingen uit te mogen voeren. Vind je het misschien heel erg leuk om met baby’s te werken dan kun je ook met deze opleiding starten en een stageplek kiezen in de kraamzorg! Of misschien ben jij wel iemand voor de gehandicapten zorg dan is dit ook de juiste opleiding voor jou. En vergeet natuurlijk niet dat je twee papieren behaald in één keer hoe fijn is dat? Twee vliegen in één klap!