Op dinsdag 16 april vond het derde Kenniscafé plaats van het Leiden Healthy Society Center, met als thema studentenwelzijn. Medewerkers van onderwijs- en welzijnsinstellingen, gemeente, maar ook studenten gingen bij LEF in Leiden zelf aan de slag met dit onderwerp. Onder meer met het Lifeskills spel en zij luisterden naar het indrukwekkende verhaal van gastspreker Nick Bats die door een motorongeluk in een rolstoel belandde. “Durf je kwetsbaar op te stellen en vraag om hulp.”
Steeds meer studenten hebben moeite om alle ballen in de lucht te houden. Het studentenwelzijn staat alsmaar onder druk. Demissionair minister Dijkgraaf (onderwijs) komt daarom met een aanpak om het welzijn van studenten in het mbo, hbo en wo te versterken, samen met studenten en instellingen. Ook Leiden Healthy Society Center wil meer doen om het studentenwelzijn te bevorderen.
In zijn openingswoord stond gastheer Arjan van der Hoorn, directeur College Welzijn en Zorg bij mboRijnland, stil bij de missie van het Leiden Healthy Society Center: “Een bijdrage leveren aan het bevorderen van welzijn en gezondheid, dat kun je niet alleen. Je maakt het sterker als je de handen ineenslaat en zichtbaar maakt wat je doet. Het kenniscafé is daar een mooi voorbeeld van, dit keer geïnitieerd door mboRijnland en CIV Welzijn & Zorg met medewerking van Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Jullie leveren een bijdrage aan deze missie door hier vandaag aan deel te nemen.”
Waardevolle gesprekken
Het derde kenniscafé was niet een middag van alleen luisteren, maar ook vragen stellen en praten over welzijn aan de hand van verschillende spellen. Nadia Mansouri, Universiteit Leiden, trapte af met de verdiepende ijsbreker What’s your story? Wanneer voel jij dat je leeft? Welke kwaliteiten waardeer jij in iemand anders? Best diepgaand, maar het leverde meteen waardevolle gesprekken op. En vooral handige tools hoe je het gesprek met studenten aan zou kunnen gaan.
Gastspreker Nick Bats, kreeg de zaal vrij snel compleet stil. Niemand uit zijn omgeving had verwacht dat hij een ernstig motorongeluk zou overleven. Gebroken ribben, gebroken kaak en het ergste, een gebroken rug. Hij belandde in een rolstoel, waar hij vandaag de dag nog steeds in zit. “Toen ik wakker werd uit mijn coma, nam ik zelf de leiding over mijn leven. Het is niet erg om je kwetsbaar op te stellen.”
Nick wilde altijd marinier worden. Nu werkt hij als vrijwilliger van mboRijnland bij het project Bus63 van CIV Welzijn & Zorg in Zoetermeer. Ook bezoekt hij scholen om zijn verhaal te vertellen. Dat doet hij graag. Waarom? “Iedereen krijgt met tegenslagen te maken in zijn leven. Daar kan je veel van leren, maar dan moet je er wel voor openstaan. Heb de moed om toe te geven dat je hulp nodig hebt.”
Lifeskills spel
Na deze woorden was het tijd voor het volgende spel. Hogeschool Leiden heeft samen met studenten het bordspel ‘Lifeskills’ ontwikkeld. Aan de hand van opdrachten ga je competitief aan de slag, en écht met elkaar in gesprek. Bij dit pakket horen ook themalessen over onder andere sociaal bewustzijn en relatievaardigheden. Henriëtte Martens: “Wij trainen de leraren, zodat zij de lessen kunnen geven. Zo wordt het iets van hen. Het mooie is dat we resultaat zien op de scholen waar dit wordt gebruikt, er is bijvoorbeeld minder pestgedrag.”
Tot slot wilde Arjan weten welk inzicht de deelnemers die middag hadden opgedaan, maar ook wat een ieder ermee gaat doen? De reacties waren verschillend. “Ik zou wel willen doorpraten over de academische veerkracht van studenten, daar ga ik mijn netwerk voor gebruiken.” Of, “welke vaardigheden hebben studenten nodig, dat ga ik inventariseren.” Ook waren er vragen over het Lifeskills spel. “Op welke wijze gaat dit bijdragen aan welzijnsbevordering van studenten?” Die actie is makkelijk; contact opnemen met Hogeschool Leiden. Eén van de aanwezige studenten reageerde ook: “Het is belangrijk dat je je kwetsbaar kan opstellen, het helpt als er iemand naar je luistert en een terugkoppeling geeft. Mentaal bewustzijn, praat daarover, je weet nooit wat er in iemands hoofd omgaat.”
Leiden Healthy Society Center en de kenniscafés
Het Leiden Healthy Society Center verbindt kennis, initiatieven en vraagstukken op het gebied van gezondheid en welzijn en stimuleert samenwerking. Met de kenniscafés wil het Leiden Healthy Society Center verschillende organisaties in Leiden met elkaar in contact brengen om interdisciplinaire samenwerking te bevorderen en zo gezondheidsvraagstukken in de stad te kunnen oplossen. mboRijnland is partner van het Leiden Healthy Society Center.
Kijk hier voor meer informatie.
Save the date
Op zaterdag 22 juni presenteert het Leiden Healthy Society Center hét Kennisfestival over gezondheid en welzijn in de Hooglandse Kerk, van 13:00 en 17:00 uur. Om 14:00 uur openen wij feestelijk de Life Sciences & Health Week, afgekort de LSH-week.
Kom langs en ontdek wat er allemaal in Leiden gebeurt op gebied van gezondheid en welzijn. Hoe kun jij lekker lang en leuk leven in Leiden? Doe de welzijnscheck, onderzoek je eigen beweeggedrag en verbeter je gezondheid met virtual reality en nog veel meer! De activiteiten zijn geschikt voor alle leeftijden. Toegang is gratis.