Nieuwe opleiding Kindprofessional in samenwerking met basisonderwijs en kinderopvang Oegstgeest

Op 31 januari 2024 is de nieuwe mbo-opleiding Kindprofessional gestart in Oegstgeest. Deze BBL-opleiding met 16 leerplekken biedt studenten de kans om binnen twee jaar de diploma’s Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker én Onderwijsassistent te behalen. De studenten werken en leren op hun eigen locatie van school en kinderopvang. 

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO) en Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO). In twee jaar worden de studenten opgeleid tot breed onderlegde Kindprofessional, een nieuwe functie waar het onderwijs en de kinderopvang om staat te springen. De meeste BBL-opleidingen bieden een specifieke opleidingsrichting, zoals die van Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker of Onderwijsassistent. De nieuwe opleiding Kindprofessional biedt beide. Oegstgeest is op dit moment de enige plek in Nederland waar deze opleiding wordt aangeboden.

Rianne Vrolijk, onderwijskundig teamleider mboRijnland: “We zijn trots op deze samenwerking. Het bijzondere aan deze opleiding is de combinatie van onderwijs en kinderopvang. Bovendien is het een traject geworden op de werkplek waar leren en werken hand in hand gaan. Die verbinding met de praktijk is erg belangrijk. Er is volop aandacht voor leervragen van studenten. Daarnaast leren studenten van elkaar. Studenten volgen de lessen op locatie onder begeleiding van twee docenten.”

OPOO en SKO verzorgen gastlessen in dit traject. De studenten krijgen onder meer vakken op het gebied van pedagogiek en de verschillende ontwikkelingsfases van kinderen, het observeren en begeleiden van kinderen in interactie met andere kinderen en het herkennen van signalen. Daarnaast krijgen zij basisvakken als Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

Meteen na de feestelijke opening met de wethouder kregen de eerste studenten hun eerste les.

Bekijk hier de video die werd gemaakt door Sleutelstad/Unity.