Als Boulanger ben je een ware vakman of -vrouw met een passie voor brood(producten). Als boulanger ben je betrokken bij het gehele productieproces, van het plannen tot het decoreren van broodproducten. Je bent vernieuwend, flexibel en altijd opzoek naar de laatste trends die aansluiten bij de klantwensen.
Tijdens deze opleiding ga je aan de slag met je eigen gemaakte desemcultuur. Je gaat praktisch onderzoekend te werk en maakt de lekkerste en vernieuwende producten die jij zelf hebt verzonnen. Je leert out of the box denken en op een andere manier te kijken naar hoe je producten kan ontwikkelen.
We leren je alles over het bereiden, modelleren en bakken van broodproducten. Eenmaal vers uit de oven is het aan jou als Boulanger om de producten te decoreren en presenteren. Jij weet als geen ander wat de wensen van de klant zijn, dus met die informatie bedenk jij ideeën om het assortiment uit te bereiden en nieuwe recepturen te ontwikkelen. Ook is het aan jou om de kwaliteit van de processen op de werkvloer te bewaken. Dat is voor jou geen probleem, want je bent een echte teamspeler die altijd bijdraagt aan een goede werksfeer.
Dit is een opleiding voor studenten met een grote ambitie en passie voor het brood- en bakkersvak.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding is verdeeld in vier periodes en per periode krijg je opdrachten om uit te werken. Je ontwikkelt broodproducten van grondstof tot eindproduct en legt het vast in een portfolio.
Na het ontwikkelen van viennoiserie, buitenlandse broodsoorten, alternatieven voor allergieën en nog veel meer ga je in de vierde periode van het studiejaar je voorbereiden voor je tweedaagse examen.
Een lesweek bestaat uit drie dagdelen. Dat betekent dat je één dag (twee dagdelen) theorie- en praktijkles hebt en je degen voorbereidt in de praktijkruimte voor de volgende lesdag. Tijdens de tweede lesdag (één dagdeel) ga je de degen verwerken en bakken. Je wordt deze twee dagen begeleid door een docent.
Daarnaast is het belangrijk om een BBL-contract te hebben bij een erkend leerbedrijf van minimaal 24 uur per week.
Vakken en keuzedelen
Naast de theorie- en praktijklessen volg je nog algemene vakken, zoals: Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je de mogelijkheid om een keuzedeel te kiezen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Engels, oriëntatie op ondernemerschap of digitale vaardigheden.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Na het behalen van je diploma geeft deze opleiding je toegang tot het hbo. Je mag trots zijn dat je tot de excellente bakkers behoort. Buiten de gewone productie in de bakkerij zal je door je werkgever gevraagd worden om mee te denken over en het ontwikkelen van nieuwe producten voor de winkel(s)
Toegestane vooropleidingen
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
Je kan deze opleiding volgen als je een mbo-diploma Bakkerij op niveau 3 hebt.
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties
Leiden (BBL)
Over jou
- Je houdt van ambachtelijk werk
- Broden en taarten
- Je kunt goed samenwerken
- Voedselproductie en -verkoop
- Je bent zelfstandig
- Je werkt zorgvuldig
Oud-student vertelt
In de praktijk
Je volgt de BBL-opleiding en na één jaar stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt als Boulanger vooral in ambachtelijke bakkerijen, maar het kan ook voorkomen dat jij je werkzaamheden uitvoert in een hotel, restaurant of bij evenementen en (thema)feesten. Je hebt je eigen desemcultuur en kan hier mee bakken. Je bent als Boulanger communicatief sterk, weet je collega’s te motiveren en bereidt daarnaast de lekkerste boulangerieproducten.
Als je klaar bent
Aanvullende informatie
- Kosten
- BOL
- BBL
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
- Vakken
- Schoolrestaurants
- Aanvullende info BBL
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap
Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Restaurant Schoolbord en Restaurant Meesters zijn schoolrestaurants waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten.
Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren
Voor de BBL-opleiding moet je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.