Wat ga je leren?

Als Boulanger ben je een ware vakman of -vrouw met een passie voor brood(producten). Als boulanger ben je betrokken bij het gehele productieproces, van het plannen tot het decoreren van boulangerieproducten. Je bent vernieuwend, flexibel en altijd opzoek naar de laatste trends die aansluiten bij de klantwensen.  

We leren je tijdens de opleiding alles over het bereiden, modelleren en bakken van boulangerieproducten. Eenmaal vers uit de oven is het aan jou als Boulanger om de broodproducten te decoreren en presenteren. Jij weet als geen ander wat de wensen van de klant zijn, dus met die informatie bedenk jij ideeën om het assortiment uit te bereiden en nieuwe recepturen te ontwikkelen. Ook is het aan jou om de kwaliteit van de processen op de werkvloer te bewaken. Dat is voor jou geen probleem, want je bent een echte teamspeler die altijd bijdraagt aan een goede werksfeer.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma mbo-opleiding niveau 3

Je kan deze opleiding volgen als je een mbo-diploma Bakkerij op niveau 3 hebt.

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Leiden (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Je houdt van ambachtelijk werk
 • Broden en taarten
 • Je kunt goed samenwerken
 • Voedselproductie en -verkoop
 • Je bent zelfstandig
 • Je werkt zorgvuldig 

Oud-student vertelt

In de praktijk

Je volgt de BBL-opleiding en na drie jaar stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt als Boulanger vooral in ambachtelijke bakkerijen, maar het kan ook voorkomen dat jij je werkzaamheden uitvoert in een hotel, restaurant of bij evenementen en (thema)feesten. Je bent als Boulanger communicatief sterk, weet je collega’s te motiveren en bereidt daarnaast de lekkerste boulangerieproducten. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken
 • Schoolrestaurants
 • Aanvullende info BBL

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Restaurant Schoolbord en Restaurant Meesters zijn schoolrestaurants waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten.

Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren

Voor de BBL-opleiding moet je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Nieuws