De liefde voor bakken zat er altijd al in, vertelt student Karlijn

“Het is zo fijn om te doen wat ik leuk vind. Dat zouden meer mensen moeten doen. Laat je niet opleggen wat de maatschappij vindt. Ik voel me meer mens dan ooit.”

Een baan onder je niveau? Sommige mensen zijn gelukkiger met een ambacht dan met een universitair diploma. Student Karlijn (23), tweedejaars Zelfstandig Werkend Bakker, volgde haar grootste passie. Na haar vwo ging ze naar de pabo, om uiteindelijk op het mbo te belanden.

Baked by Karlijn
Het was nooit de bedoeling om een eigen bedrijf te beginnen, maar deze week gaat student Karlijn toch naar de Kamer van Koophandel om haar eigen bedrijf, taartenbakkerij Baked by Karlijn, officieel vast te leggen. Karlijn vertelt: “Het sloop er langzaam in. Eerst bakte ik alleen taarten voor familie en vrienden, maar het breidde zich steeds verder uit. De bestellingen bleven binnenkomen. Ik ging meer ingrediënten inkopen, kocht een professionele mixer en ik liet visitekaartjes maken. En nu ben ik ook een eigen website aan het maken. Hierdoor werk ik nu een dag minder bij het bejaardentehuis, mijn bijbaan, anders heb ik te weinig tijd voor mijn bedrijf.”

Van de pabo naar het mbo
Eigenlijk zat de liefde voor het bakken er altijd al in. Als kind hielp Karlijn haar oom, die bakker was. En ze koos voor een middelbare school waar twee uur culinaire les werd gegeven. Na het vwo ging ze naar de pabo (lerarenopleiding). Dat leek een logische keus, omdat ze haar vrijwilligerswerk bij de scouting zo leuk vond. “Toen dacht ik nog dat ik graag met kinderen zou willen werken, maar lesgeven was heel anders dan ik van tevoren had gedacht. Ik kreeg er geen energie van. Na anderhalf jaar proberen, volgde ik een studiekeuzeprogramma. Door testen en vragenlijsten in te vullen, kreeg ik steeds beter een beeld welke opleiding bij mij matcht. Daar stond gelukkig ook de bakkersopleiding tussen. Het kon dus wél. Na lang nadenken besloot ik patissier te worden. Ik moest alleen nog mijn ouders gaan vertellen dat ik stopte met de pabo én van plan was een mbo-studie te gaan doen. Dat vond ik spannend. Het is niet de gebruikelijke weg en ik was bang voor hun reactie.”

Dat mbo’ers dom zijn, is de grootste misvatting die er bestaat
“Iedereen reageerde positief. Niemand verbaasde zich over mijn keuze. Ze zien dat het past bij wie ik ben als mens. De opleiding tot Zelfstandig Werkend Bakker duurt drie jaar, daarna word ik nog een jaar opgeleid tot Patissier. Om goed te leren bakken, moet ik allerlei chemische processen en technische handelingen kennen. Daarvoor moet je nogal precies werken. Ik moet goed de verhoudingen snappen, het is nooit zomaar een snufje hier of daar. Dat mbo’ers dom zijn, is de grootste misvatting die er bestaat.”

“Ik had ook een clichébeeld van het mbo. Ja, er staan veel scooters voor school en er worden veel frikandelbroodjes gegeten, maar ik zie voornamelijk gepassioneerde mensen om me heen, die weten wat ze willen. Velen hebben al een eigen bedrijf. Die gedrevenheid zag ik minder bij de pabo. Momenteel loop ik stage bij een kleine bakkerij. Daar ben ik helemaal op mijn plek. Ik heb zelfs al een bruidstaart gemaakt. Het is zo fijn om te doen wat ik leuk vind. Dat zouden meer mensen moeten doen. Laat je niet opleggen wat de maatschappij vindt. Ik voel me meer mens dan ooit.”

Bekijk hier het Instagram-account van Baked by Karlijn.