Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker leer je de technieken om de mooiste en lekkerste brood- of banketproducten te maken. Je leert om brood te maken, maar bijvoorbeeld ook heerlijke koeken, appeltaart en andere bakkersproducten.   

Op ambachtelijke wijze broden bakken is geen probleem voor jou na de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker. Je volgt tijdens de opleiding lessen over vakleer, maar je werkt ook veel in de praktijk. Dit doe je door middel van stages. Ook leren we je meer over management, zodat jij kan doorgroeien tot leidinggevende op jouw toekomstige werkplek. Je leert zelfstandig en nauwkeurig te werken, maar ook hoe belangrijk goed samenwerken is. Daarnaast leer je het belang van hygiëne en je creativiteit te gebruiken. Na deze opleiding ben jij klaar voor het échte werk! 

BOL of BBL
Je kunt deze opleiding volgen als BOL- of BBL-variant. Kies je voor BOL dan leer je vooral op school. Daarnaast loop je ook stage bij een bedrijf. Kies je voor BBL dan ben je vooral aan het leren binnen een bedrijf. Daarnaast ga je één dag of twee dagdelen per week naar school.  

Het eerste jaar
In het eerste jaar leer je de basis van alle productgroepen die het bakkersvak kent. Je leert degen kneden voor zowel het banket- als het broodbakkersvak. Na een half jaar kies je één richting: brood, banket of brood en banket. Na deze keuze krijg je specifieke lessen over de gekozen richting.  

Vakken en keuzedelen
Bij het bakkersvak komt veel kijken. Hieronder lees je waar je allemaal mee aan de slag gaat:  

 • Grondstoffen bestellen en opslaan 
 • Ideeën bedenken voor het assortiment
 • Werkvoorbereiding, deeg kneden en laten rusten 
 • Broden, taarten, koekjes en andere producten maken 
 • Taarten en koekjes versieren 
 • Producten verpakken 
 • Kwaliteit van het productieproces 

Het is goed om te weten dat er bij het bakkersvak meer komt kijken dan je bij het programma Heel Holland Bakt ziet.  

Daarnaast volg je ook nog algemene vakken: Nederlands, rekenen, burgerschap en een keuzedeel. Het keuzedeel mag je zelf kiezen en geeft verbreding of verdieping van je opleiding. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit: Engels, streekproducten of digitale vaardigheden.  

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
In het tweede jaar kun je kiezen voor een internationale stage. Je gaat dan met een groep studenten naar het buitenland om de fijne kneepjes van het vak te leren. Dit is niet alleen goed voor je bakkerskennis, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling.  

 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Over jou

 • Je houdt van ambachtelijk werk
 • Broden en taarten
 • Je kunt goed samenwerken
 • Voedselproductie en -verkoop
 • Je bent zelfstandig
 • Je werkt zorgvuldig 

Student vertelt

In de praktijk

Je volgt de BOL- of BBL-opleiding en na drie jaar stroom je door naar een niveau 4 opleiding, zoals Patissier of Leidinggevende Bakkerij of ga je aan het werk! Je werkt bij een patisserie, dat is een bakkerij gespecialiseerd in zoete lekkernijen en gebak of bij een ambachtelijke brood- of banketbakkerij.   

Als broodbakker bak je brood en broodproducten in allerlei soorten. Bij de meeste bakkers vind je tegenwoordig een enorm assortiment. Kijk maar eens rond in een bakkerij of bij een grote supermarkt. Als banketbakker ben je gespecialiseerd in banket, van koekjes tot bruidstaarten en nog een heleboel andere zoete en hartige lekkernijen. Een heel creatief vak waarin je veel van je eigen smaak en ideeën kwijt kunt. Jij bent als zelfstandig werkend bakker in staat om dit allemaal te leveren. Je haalt er elke dag plezier uit om vroeg op te staan en de producten voor de dag klaar te maken. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken
 • Schoolrestaurants
 • Aanvullende info BBL

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Restaurant Schoolbord en Restaurant Meesters zijn schoolrestaurants waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten.

Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren

Voor de BBL-opleiding moet je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.