Leidinggeven Op Basis Van Vakmanschap

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Anderen beter laten functioneren, dat is wat jouw aanspreekt. Op school of op je stage merk je al dat je met anderen bezig bent. Je vindt het leuk om anderen te helpen. Je bent resultaat gericht. Je wilt dat het team waarin je werkt het doel haalt. Leidinggeven is dan misschien iets voor jou.

Met deze opleiding leer je om leiding te geven. Je kiest zelf de sector waarin je komt te werken. Dit kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op een al afgeronde beroepsopleiding op niveau 3, maar dat is niet verplicht. 

Of je nu in de beveiliging, een garage, een winkel of een kapsalon werkt, in veel gevallen is er iemand die leidinggeeft. Leidinggeven is een vak. Dat moet je leren. Je bent namelijk verantwoordelijk voor het resultaat van je team. Je werkt met hen samen op een afdeling of een project. Een project is een opdracht die je in een kortere tijd met een aantal collega’s doet. Jij zorgt ervoor dat iedereen weet wat er moet gebeuren. Dat het werk op tijd af is. Je praat veel met je collega’s, bijvoorbeeld over de werkverdeling of over het functioneren. Ook onderhoud je contact met leveranciers. Zodat het materiaal dat jullie nodig hebben er is. Verder houd je een goede administratie bij. Je weet wie wanner iemand vrij is, je weet wanneer wat af moet zijn en je weet hoeveel voorraad er nog is van bijvoorbeeld het product wat jullie verkopen in de winkel. Een veelzijdige en veeleisende functie waarin veel contact met anderen belangrijk is.

Opleidingsinhoud

Je hebt al een beroepsopleiding afgerond. Je bent dus al instaat om een beroep uit te oefenen. Wat je met deze opleiding leert is leiding geven. Dit betekent dat je leert hoe je een werkplanning moet maken en hoe je werkzaamheden moet verdelen onder je medewerkers waar je leiding aangeeft. Goed kunnen communiceren is ook een belangrijk onderdeel. Je leert hoe je een vergadering moet leiden, maar ook hoe je individueel gesprekken voert met medewerkers. Je weet welke informatie zij nodig hebben om hun werk goed te doen.

Administratie is ook een belangrijk onderdeel van leidinggeven. Dit betekent bijvoorbeeld dat bijhoudt welke materialen er besteld moeten worden. Die je vervolgens ook besteld bij leveranciers. Ook leer je verslagen te maken van gesprekken die voert met medewerkers of leveranciers. Zo houd jij altijd het overzicht.

Toelatingseisen

Je kunt deze opleiding volgen als je een niveau 3 opleiding succesvol afgerond hebt. Dit kan zijn bij mboRijnland, maar ook bij een andere mbo instelling.

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je voor deze opleiding aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. 

Locaties

  • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
1 jaar
Locatie
Alphen aan den Rijn

Deze opleiding heeft maximaal 20 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen