Wat ga je leren?

Je leert alles over het leidinggeven aan medewerkers in een restaurant. Van communicatieve vaardigheden tot de bedrijfs- en productieprocessen. Deze éénjarige opleiding is te volgen wanneer je in het bezit bent van een diploma Gastheer/-vrouw.

Kennis van gastronomie, in de breedste zin van het woord, staat centraal tijdens de opleiding Leidinggevende Bediening. Tijdens de opleiding Gastheer/-vrouw heb je de vakinhoudelijke kennis al verworven. Nu is het tijd voor het echte werk. In deze vervolgopleiding besteden we veel aandacht aan wijnen en wijn-spijscombinaties, en de bijbehorende kosten en opbrengsten. De opleiding bestaat uit een combinatie van trainingen, workshops en hoorcolleges, maar ook de nieuwste trends en hygiëne- en veiligheidseisen komen aan bod. Je leert dit allemaal zowel theoretisch als in de praktijk. Niet te vergeten zijn de managementvakken, ook belangrijk als leidinggevende! Zo volg je vakken als personeelsplanningen en afdelingsplannen maken.

Vooropleidingeisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw (mbo niveau 3) hebben afgerond.

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Gastvrijheid 
  • Werken in de horeca
  • Klantvriendelijk
  • Leidinggeven

In de praktijk

Het is een éénjarige BBL-opleiding, die je volgt na het behalen van je diploma Gastheer/-vrouw. Na de opleiding kun je terecht bij veel verschillende bedrijven, denk aan een cateringbedrijf, hotel, restaurant of andere eetgelegenheid.

Als leidinggevende bediening van je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in het restaurant. Je bent een echte teamspeler en goed in staat om werkprocessen en werkzaamheden te plannen, organiseren en coördineren. Je luistert naar de gasten, zorgt voor de administratie en zet taken uit onder medewerkers. Hierbij weet jij heel goed hoe belangrijk het is om je aan de geldende wettelijke voorschriften en regels te houden. Regelmatig geef je een terugkoppeling aan je manager, zodat iedereen weet hoe de zaken ervoor staan.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Nieuws