Leidinggevende Bediening

Vind je het leuk om te koken? Leg je mensen graag in de watten? Of lijkt het je uitdagend om een restaurant te runnen? Verdiep je dan in onze horecaopleidingen.

Bekijk opleidingen

Werken in de horeca is veelzijdig. Misschien vind je het geweldig om in een café achter de bar drankjes klaar te maken. Misschien bedien je graag mensen in een restaurant. Ben je gastheer of gastvrouw, dan ontvang je de gasten en begeleid je ze naar hun tafel. Als het aan jou ligt, hebben ze een geweldige middag of avond uit. Is het hotel voor jou dé werkplek, dan zorg je elke dag voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Het kan ook zijn dat jouw passie in de keuken ligt. Daar maak je menu’s klaar waar mensen nog lang enthousiast over napraten. In de horeca vorm je samen één familie. Als alle gasten weg zijn, is er even tijd voor plezier met elkaar. Tijd om de fooien te tellen. Om samen nog wat te drinken en om zo de dag af te sluiten. Proost! Op een goed begin van je horecaopleiding.

Kom zelf kijken wat het vak inhoudt en reserveer een lunch bij ons schoolrestaurant ‘t Goudse ID. Hier doen onze studenten praktijkervaring op.

Opleidingen Horecaopleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als leidinggevende bediening ben je de schakel tussen het management en het personeel. Je geeft leiding aan medewerkers in het restaurant. Je zorgt dat het bedrijf goed draait en bent verantwoordelijk voor de bedrijfs- en productieprocessen. Je leert ook hoe je personeelsplanningen en afdelingsplannen maakt. Deze opleiding kun je gaan doen als je het diploma Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw hebt gehaald. Je kunt het diploma in een jaar tijd halen, inclusief de kwalificatie Leermeester.

Als leidinggevende bediening ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die in het restaurant worden uitgevoerd. Je bent een goede teamspeler en bent goed in staat om werkprocessen en werkzaamheden te plannen, te organiseren en te coördineren. Je stelt afdelingsplannen en personeelsplanningen op en ziet toe op de uitvoering daarvan. Je bent in staat om taken onder medewerkers uit te zetten en de voortgang daarvan te bewaken. Hierbij houd je rekening met de geldende wettelijke voorschriften en regels. Je rapporteert regelmatig aan de ondernemer.

Opleidingsinhoud

De opleiding omvat zowel theorie als praktijk en bestaat uit een combinatie van trainingen, workshops en hoorcolleges. Kennis van de gastronomie, in de breedste betekenis van het woord, staat hierin centraal.  Als zelfstandig werkend gastheer / gastvrouw heb je de nodige vakinhoudelijke kennis al verworven. In deze vervolgopleiding besteden we veel aandacht aan wijnen en aan wijn–spijscombinaties, inclusief de bijbehorende opbrengsten en kosten.

Ook komen de nieuwste trends aan de orde, zowel in theorie als in de praktijk van het restaurant. Uiteraard is er ook veel aandacht voor managementvakken, talen en rekenen.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je de opleiding Gastheer/-vrouw (mbo niveau 3) hebben afgerond.

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de opleidingen leidinggevende bediening en leidingegevende bakkerij een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 30

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Locaties

  • Leiden (Bètaplein) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
4
Duur
1 jaar
Locatie
Leiden (Bètaplein)

Deze opleiding heeft maximaal 30 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen