Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw leer jij precies hoe je het gasten in de horeca naar hun zin maakt. Van het binnenlopen tot aan het uitzwaaien: jij weet een ontspannen sfeer te creëren en de gasten goed te adviseren. Je leert om voor een onvergetelijke avond te zorgen, maar ook hoe je bedienend personeel daarin kan ondersteunen.
Je leert tijdens de opleiding leidinggeven aan een team van bedienend personeel. Hoe je het personeel motiveert en zo te sturen dat de gasten een geweldige avond ervaren. Een avond met heerlijk eten, goede dranken en een ontspannen sfeer. Je leert ook communicatieve en sociale vaardigheden. Zodat jij straks ook de meest kritische klant een mooie avond weet te bezorgen. Het is een veelzijdige opleiding waarbij we je klaarstomen voor jouw toekomstige beroep. We leiden je ook op voor het certificaat Aankomend Gastronoom/Sommelier en het Wijnbrevet (SWEN 1 en 2), iets wat op vergelijkbare opleiding niet wordt gegeven. Mooi meegenomen dus!
Toegestane vooropleidingen
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
Aanvullende Instroomactiviteit:
Voor deze opleiding vragen we je als aanvullende instroomactiviteit om een praktijkles te volgen.
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2025, januari 2025, na de zomervakantie
Locaties
Gouda (BBL / BOL)
Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)
Deze opleiding start in Gouda en Leiden ook in januari 2025.
Over jou
- Gastvrij
- Klantvriendelijk
- Leidinggeven
- Samenwerken
Student vertelt
In de praktijk
De opleiding is als BOL of BBL-variant te volgen en duurt drie jaar. Na drie jaar stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je direct aan de slag. Je werkt dan vaak bij een wat luxere eetgelegenheid. Denk aan een chique restaurant, hotel of cateringbedrijf. Jij weet de wensen van de klant perfect in te schatten en kan uitstekend zelfstandig werken. Daarnaast heb je een goede reputatie bij het bedienend personeel waar je leiding aan geeft.
Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw ben je een gemotiveerde vakman of -vrouw met ambitie. Jij streeft er iedere dag weer voor om de gasten een luxueuze avond te bezorgen. De gasten komen om gezellig samen te zijn, lekker te eten en te ontspannen. Jij speelt daar een belangrijke rol in. Je ontvangt ze gastvrij, neemt de jassen aan en brengt ze naar de tafel. Je zorgt voor de perfecte begeleiding. Dat betekent ook deskundig advies over de gerechten en wijnen. Je serveert de gerechten, maar werkt ze waar nodig ook af door te trancheren, fileren of flamberen. Aan het einde van de avond gaan de gasten tevreden naar huis, mede dankzij jouw inzet. Je werkt soms overdag, maar vaak ’s avonds en in het weekend.
Als je klaar bent
- Doorstroom binnen mbo – 28% (landelijk gemiddelde)
- Percentage gediplomeerden met werk – 92% (landelijk gemiddelde)
- Kans op werk in jouw vakgebied – 5 sterren (regio & landelijk)
- Startsalaris gemiddeld bruto uurloon - €9,17
- Bekijk studiewijzer
Aanvullende informatie
- Kosten
- BBL
- BOL
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
- Vakken
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap
Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.