Als Handhaver in opleiding leer je alles over wetten en regels in de openbare ruimte in Nederland. Zo kan jij straks toezien op de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Je leert samenwerken met de politie en andere (hulpverlenings-)organisaties.. En je behaalt het BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) diploma.
Als Handhaver Toezicht en Veiligheid ben je een doorzetter, want je geeft niet snel op. Je bent sportief, wat betekent dat je goed voor je lichaam zorgt en voldoende conditie hebt. Je weet mensen aan elkaar te verbinden, dit doe je mede door goede communicatie. En je bent stressbestendig: ook in stressvolle situaties houd je het hoofd koel en blijf je logisch nadenken.
Deze opleiding volgen en een baan bij de gemeente Den Haag
De BBL-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid volg je vanuit je baan bij de gemeente Den Haag. Dit betekent dat je werkt en leert in de praktijk. Vanaf dag 1 ben je in dienst bij de gemeente en ontvang je een salaris. Ook wordt de opleiding voor je betaald.
Tijdens de BBL-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid heb je 2 lesdagen per week en doe je 3 dagen in de week praktijkervaring op tijdens het werk, onder begeleiding van een praktijkbegeleider. Deze praktijkbegeleider is een ervaren handhaver van de gemeente Den Haag. Soms werk je ook in het weekend en ’s avonds. We sturen je niet gelijk de straat op om aan de slag te gaan, je oefent eerst verschillende praktijksituaties met andere studenten of met een acteur. Zo leren we je om jouw kennis en vaardigheden in de praktijk te gebruiken. Daarna ga je onder begeleiding van de praktijkbegeleider in verschillende stadsdelen aan het werk.
Duur opleiding
De opleiding duurt in totaal 2 jaar. In het eerste jaar krijg je 2 dagen les van een docent van mboRijnland. Het tweede jaar krijg je 1 dag les. In de eerste periode word je klaargestoomd voor het BOA praktijkexamen, zodat je binnen 4 maanden aan de slag kunt als bevoegd Handhaver/ Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Je bent dan in staat om 80% van de werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Aan het einde van de opleiding beschik je over een mbo-niveau 3 diploma.
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda (BBL)
De selectie en aanmelding voor deze opleiding verlopen via de gemeente Den Haag.
- binnenkort volgt hier meer informatie over startdata.
Over jou
- Je hebt minimaal mbo niv. 3 werk- en denkniveau
- Je beschikt over voldoende kracht, conditie en coördinatie
- Je kunt goed samenwerken
- Je bent vriendelijk en vindt het fijn om mensen te helpen
- Je bent flexibel, besluitvaardig en stressbestendig
- Je hebt geen strafrechtelijk verleden en bent van onbesproken gedrag (dit wordt getoetst door dienst Justis en/of de politie)
In de praktijk
In deze opleiding leer je hoe je iemand moet aanspreken die de regels overtreedt. De situaties waar je dagelijks mee te maken krijgt, zijn heel verschillend. Het kan bijvoorbeeld gaan over een cafébaas die de muziek te hard aan heeft met de deur open, hondenoverlast, verkeerd aangeboden huisvuil of overlast door verkeerd geparkeerde voertuigen en achtergelaten fietsen.
Daarnaast verleen je als handhaver ook eerste hulp, weet je de brandweer, politie of ambulance op het juiste moment in te schakelen en werk je mee aan het bestrijden van overlast door verslaafden en dak- en thuislozen. Geen dag is hetzelfde!
Een van de belangrijkste dingen die jij leert is communiceren. Door jouw rustige houding en goede uitleg, kun je namelijk een hoop situaties oplossen.
Vakken en modules
Tijdens de lesdagen volg je de volgende vakken en modules
- Nederlands: hier leer je de basistaalvaardigheid Nederlands. Dit heb je nodig om je beroep te kunnen uitoefenen. Je leert onder o.a. om teksten, zoals (vak)literatuur te kunnen lezen, hoofd- en bijzaken te onderscheiden en in correct Nederlands bijvoorbeeld een mail of brief op te stellen.
- Engels: hier leer je o.a. hoe je internationale toeristen of inwoners van de stad te woord kunt staan.
- Rekenen: hier gaat het om de basis rekenvaardigheden, zodat je over de juiste kennis beschikt om in jouw functie eenvoudige berekeningen te kunnen maken.
- Loopbaan en Burgerschap: hier leer je o.a. hoe je omgaat met (culturele) diversiteit in de samenleving.
- BOA Basis Recht hier leer je over regels, bevoegdheden, strafrecht, strafvordering en bijzondere wetten die te maken hebben met de Openbare Ruimte.
- BOA Basis praktijk: hier leer je hoe je een sanctioneringsgesprek kunt voeren volgens de geldende procedures en wettelijke vereisten en hoe je door inzet van communicatieve vaardigheden de-escalerend kan optreden en een correcte bekeuring kunt opmaken.
- Waarneming en verslaglegging: hier leer je hoe je voor diverse doeleinden een schriftelijk verslag kan maken van jouw waarnemingen. Dit verslag kan worden gebruikt voor het opmaken van een proces-verbaal een interne of externe (bestuurlijke) rapportage of mutatie. Je leert hoe je schriftelijk kan communiceren. Dit is belangrijk, omdat jouw verslag de basis kan zijn voor een (eventueel) opsporingsonderzoek.
- Communicatie: hier leer je hoe je mensen aanspreekt door het gebruik van verschillende gespreks- en benaderingstechnieken.
- Praktijktraining: door middel van simulaties zullen we de praktijk nabootsen.
- Houding en Weerbaarheid: hier leer je hoe je jezelf weerbaar maakt op straat.
- Professioneel Fit (sport): hier werk je aan je kracht, coördinatie en conditie.
- RTGB (Regeling Toetsing Geweldsbeheersing BOA): hier leer je meer over het gebruik van geweldsmiddelen.
- Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO)
- Module brandblusmiddelen
- Module verkeersregelaar
Aanmelden en toelating
Als je deze opleiding wil volgen, moet je eerst solliciteren naar de functie van Handhaver in opleiding bij de gemeente Den Haag. De aanmelding voor de opleiding verloopt vervolgens via jouw werkgever.
Kijk voor meer informatie op werkenvoor.denhaag.nl
Aanvullende informatie
- Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
- Kosten
Om toegelaten te worden tot de BBL-opleiding is een VOG verplicht. Dienst Justis gaat na of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de functie van handhaver.
Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen:
watdevog.nl.
De aanvraag van de VOG gaat via de gemeente Den Haag.
De opleiding wordt volledig betaald door de werkgever, gemeente Den Haag.