Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding Proactief Beveiliger leidinggeven aan andere beveiligers. Als coördinator stuur jij anderen aan en geef je zelf het goede voorbeeld door mee te werken in het werkveld.  

Je leert alles over veiligheid, rapporteren en beveiliging van gebouwen. Ook leer je meer over administratie, het is namelijk aan jou om onder andere de roosters voor het beveiligingsteam te maken. We nemen je mee in regels en wetten waar je op moet letten als beveiliger. Als beveiliger is het belangrijk dat je zowel mondeling als schriftelijk communicatief sterk bent. We helpen jou met het ontwikkelen van een beroepshouding waarmee jij succesvol aan de slag kan. Het is een praktijkgerichte opleiding, waarbij je veel ervaring opdoet bij een erkend leerbedrijf.  

Let op: voordat je aan de slag gaat bij je stagebedrijf en examen mag doen als coördinator moet je voor de examens als beveiliger (mbo niveau 2) zijn geslaagd.  

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Sport en beweging
 • Leidinggeven
 • Stressbestendig
 • Ploegen – wisselende diensten
 • Wisselende werkplekken

Waarom deze opleiding?

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding en na twee tot drie jaar behaal jij je diploma. Je stroomt door naar een niveau 4 opleiding of gaat gelijk aan de slag! Je werkt dan als coördinator beveiliging bij een beveiligingsdienst of particuliere beveiligingsorganisatie. Jij bent de coördinator, dat houdt in dat jij een team van beveiligers begeleidt en aanstuurt. Naast het coördineren van het team, houd jij je ook bezig met het uitvoeren van de beveiliging zelf.  

Als coördinator beveiliging ben jij verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden. Je beveiligt samen met jouw team gebouwen, winkels, personen of je coördineert de beveiliging bij evenementen. Ook houd jij je bezig met mobiele surveillance. Waar nodig, kom je in actie. Bijvoorbeeld bij een brand, diefstal, inbraak of ongeval. Je wacht dan op de hulpverleners die ter plekke komen. Je kent het belang van goede samenwerking, dus dat is geen probleem voor jou. Je loopt als beveiliger altijd in uniform, dus vaak ben je het aanspreekpunt voor mensen. Je staat iedereen goed te woord en voorziet ze van de juiste informatie. Als beveiliger ben je representatief, zelfstandig, vriendelijk, flexibel en weet je met kritiek om te gaan.  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Instroomactiviteiten
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Aanvullende instroomactiviteiten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders. 

Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Aanvullende instroomactiviteiten
Deze opleiding organiseert aanvullende instroomactiviteiten. Deelname hieraan is verplicht. Nadat je hebt ingeschreven ontvang je een brief met de bevestiging van je inschrijving en met de datum voor de eerstvolgende instroomactiviteit. Twee weken voor deze instroomactiviteit ontvang je een definitieve uitnodiging voor deze dag.

De instroomactiviteit, in Alphen a/d Rijn, bestaat uit drie onderdelen:
Sport; bij deze onderdelen komen conditie, kracht en coördinatie aan bod. Je loopt een vaardigheden parcours waarbij je gaat bewegen onder vermoeide omstandigheden. Doorzettingsvermogen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Verder kijken we naar kracht, hiervoor moet je push ups en sit ups laten zien.
Rollenspel; bij dit onderdeel dien je een casus op te lossen. Hierbij spelen communicatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen, besluitvaardigheid, overwicht, stressbestendigheid een belangrijke rol.
Gesprek; bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. In het gesprek word gesproken over; motivatie, zelfinzicht, tolerantie, integriteit en beroepsbeeld.