Wat ga je leren?

Als sport- en bewegingsleider werk je in een omgeving waarin activiteiten gericht op sport en bewegen worden aangeboden, uiteenlopend van kortdurende programma’s van een of twee uur tot meerjarige trainingsprogramma’s gericht op topsporters. 

Je hebt er plezier in om met mensen te werken, je stelt je gastvrij, coöperatief en flexibel op en je denkt actief mee over het invullen, ontwikkelen en uitvoeren van Sport & Bewegen-activiteiten. Je hebt een hulpvaardige, coachende en stimulerende houding naar Sport & Bewegen-deelnemers en collega’s en bent daarnaast integer, gaat respectvol om met Sport & Bewegen-deelnemers en je kan omgaan met diversiteit.

Na afloop van je werk zijn Sport & Bewegen-deelnemers op een professionele en enthousiaste wijze begeleid, getraind en/of gecoacht in een sociaal en fysiek optimaal veilige context. Er zijn wedstrijden, toernooien of evenementen op het gebied van sport en bewegen georganiseerd en naar tevredenheid van de doelgroep uitgevoerd.

Vakken en keuzedelen
Je leert tijdens deze opleiding instructie geven met een sportief karakter. Daarnaast leer je op verschillende niveaus van eenvoudig tot complex projecten te organiseren. De opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. Dit is verdeeld in 60% praktijk en 40% theorie, waarvan de theorie altijd is gekoppeld aan de praktijk. Ook heb je de mogelijkheid uit tal van keuzedelen om je naast je hoofdopleiding specifiek te ontwikkelen op een gebied van jouw interesse. Gedurende de opleiding stomen we je stap voor stap klaar voor de beroep specifieke examens. Jij bepaalt het tempo van leren.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Bij deze opleiding krijg je de mogelijkheid om buiten de kaders van een mbo-opleiding te denken. Zo krijg je bijvoorbeeld de kans verschillende internationale stages te doen, en is er bij vele stageplekken het vooruitzicht om als werknemer aan de slag te gaan.

Sporthal 1574
Vanaf augustus 2023 is Sporthal 1574 de nieuwste toevoeging aan de bruisende sportscene van Leiden! Deze ultramoderne faciliteit, biedt in samenwerking met mboRijnland Sport en Bewegen, een ongeëvenaarde sportervaring voor zowel professionele atleten als recreatieve sporters. Sporthal 1574 fungeert als een leeromgeving voor de studenten van mboRijnland Sport en Bewegen. Je krijgt de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en te leren van ervaren professionals in de sportindustrie. Dit creëert een dynamische omgeving waarin innovatie en kennisuitwisseling centraal staan. Met zijn eigentijdse architectuur en state-of-the-art voorzieningen, is Sporthal 1574 niet zomaar een sporthal. Het is een plek waar sporters samenkomen, leren en groeien, en waar de passie voor sport wordt gevoed.

Vooropleidingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende instroomeisen
Deze opleiding kent aanvullende instroomeisen.

Om tot een van de opleidingen bij Sport en Bewegen te kunnen worden toegelaten, moet je een vmbo-diploma kader/gemengd/theoretisch hebben én moet je een toelatingsprocedure doorlopen.

Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor een matchdag bij jou in de buurt. In de uitnodiging staat de datum en plaats, maar ook wat je ter voorbereiding op de matchdag moet doen.

Tijdens de matchdag;

 • leren wij elkaar kennen
 • krijg jij een beeld van de opleiding
 • ga je de sfeer van onze opleiding proeven
 • kan je laten zien wat je waard bent
 • zijn er gesprekjes met docenten
 • geef je een instructie van je eigen les of training

Deelname aan de matchdag is verplicht om voor plaatsing op de opleiding in aanmerking te komen.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Zoetermeer Buytenparklaan (BOL)

Let op:
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen!

Over jou

 • Je kunt motiveren
 • Je houdt van leidinggeven
 • Je bent sportief
 • Trainer / Coach

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding of je gaat gelijk aan het werk! Je werkt as sport- en bewegingsleider bij een recreatiepark, sportvereniging of zwembad. Of je werkt bij de overheid, denk aan politie, defensie, een gemeente of justitie. Je werkt goed samen met je collega’s en weet mensen op de juiste manier te begeleiden.

Als sport- en bewegingsleider heb je er plezier in om met mensen te werken. Je bent gastvrij, flexibel en behulpzaam. Een proactieve houding is belangrijk. Je denkt dus actief mee over het invullen, ontwikkelen en uitvoeren van sportbewegingsactiviteiten. De coach zit in jou en je weet collega’s en deelnemers van sportactiviteiten te motiveren. Je bent respectvol en weet goed om te gaan met diversiteit in een groep. Daarnaast bewaak jij de normen en waarden en ben je niet bang om anderen aan te spreken op hun gedrag. Jij weet altijd een sociaal veilige en sportieve omgeving te creëren!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Kosten
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Social media en sites

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Voordat je start met de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider, willen we je nog een overzicht geven van opleidingsactiviteiten/onderdelen waaraan kosten zijn verbonden:
 • leermiddelen, o.a. boeken, licenties software (ongeveer € 400,00, deels zelf aan te schaffen, deels via school)
 • kamp in het eerste leerjaar (ongeveer  € 325,00)
 • aanschaf van een laptop (Zie Studeren met een laptop).
Afhankelijk van de keuze van de vakken kunnen er aanvullende kosten in rekening gebracht worden en afhankelijk van de duur van de opleiding zijn er ieder jaar kampen. Hiervan krijg je in de eerste periode van de opleiding een overzicht. Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering. Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel organisaties vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie bij Sport en Bewegen wilt volgen.

Social media en sites
Wil je meer weten over onze opleiding of de beroepen waar we je voor opleiden, kijk dan eens op onderstaande pagina's:

Facebook →

LinkedIn →

Youtube →

Instagram →