Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leer jij alles over het begeleiden van andere mensen bij sporten. Je leert dit een-op-een te doen maar ook in groepen. Je leert zelfs om sportlessen en -toernooien te organiseren. Ben jij graag in beweging en wil je anderen hierbij helpen, dan is dit echt een opleiding voor jou.

Je leert instructies geven en lesgeven, gericht op sport en bewegingsactiviteiten. Je leert over het voorbereiden, opzetten en uitvoeren van sport en bewegingsactiviteiten. De fysieke gezondheid van mensen staat hierbij centraal. Daarbij is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. We besteden tijdens de opleiding bij mboRijnland daarom veel aandacht aan je communicatieve en sociale vaardigheden.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Gouda

Leiden Storm Buysingstraat

Zoetermeer Ayers Rock

Direct aanmelden

Over jou

 • Je kunt motiveren
 • Je houdt van leidinggeven
 • Je bent sportief
 • Trainer / Coach

In de praktijk

Je behaalt jouw diploma van deze BOL-opleiding na 3 jaar. Je stroomt daarna door naar een niveau 4 opleiding of gaat aan het werk. Je werkt dan als sport- en bewegingsleider bij een recreatiepark, sportvereniging of zwembad. Of bij de overheid: bij defensie, een gemeente of bij justitie. Je kunt goed samenwerken met collega’s en de mensen die je begeleidt. Je vraagt hulp of verwijst door bij situaties die je verantwoordelijkheden overstijgen.

Als sport- en bewegingsleider heb je er plezier in om met mensen te werken. Je stelt je gastvrij op en je bent coöperatief en flexibel. Je denkt actief mee over het invullen, ontwikkelen en uitvoeren van sport-bewegingsactiviteiten. Je hebt een hulpvaardige, coachende en stimulerende houding naar collega’s en deelnemers van sport-bewegingsactiviteiten. Je gaat respectvol om met deelnemers en je kunt omgaan met diversiteit. Je bewaakt waarden en normen en spreekt anderen aan op ongewenst gedrag om een sociaal veilige en sportieve omgeving te creëren. Daarbij houd je je altijd aan de geldende protocollen en regelgeving. En je handelt binnen de grenzen van je verantwoordelijkheden.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kosten
 • Aanvullende eisen
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Social media en sites

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Voordat je start met de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider, willen we je nog een overzicht geven van opleidingsactiviteiten/onderdelen waaraan kosten zijn verbonden:
 • kledingpakket (ongeveer € 350,00)
 • leermiddelen, o.a. boeken, licenties software (ongeveer € 400,00, deels zelf aan te schaffen, deels via school)
 • kamp in het eerste leerjaar (ongeveer  € 325,00)
 • aanschaf van een laptop
Afhankelijk van de keuze van de vakken kunnen er aanvullende kosten in rekening gebracht worden en afhankelijk van de duur van de opleiding zijn er ieder jaar kampen. Hiervan krijg je in de eerste periode van de opleiding een overzicht.Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Deze opleiding organiseert aanvullende instroomactiviteiten.
Om tot een van de opleidingen bij Sport en Bewegen te kunnen worden toegelaten, moet je een vmbo-diploma kader/gemengd/theoretisch hebben én moet je een toelatingsprocedure doorlopen. In deze procedure zijn de volgende onderdelen opgenomen:
- een test fysieke basiseigenschappen; hierover krijg je na je inschrijving meer informatie. - een intakegesprek. - een beoordeling van je portfolio.
Deelname aan alle bovenstaande onderdelen is verplicht om voor plaatsing op de opleiding in aanmerking te komen. De testdagen zijn verplicht (let op: je hoeft slechts bij één van deze dagen aanwezig te zijn). Voorafgaand aan de testdagen ontvang je de officiële uitnodiging voor de toelatingstest.De testdagen in 2019-2020 zijn:
wo. 4 december 2019 Leiden;
wo 22 januari 2020 Gouda;
wo. 11 maart 2020 Leiden;
wo.8 april 2020 Gouda;
wo 27 mei 2020 Leiden;
di. 7 juli 2020 Leiden
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel organisaties vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie bij Sport en Bewegen wilt volgen.

Social media en sites
Wil je meer weten over onze opleiding of de beroepen waar we je voor opleiden, kijk dan eens op onderstaande pagina's:

mboRijnland Sport & Bewegen

Levenslang Bewegen

Outdoormbo.nl

Outdoormbo.nl

Outdoormbo.nl