Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding leer je om beveiliger te worden. Je kunt gebouwen beveiligen of mensen. Of bijvoorbeeld een evenement, zoals een sportwedstrijd of popconcert.   

Je leert ook hoe je mensen kunt helpen, bijvoorbeeld door informatie te geven. En je leert wat je moet doen als er iets ergs gebeurt. Als beveiliger ben je een echte doener. Dat betekent dat je snel weet wat je moet doen. Niet twijfelen dus. Om dat te leren krijg je krijg je veel praktische opdrachten.  

Als beveiliger ben je vaak als eerste op de plek als er iets gebeurt. Dan moet je soms levens redden. Je geeft eerste hulp en kunt brand blussen. Ook leer je alles over wetten en regels. Je weet hoe je proactief handelt: dat betekent dat je voorkomt dat er problemen komen. Samenwerken is heel belangrijk. Bijvoorbeeld met politie, brandweer en ambulance. 

BOL of BBL?
Kies je voor BOL? Deze opleiding duurt 2 jaar. In het eerste jaar loop je projectstages. In het tweede jaar loop je 4 dagen in de week stage. Je bent dan 1 dag in de week op school. Daar heb je theorielessen en praktijklessen. 

Kies je voor BBL? Deze opleiding duurt 1 jaar. Dan moet je minimaal 18 jaar zijn en een werkplek in de beveiliging hebben. Je werkt 4 dagen in de week en zit 1 dag op school. 

Hoe ziet het eerste jaar eruit?
Je hebt vier periodes van tien weken. Je hebt vijf dagen per week les. Je werkt aan de verplichte examens. Die noemen we Wet- en regelgeving, Veiligheid en beveiliging en Waarnemen. Heb je deze examens gehaald? Dan mag je in het tweede jaar stagelopen.

Je werkt in het eerste jaar ook veel aan beroepshouding. Hoe gedraag je je als beveiliger? Wat wil je uitstralen? Hoe ga je met mensen om? 

Ook leer je werken met hulpmiddelen, zoals de portofoon. Je leert risico’s herkennen. Dat betekent dat je aanvoelt als er iets mis kan gaan. Zo leer je problemen en schades voorkomen. Dus dat ze niet gebeuren. Dat heet proactief handelen. 

Iedere tien weken werk je aan opdrachten. Die houd je bij in een speciale map. Dat heet je portfolio. Zo word je goed voorbereid op je tweede jaar. Dan loop je stage bij een beveiligingsbedrijf. 

Let op: bij sommige stagebedrijven kun je pas aan het werk als je 18 jaar bent.  

Vakken en keuzedelen
Je volgt beroepsspecifieke vakken, algemene vakken en je kunt keuzedelen volgen.  

Beroepsspecifieke vakken die je volgt:  

 • Studievaardigheden: hier leer je plannen, organisaeren en doelen stellen 
 • Werkveldoriëntatie: hier maak je kennis met het werk als Beveiliger 
 • Sport en Vitaliteit: hier werk je aan je mentale en fysieke gezondheid 
 • Wet en Regelgeving: hier leer je de benodigde wetten en regels  
 • Communicatie en Weerbaarheid: hier leer je hoe je mensen aanspreekt met verschillende gesprekstechnieken 
 • Veiligheid en Beveiliging: hier leer je de praktijk van het beveiligingswerk 
 • Waarnemen: hier leer je hoe je kunt observeren en signalementen herkent  

Daarnaast volg je algemene vakken, zoals: Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.  

En je mag twee keuzedelen kiezen. Met keuzedelen kun je jouw kennis verbreden of verdiepen.  

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Beveiliging is een afwisselende baan. Dit betekent dat je soms ook in de avond of ‘s nachts moet werken. We werken veel in projecten waar we dienstverlenende werkzaamheden uitvoeren, denk bijvoorbeeld aan voetbalclubs, festivals en evenementen. Jouw ontwikkeling staat daarin altijd centraal.  

Daarnaast werken we aan je persoonlijke groei. Een succesvolle beveiliger moet stevig in zijn/haar schoenen staan. We focussen op je talenten en ambities.  

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor deze opleiding heb je één van deze diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende instroomactiviteiten
Voor deze opleiding moet je extra tests doen. We noemen dat aanvullende instroomactiviteiten. Daarmee kijken we of je geschikt bent. De tests zijn verplicht. Als je je hebt ingeschreven, krijg je een brief. Daarin staat ook een datum voor de instroomactiviteit. Twee weken ervoor krijg je nog een uitnodiging. 

De instroomactiviteit in Alphen a/d Rijn bestaat uit drie onderdelen: 

 1. Sport
  Heb je een goede conditie? Hoe is je coördinatie? Met andere woorden: kun je je lichaam goed bewegen? Je moet een parcours lopen. Heb je genoeg doorzettingsvermogen? Dat betekent: geef je niet te snel op? Ook kijken we naar kracht. Hiervoor moet je push ups en sit ups doen.
 2. Rollenspel
  Hier moet je een casus oplossen. Dat is een (lastige) situatie die in het echt ook kan voorkomen. Kun je communiceren? Dat wil zeggen: kun je dingen goed en duidelijk vertellen? Kun je je inleven in andere mensen? En neem je genoeg initiatief? Dus doe je iets uit jezelf of wacht je alleen maar af? Kun je beslissingen nemen? Kun je tegen stress? Al deze dingen zijn belangrijk als je beveiliger wilt worden. 
 3. Gesprek
  Bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. Het gesprek gaat over motivatie: hoe graag wil je deze opleiding doen? Het gaat ook over zelfinzicht: hoe goed ken jij jezelf? En over tolerantie: hoe denk jij over mensen die anders zijn dan jij? Ook integriteit (eerlijk en betrouwbaar zijn) is heel belangrijk. En wat is jouw beeld van het beroep van beveiliger? 

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
1 tot 2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Leiden Storm Buysingstraat (BBL / BOL)

Over jou

 • Je hebt genoeg kracht, conditie en coördinatie
 • Je kunt goed samenwerken
 • Je bent flexibel en kunt beslissingen nemen
 • Je bent stressbestendig, integer en tolerant
 • Je kunt goed communiceren
 • Je bent gemotiveerd

In de praktijk

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding of je gaat aan het werk! Je beveiligt gebouwen, winkels, personen of evenementen. Ook mobiele surveillance hoort erbij. Dan rijd je met de auto langs verschillende gebouwen en kijkt of alles goed en veilig is.  

Jij zorgt er als beveiliger voor dat alles veilig is en blijft. Je houdt vooral preventief toezicht. Soms kom je ook in actie. Bijvoorbeeld bij brand, diefstal, inbraak of een ongeval. Jij probeert de schade te beperken en schakelt politie, brandweer of ambulance in. Als het nodig is verleen jij de eerste hulp aan slachtoffers. Je draagt tijdens het werken altijd een uniform. Hierdoor herkennen mensen je. En ze weten dat ze jou kunnen aanspreken. Bijvoorbeeld om te vragen om informatie. Of ze vragen jou om hen de weg te wijzen (moet je kunnen in het Nederlands en Engels).  

 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Naast de kosten voor lesgeld krijg je te maken met bijkomende kosten:
 • De kosten van het introductiekamp zijn ongeveer 150 euro.
 • De kosten van uniform en sportkleding zijn ongeveer 400 euro.
 • De kosten van een boeken, readers en materialen zijn ongeveer 400 euro.
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering. Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Nieuws