Je leert tijdens de opleiding Sport- en bewegingscoördinator alles over sporten en coachend leidinggeven. We leren je over de voorbereiding en uitvoering van verschillende sportactiviteiten en hoe je anderen hierbij begeleidt.
Je hoeft geen topsporter te zijn, maar sportief ben je wel. Je leert tijdens de opleiding hoe je het beste sport- en bewegingsactiviteiten voorbereidt, opzet en uitvoert. We leren je stimulerend leidinggeven en anderen te activeren. Ook leer je coachen, organiseren, training geven en nog veel meer. Instructie en lesgeven staan centraal in de opleiding. Het is belangrijk dat je goed samenwerkt, daarom besteden we tijdens de opleiding veel aandacht aan communicatieve vaardigheden.
Het eerste jaar
In het eerste jaar stap je gelijk het werkveld in. Je gaat namelijk aan de slag als trainer/coach bij een vereniging. Je volgt in het eerste jaar vier dagen in de week les en een middag stage. Dit doe je met een vaste klas en studieloopbaanbegeleider. Het tweede deel van het jaar staat in het teken van je profielkeuze. Door middel van presentaties, ervaringsdagen en gesprekken met je studieloopbaanbegeleider maak jij aan het eind van het jaar een profielkeuze, welke jij de volgende drie jaar gaat volgen.
We bieden vier niveau 4 opleidingsprofielen aan:
Coördinator Buurtsportcoach – locatie Zoetermeer
Het opleidingsprofiel Buurtsportcoach staat voor plezierig kwalitatief onderwijs waarbij jij centraal staat. Wij gebruiken sport als middel voor een leven lang bewegen. Het profiel geeft ruimte voor eigen talentontwikkeling en juicht ondernemerschap toe. Je doet ervaring op binnen het werkveld en vormt een eigen visie op bewegen. Tijdens de opleiding voer je projecten uit en coördineer je deze. Het doel hierbij is om personen en (doel)groepen te activeren en te stimuleren door ze te laten bewegen. Aan het eind van je opleiding kan je werk vinden bij scholen, gemeenten, BSO’s of evenementenbureau’s. Sportiviteit, motivatie en coördinatie staan centraal binnen dit beroep. Wij leiden jou op tot een volwaardige mbo-niveau 4 student die naar eigen interesse een keuze kan maken om te gaan werken of verder te studeren op het hbo.
Leefstijlcoach – locatie Leiden
Als leefstijlcoach werk je aan het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden van deelnemers door middel van beweegactiviteiten en aandacht voor andere leefstijlfactoren, zoals voeding en ontspanning. Je begeleidt deelnemers naar een duurzame gedragsverandering. Deze aanpak helpt mensen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. De activiteiten kunnen plaatsvinden in verschillende settings, zoals sportorganisaties, gezondheidsinstellingen of bedrijven die beroepsvitaliteit belangrijk vinden.
Je ondersteunt deelnemers met lessen, trainingen, workshops of individuele begeleiding gericht op het verbeteren van hun gezondheid. Zo combineer je bijvoorbeeld beweegactiviteiten met adviezen over gezonde voeding en ontspanningstechnieken. Daarnaast geef je workshops waarin je mensen bewust maakt van hun leefstijlkeuzes en hen praktische handvatten biedt om gezonder te leven.
Bewegingsagoog – locatie Leiden
Als bewegingsagoog werk je met diverse doelgroepen, zoals ouderen en jongeren met diverse problemen, met als doel hun kwaliteit van leven te verbeteren door middel van beweging. Tijdens de opleiding Bewegingsagogie leer je bewegingsactiviteiten te organiseren en begeleiden, rekening houdend met de specifieke behoeften van deze groepen. Je ontwikkelt vaardigheden om om te gaan met fysieke en mentale beperkingen en werkt samen met zorgprofessionals. De opleiding combineert theoretische kennis, zoals kennis over diverse doelgroepen en over jezelf als bewegingsagoog, met praktische vakken zoals groepsdynamiek en gedragsverandering, en biedt praktijkervaring via stages in zorginstellingen of revalidatiecentra.
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als bewegingsagoog in de zorg, revalidatiecentra of justitie. De opleiding is geschikt voor actieve, empathische mensen met een passie voor het helpen van anderen. Flexibiliteit en creativiteit zijn essentieel om in te spelen op de behoeften van de cliënten. Daarnaast biedt de opleiding mogelijkheden om door te stromen naar hbo-opleidingen zoals PMT of Fysiotherapie, waarmee je jezelf verder kunt specialiseren en je carrièremogelijkheden kunt verbreden.
Trainer-coach / Instructeur (buitensport) – locatie Zoetermeer
Wil jij anderen inspireren en helpen hun sportieve doelen te bereiken? Als Trainer-coach of Instructeur buitensport leer je hoe je mensen kunt motiveren en begeleiden, zodat ze het beste uit zichzelf halen.
Bij mboRijnland leiden we je op om een deskundige en enthousiaste buitensportinstructeur te worden. Je leert hoe je sporters kunt begeleiden, zowel in Nederland als daarbuiten. Je krijgt kennis en vaardigheden om te werken in allerlei buitensportomgevingen, van kleine lokale clubs tot grote internationale (reis) organisaties.
Als buitensportinstructeur zorg je ervoor dat sporters hun doelen bereiken, of het nu gaat om korte-termijn uitdagingen of lange-termijn ambities. Je maakt deel uit van een dynamisch werkveld en kunt een verschil maken in de sportieve en recreatieve prestaties van de mensen met wie je werkt.
Vakken en keuzedelen
Je leert tijdens deze opleiding instructie geven met een sportief karakter. Daarnaast leer je op verschillende niveaus van eenvoudig tot complex projecten te organiseren. De opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. Dit is verdeeld in 60% praktijk en 40% theorie, waarvan de theorie altijd is gekoppeld aan de praktijk. Ook heb je de mogelijkheid uit tal van keuzedelen om je naast je hoofdopleiding specifiek te ontwikkelen op een gebied van jouw interesse. Gedurende de opleiding stomen we je stap voor stap klaar voor de beroep specifieke examens. Jij bepaalt het tempo van leren.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Bij deze opleiding krijg je de mogelijkheid om buiten de kaders van een mbo-opleiding te denken. Zo krijg je bijvoorbeeld de kans verschillende internationale stages te doen, en is er bij vele stageplekken het vooruitzicht om als werknemer aan de slag te gaan.
Vooropleidingseisen
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
Aanvullende instroomactiviteiten:
Om toegelaten te worden tot een van de opleidingen bij Sport en Bewegen moet je aan aanvullende instroomactiviteiten deelnemen. Deze activiteiten bestaan uit een voorbereidingsopdracht en de matchdag.
Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor een matchdag bij jou in de buurt. In de uitnodiging staat de datum en plaats, maar ook wat je ter voorbereiding op de matchdag moet doen.
Tijdens de matchdag;
- leren wij elkaar kennen
- krijg jij een beeld van de opleiding
- ga je de sfeer van onze opleiding proeven
- kan je laten zien wat je in je hebt
- zijn er gesprekjes met docenten
- geef je een instructie van je eigen les of training
Deelname aan de matchdag is verplicht om voor plaatsing op de opleiding in aanmerking te komen. Als tijdens de matchdag blijkt dat de opleiding niet goed bij je past, kan dat betekenen dat je niet wordt toegelaten tot de opleiding.
Matchdagen in Leiden:
- Vrijdag 8 november 2024
- Vrijdag 13 december 2024
- Vrijdag 31 januari 2025
- Vrijdag 7 maart 2025
- Dinsdag 15 april 2025
- Vrijdag 23 mei 2025
- Vrijdag 27 juni 2025
- Woensdag 27 augustus 2025
Matchdagen in Zoetermeer (ook voor locatie Gouda)
- Woensdag 6 november 2024
- Woensdag 11 december 2024
- Woensdag 29 januari 2025
- Woensdag 5 maart 2025
- Woensdag 16 april 2025
- Woensdag 25 juni 2025
- Woensdag 27 augustus 2025
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2025, januari 2025, na de zomervakantie
Locaties
Gouda (BOL)
Leiden Storm Buysingstraat (BOL)
Zoetermeer Buytenparklaan (BOL)
Deze opleiding start in Zoetermeer ook in januari 2025.
Let op:
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen!
Over jou
- Motiveren
- Leidinggeven
- Sportief
- Trainer / Coach
Student vertelt
In de praktijk
Na de vierjarige BOL-opleiding behaal je je diploma Sport- en bewegingscoördinator. Je stroomt door naar het hbo of gaat gelijk aan de slag. Je werkt bij een bewegingscentrum, sportschool, sportvereniging of een andere organisatie in de recreatiebranche. Je werkt veel met mensen. Van jong tot oud en van fanatieke sporters tot mensen met lichamelijke klachten. Iedereen is bij jou welkom.
Jouw coachende en stimulerende houding naar collega’s en deelnemers van sportactiviteiten zorgt ervoor dat je iedereen in beweging krijgt. Je bent gedreven, oplettend, flexibel en behulpzaam. Je handelt altijd volgens de regelgeving en binnen de grenzen van jouw verantwoordelijkheden. Zo zorg je dat iedereen die jij begeleidt een fit, veilig en voldaan gevoel heeft.
Studie in cijfers
Aanvullende informatie
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
- Studeren met een laptop
- Kosten
- Verklaring omtrent gedrag
- Social media en sites
- Sporthal 1574
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap
Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.
Voordat je start met de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider, willen we je nog een overzicht geven van opleidingsactiviteiten/onderdelen waaraan kosten zijn verbonden:
- leermiddelen, o.a. boeken, licenties software (ongeveer € 400,00, deels zelf aan te schaffen, deels via school)
- kamp in het eerste leerjaar (ongeveer € 325,00)
- aanschaf van een laptop (Zie Studeren met een laptop)
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel organisaties vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie bij Sport en Bewegen wilt volgen.
Social media en sites
Wil je meer weten over onze opleiding of de beroepen waar we je voor opleiden, kijk dan eens op onderstaande pagina's:
Facebook →
LinkedIn →
Youtube →
Instagram →
Sinds augustus 2023 is Sporthal 1574 de nieuwste toevoeging aan de bruisende sportscene van Leiden! Deze ultramoderne faciliteit, biedt in samenwerking met mboRijnland Sport en Bewegen, een ongeëvenaarde sportervaring voor zowel professionele atleten als recreatieve sporters. Sporthal 1574 fungeert als een leeromgeving voor de studenten van mboRijnland Sport en Bewegen. Je krijgt de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en te leren van ervaren professionals in de sportindustrie. Dit creëert een dynamische omgeving waarin innovatie en kennisuitwisseling centraal staan. Met zijn eigentijdse architectuur en state-of-the-art voorzieningen, is Sporthal 1574 niet zomaar een sporthal. Het is een plek waar sporters samenkomen, leren en groeien, en waar de passie voor sport wordt gevoed.