Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding Sport- en bewegingscoördinator alles over sporten en coachend leidinggeven. We leren je over de voorbereiding en uitvoering van verschillende sportactiviteiten en hoe je anderen hierbij begeleidt.

Je hoeft geen topsporter te zijn, maar sportief ben je wel. Je leert tijdens de opleiding hoe je het beste sport- en bewegingsactiviteiten voorbereidt, opzet en uitvoert. We leren je stimulerend leidinggeven en anderen te activeren. Ook leer je coachen, organiseren, training geven en nog veel meer! Instructie en lesgeven staan centraal in de opleiding. Het is belangrijk dat je goed samenwerkt, daarom besteden we tijdens de opleiding veel aandacht aan je communicatieve vaardigheden.

Aan het einde van het eerste jaar kies je een uitstroomprofiel. Er zijn verschillende keuzes:

 • Coördinatie buurt, onderwijs en sport
  Je brengt mensen of groepen in beweging door activiteiten te organiseren en te begeleiden in samenwerking met de buurt, het onderwijs en de sportvereniging.
 • Coördinatie sport- en bewegingsagogie
  Je brengt mensen met een beperking (lichamelijk, verstandelijk of sociaal) in beweging om te laten zien dat bewegen goed voor de gezondheid en welzijn is.
 • Coördinatie sport, bewegen en gezondheid
  Je ontwikkelt je tot fitnesstrainer, personal trainer en leefstijlcoach. Je begeleidt mensen uit verschillende doelgroepen naar een gezonde leefstijl.
 • Coördinator sportinstructie, training en coaching
  We leiden je op tot een deskundige, motiverende, veelzijdige en bezielende buitensportinstructeur voor binnen- en buitenland. Samenwerken met het werkveld vormt de basis voor dit profiel.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Gouda

Leiden Storm Buysingstraat

Zoetermeer Ayers Rock

Direct aanmelden

Over jou

 • Motiveren
 • Leidinggeven
 • Sportief
 • Trainer / Coach

In de praktijk

Na de vierjarige BOL-opleiding behaal je je diploma Sport- en bewegingscoördinator. Je stroomt door naar het hbo of gaat gelijk aan de slag. Je werkt bij een bewegingscentrum, sportschool, sportvereniging of een andere organisatie in de recreatiebranche. Je werkt veel met mensen. Van jong tot oud en van fanatieke sporters tot mensen met lichamelijke klachten. Iedereen is bij jou welkom.

Jouw coachende en stimulerende houding naar collega’s en deelnemers van sportactiviteiten zorgt ervoor dat je iedereen in beweging krijgt. Je bent gedreven, oplettend, flexibel en behulpzaam. Je handelt altijd volgens de regelgeving en binnen de grenzen van jouw verantwoordelijkheden. Zo zorg je dat iedereen die jij begeleidt een fit, veilig en voldaan gevoel heeft.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kosten
 • Aanvullende eisen
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Social media en sites

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Voordat je start met de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider, willen we je nog een overzicht geven van opleidingsactiviteiten/onderdelen waaraan kosten zijn verbonden:
 • kledingpakket (ongeveer € 350,00)
 • leermiddelen, o.a. boeken, licenties software (ongeveer € 400,00, deels zelf aan te schaffen, deels via school)
 • kamp in het eerste leerjaar (ongeveer  € 325,00)
 • aanschaf van een laptop
Afhankelijk van de keuze van de vakken kunnen er aanvullende kosten in rekening gebracht worden en afhankelijk van de duur van de opleiding zijn er ieder jaar kampen. Hiervan krijg je in de eerste periode van de opleiding een overzicht.Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Deze opleiding organiseert aanvullende intakeactiviteiten.
Om tot een van de opleidingen bij Sport en Bewegen te kunnen worden toegelaten, moet je een vmbo-diploma kader/gemengd/theoretisch hebben én moet je een toelatingsprocedure doorlopen. In deze procedure zijn de volgende onderdelen opgenomen:
- een test fysieke basiseigenschappen; hierover krijg je na je inschrijving meer informatie. - een intakegesprek. - een beoordeling van je portfolio.
Deelname aan alle bovenstaande onderdelen is verplicht om voor plaatsing op de opleiding in aanmerking te komen. De testdagen zijn verplicht (let op: je hoeft slechts bij één van deze dagen aanwezig te zijn). Voorafgaand aan de testdagen ontvang je de officiële uitnodiging voor de toelatingstest.De testdagen in 2019-2020 zijn:
wo. 4 december 2019 Leiden;
wo 22 januari 2020 Gouda;
wo. 11 maart 2020 Leiden;
wo.8 april 2020 Gouda;
wo 27 mei 2020 Leiden;
di. 7 juli 2020 Leiden
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel organisaties vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie bij Sport en Bewegen wilt volgen.

Social media en sites
Wil je meer weten over onze opleiding of de beroepen waar we je voor opleiden, kijk dan eens op onderstaande pagina's:

mboRijnland Sport & Bewegen

Levenslang Bewegen

Outdoormbo.nl

Outdoormbo.nl

Outdoormbo.nl