Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding Sport- en bewegingscoördinator alles over sporten en coachend leidinggeven. We leren je over de voorbereiding en uitvoering van verschillende sportactiviteiten en hoe je anderen hierbij begeleidt.

Je hoeft geen topsporter te zijn, maar sportief ben je wel. Je leert tijdens de opleiding hoe je het beste sport- en bewegingsactiviteiten voorbereidt, opzet en uitvoert. We leren je stimulerend leidinggeven en anderen te activeren. Ook leer je coachen, organiseren, training geven en nog veel meer. Instructie en lesgeven staan centraal in de opleiding. Het is belangrijk dat je goed samenwerkt, daarom besteden we tijdens de opleiding veel aandacht aan communicatieve vaardigheden.

Sporthal 1574
Vanaf augustus 2023 is Sporthal 1574 de nieuwste toevoeging aan de bruisende sportscene van Leiden! Deze ultramoderne faciliteit, biedt in samenwerking met mboRijnland Sport en Bewegen, een ongeëvenaarde sportervaring voor zowel professionele atleten als recreatieve sporters. Sporthal 1574 fungeert als een leeromgeving voor de studenten van mboRijnland Sport en Bewegen. Je krijgt de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en te leren van ervaren professionals in de sportindustrie. Dit creëert een dynamische omgeving waarin innovatie en kennisuitwisseling centraal staan. Met zijn eigentijdse architectuur en state-of-the-art voorzieningen, is Sporthal 1574 niet zomaar een sporthal. Het is een plek waar sporters samenkomen, leren en groeien, en waar de passie voor sport wordt gevoed.

Het eerste jaar
In het eerste jaar stap je gelijk het werkveld in. Je gaat namelijk aan de slag als trainer/coach bij een vereniging. Je volgt in het eerste jaar vier dagen in de week les en een middag stage. Dit doe je met een vaste klas en studieloopbaanbegeleider. Het tweede deel van het jaar staat in het teken van je profielkeuze. Door middel van presentaties, ervaringsdagen en gesprekken met je studieloopbaanbegeleider maak jij aan het eind van het jaar een profielkeuze, welke jij de volgende drie jaar gaat volgen.

We bieden vier niveau 4 opleidingsprofielen aan:

Coördinator Buurtsportcoach – locatie Zoetermeer

Het opleidingsprofiel Buurt, Onderwijs en Sport staat voor plezierig kwalitatief onderwijs waarbij jij centraal staat. Wij gebruiken sport als middel voor een leven lang bewegen. Het profiel geeft ruimte voor eigen talentontwikkeling en juicht ondernemerschap toe. Je doet ervaring op binnen het werkveld en vormen een eigen visie op bewegen. Tijdens het profiel voer je projecten uit en coördineert deze. Het doel hierbij is om personen en (doel)groepen te activeren en te stimuleren door ze te laten bewegen. Aan het eind van je opleiding kan je werk vinden bij scholen, gemeenten, adviesorganisaties of bij sportraden. Sportiviteit, motivatie en coördinatie staan centraal binnen dit beroep. Wij leiden jou op tot een volwaardige mbo-niveau 4 student die naar gelang de eigen interesse een keuze kunnen maken om te gaan werken of verder te studeren op het hbo.

Bekijk de video

Leefstijlcoach – locatie Leiden

Als Leefstijlcoach werk je met Sport & Bewegen-deelnemers/cliënten aan het voorkomen, terugdringen of tot staan brengen van risico’s die de gezondheid van de Sport & Bewegen-deelnemer/cliënt bedreigen. Je activiteiten van de zijn erop gericht om Sport & Bewegen-deelnemers/cliënten te begeleiden, te ondersteunen en te motiveren bij het wijzigen van zijn leefpatroon. De motivatie van Sport & Bewegen-deelnemers/cliënten om hun leefstijl aan te passen wisselt sterk en kan gedurende de begeleiding ook sterk veranderen. Dit vraagt van jou om zowel geduld en doorzettingsvermogen en vasthoudendheid om te blijven focussen op gestelde doelen alsook een flexibele houding om adequaat in te kunnen spelen op veranderingen in motivatie of in behaalde resultaten. Je voert je werkzaamheden in het algemeen uit binnen sport- wellness- of gezondheidsorganisaties die een totaalpakket aanbieden op het gebied van sport, bewegen en gezondheid.
Jij zorgt voor een gezondere leefstijl van de Sport & Bewegen-deelnemer/cliënt waardoor risico’s die de gezondheid van de Sport & Bewegen-deelnemer/cliënt bedreigen, worden voorkomen of beperkt.

Bekijk de video

Bewegingsagoog – locatie Leiden

Als Bewegingsagoog werk je met cliënten met één of meer beperkingen op het gebied van lichamelijk, sociaal, psychisch of cognitief functioneren. Je werkzaamheden zijn erop gericht de cliënten te activeren, gericht op participatie in groep en/of samenleving en/of op het optimaliseren van de bewegingsvaardigheid en het bewegingsgedrag van de cliënt. Bij de begeleiding van cliënten wordt van jou een groot empathisch vermogen en een flexibele houding gevraagd, alsook geduld en doorzettingsvermogen. Je maakt deel uit van een team van bewegingsagogen of een multidisciplinair (behandel)team. In het algemeen ben je werkzaam in een setting als instellingen voor gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, welzijn of justitie. Het resultaat van het beroep ‘coördinator sport- en bewegingsagogie’ is dat cliënten geactiveerd zijn en de gestelde (bewegings)agogische doelstellingen zijn bereikt.

Bekijk de video

Trainer-coach / Instructeur (buitensport) – locatie Zoetermeer

Als Trainer-coach / Instructeur heb je doorzettingsvermogen, je wekt vertrouwen op bij de deelnemers, inspireert hen en haalt het beste uit hen naar boven. Je toont doorzettingsvermogen en het vermogen om Sport & Bewegen-deelnemers te motiveren om gefocust te blijven op gestelde doelen. Op het mboRijnland geven we dit opleidingsprofiel vorm in kader en context van de buitensport. We leiden je op tot een deskundige, motiverende, veelzijdige en bezielende buitensportinstructeur voor binnen- en buitenland. Je bent inzetbaar op een heel breed terrein van het buitensport werkveld, je kan om die reden in een groot scala aan organisaties uitoefenen. Het resultaat van je werkzaamheden is het behalen van gestelde korte en/of lange termijn doelstellingen betreffende de sportieve dan wel recreatieve prestaties van de deelnemers/sporter(s).

Bekijk de video

Vakken en keuzedelen
Je leert tijdens deze opleiding instructie geven met een sportief karakter. Daarnaast leer je op verschillende niveaus van eenvoudig tot complex projecten te organiseren. De opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. Dit is verdeeld in 60% praktijk en 40% theorie, waarvan de theorie altijd is gekoppeld aan de praktijk. Ook heb je de mogelijkheid uit tal van keuzedelen om je naast je hoofdopleiding specifiek te ontwikkelen op een gebied van jouw interesse. Gedurende de opleiding stomen we je stap voor stap klaar voor de beroep specifieke examens. Jij bepaalt het tempo van leren.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Bij deze opleiding krijg je de mogelijkheid om buiten de kaders van een mbo-opleiding te denken. Zo krijg je bijvoorbeeld de kans verschillende internationale stages te doen, en is er bij vele stageplekken het vooruitzicht om als werknemer aan de slag te gaan.

Vooropleidingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende instroomeisen
Deze opleiding kent aanvullende instroomeisen.

Om tot een van de opleidingen bij Sport en Bewegen te kunnen worden toegelaten, moet je een vmbo-diploma kader/gemengd/theoretisch hebben én moet je een toelatingsprocedure doorlopen.

Na aanmelding krijg je een uitnodiging voor een matchdag bij jou in de buurt. In de uitnodiging staat de datum en plaats, maar ook wat je ter voorbereiding op de matchdag moet doen.

Tijdens de matchdag;

 • leren wij elkaar kennen
 • krijg jij een beeld van de opleiding
 • ga je de sfeer van onze opleiding proeven
 • kan je laten zien wat je waard bent
 • zijn er gesprekjes met docenten
 • geef je een instructie van je eigen les of training

Deelname aan de matchdag is verplicht om voor plaatsing op de opleiding in aanmerking te komen.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Zoetermeer Buytenparklaan (BOL)

Let op:
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen!

Over jou

 • Motiveren
 • Leidinggeven
 • Sportief
 • Trainer / Coach

Student vertelt

In de praktijk

Na de vierjarige BOL-opleiding behaal je je diploma Sport- en bewegingscoördinator. Je stroomt door naar het hbo of gaat gelijk aan de slag. Je werkt bij een bewegingscentrum, sportschool, sportvereniging of een andere organisatie in de recreatiebranche. Je werkt veel met mensen. Van jong tot oud en van fanatieke sporters tot mensen met lichamelijke klachten. Iedereen is bij jou welkom.

Jouw coachende en stimulerende houding naar collega’s en deelnemers van sportactiviteiten zorgt ervoor dat je iedereen in beweging krijgt. Je bent gedreven, oplettend, flexibel en behulpzaam. Je handelt altijd volgens de regelgeving en binnen de grenzen van jouw verantwoordelijkheden. Zo zorg je dat iedereen die jij begeleidt een fit, veilig en voldaan gevoel heeft.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Kosten
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Social media en sites

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Voordat je start met de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider, willen we je nog een overzicht geven van opleidingsactiviteiten/onderdelen waaraan kosten zijn verbonden:
 • leermiddelen, o.a. boeken, licenties software (ongeveer € 400,00, deels zelf aan te schaffen, deels via school)
 • kamp in het eerste leerjaar (ongeveer  € 325,00)
 • aanschaf van een laptop (Zie Studeren met een laptop)
Afhankelijk van de keuze van de vakken kunnen er aanvullende kosten in rekening gebracht worden en afhankelijk van de duur van de opleiding zijn er ieder jaar kampen. Hiervan krijg je in de eerste periode van de opleiding een overzicht. Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering. Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel organisaties vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie bij Sport en Bewegen wilt volgen.

Social media en sites
Wil je meer weten over onze opleiding of de beroepen waar we je voor opleiden, kijk dan eens op onderstaande pagina's:

Facebook →

LinkedIn →

Youtube →

Instagram →