Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Allround Medewerker IT Systems and Devices leer je alles over IT-infrastructuren en smart devices. Je leert alles wat je nodig hebt om te kunnen werken met computers, printers, telefoons en netwerken. Ook IT-problemen van klanten registreren en oplossen hoort hierbij. Schrijf je in voor deze opleiding! Leer alles over hardware en software voor jouw toekomstige beroep!

Je leert hoe computers en netwerken werken zodat jij ze kunt aanleggen, instellen en reparaties kunt uitvoeren. Je krijgt hiervoor lessen en trainingen, gecombineerd met praktijkopdrachten. Je leert hoe je een kantoor met tientallen werknemers inricht op het gebied van IT: iedereen wilt een eigen computer, die aangesloten is op het veilige netwerk. Sommigen willen misschien een IP telefoon. En de baas wilt waarschijnlijk een ‘guest’ wifinetwerk. Jij leert hoe je dit allemaal regelt. Maar je oriënteert je ook breder dan dat. Bij steeds meer bedrijven wordt IT namelijk belangrijker. Daarom is dit echt een opleiding van de toekomst! Elk bedrijf heeft namelijk wel een IT-er nodig. Deze opleiding is heel praktijkgericht. Dat betekent vooral veel dóén. En je docenten begeleiden je daar goed bij.

Let op: deze opleiding heette eerst Medewerker Beheer ICT.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Eind januari Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

Zoetermeer

De BBL-variant van deze opleiding wordt alleen in Gouda aangeboden.
Je kan de BBL-variant starten op 1 februari of na de zomervakantie.

Direct aanmelden

Over jou

 • Je ontwerpt software
 • Je test de programmatuur
 • Je werkt in een ontwikkelteam
 • Je presenteert het opgeleverde werk
 • Je geeft verbetervoorstellen

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van deze opleiding en sluit deze succesvol af. Behaal jij goede resultaten? Dan kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding op mboRijnland. Je kunt ook direct het werkveld in. Je werkt dan als allround medewerker IT op de IT-afdeling van een bedrijf, op de afdeling automatisering van een onderneming of bij een IT-dienstverlenend bedrijf. Je lost problemen zelfstandig op en koppelt altijd terug aan jouw leidinggevende.

Als allround medewerker IT systems and devices ben je betrokken bij de ontwikkeling van veel nieuwe technologieën. Je werkt samen met professionals uit verschillende richtingen. Zoals de logistiek, motorvoertuigtechniek of gezondheidszorg. Je houdt je bezig met het ontwerpen, installeren en configureren van systemen. Je installeert, onderhoudt en beheert hard- en software. Zoals computers, telefoons, maar ook het draadloos verzenden van documenten naar de printers. Je ondersteunt de gebruikers van de IT systems en devices bij het gebruik. Dat betekent dat wanneer iemand een storing ervaart, zij daarvoor contact opnemen met jou. Jij geeft dan mondelinge instructies over hoe zij dit kunnen oplossen. Lukt het niet, dan ga je erop af of stuur je een monteur. Je schrijft ook handleidingen om dit soort situaties snel op te kunnen lossen. Wat je hebt gedaan, rapporteer je aan je direct leidinggevende. Dat is meestal de systeem- of netwerkbeheerder binnen het bedrijf waar je werkt.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.