Wat ga je leren?

Bij de opleiding Allround Medewerker IT Systems and Devices leer je moderne IT-systemen beheren, zoals netwerken, computers, telefoons en slimme apparaten in het Internet of Things (IoT). Je leert ook hoe je IT-problemen herkent, nauwkeurig registreert en oplost. Hiervoor gebruiken we in de opleiding state-of-the-art software die ook in het bedrijfsleven gebruikt wordt. Schrijf je in voor deze opleiding! Leer alles over hardware en software voor jouw toekomstige beroep!

Je leert hoe computers en netwerken werken zodat jij ze kunt installeren, configureren en als er problemen [mee] zijn, je deze kunt oplossen. Je krijgt hiervoor lessen en trainingen, gecombineerd met praktijkopdrachten. In verschillende praktijkopdrachten ontwikkel je kennis en vaardigheden om kleine en grote netwerken in te richten, zodat iedere medewerker veilig gebruik kan maken van internet en andere moderne voorzieningen die goed beveiligd zijn.

Medewerkers willen met hun eigen telefoon op het wifi-netwerk om bij bedrijfsapplicaties te kunnen. Als gasten gebruik maken van het wifi-netwerk, zorg jij ervoor dat ze niet op het bedrijfsnetwerk komen. Netwerkbeveiliging (Security) is een belangrijk onderdeel van de opleiding. IT-toepassingen worden steeds complexer en geen bedrijf kan meer functioneren zonder een betrouwbaar netwerk. Dat betekent dat je de nieuwste ontwikkelingen volgt en daarover ook in de klas met de docenten discussieert. Zo krijg je up-to-date kennis over onderwerpen die minstens zo belangrijk zijn als de examenstof. Daarom is dit echt een opleiding van de toekomst! Elk bedrijf heeft namelijk wel een IT-er nodig. Deze opleiding is heel praktijkgericht. Dat betekent vooral veel dóén. En je docenten begeleiden je daar goed bij. In het tweede en derde jaar loop je telkens 20 weken stage.

 

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

De BBL-variant van deze opleiding wordt alleen in Gouda aangeboden.

Direct aanmelden

Over jou

 • Je ontwerpt software
 • Je test de programmatuur
 • Je werkt in een ontwikkelteam
 • Je presenteert het opgeleverde werk
 • Je geeft verbetervoorstellen

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van deze opleiding en sluit deze succesvol af. Behaal jij goede resultaten? Dan kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding op mboRijnland. Je kunt ook direct het werkveld in. Je werkt dan als allround medewerker IT op de IT-afdeling van een bedrijf, op de afdeling automatisering van een onderneming of bij een IT-dienstverlenend bedrijf. Je lost problemen zelfstandig op en koppelt altijd terug aan jouw leidinggevende.

Als allround medewerker IT systems and devices ben je betrokken bij de ontwikkeling van veel nieuwe technologieën. Je werkt samen met professionals uit verschillende richtingen. Zoals de logistiek, motorvoertuigtechniek of gezondheidszorg. Je houdt je bezig met het ontwerpen, installeren en configureren van systemen. Je installeert, onderhoudt en beheert hard- en software. Zoals computers, telefoons, maar ook het draadloos verzenden van documenten naar de printers. Je ondersteunt de gebruikers van de IT systems en devices bij het gebruik. Dat betekent dat wanneer iemand een storing ervaart, zij daarvoor contact opnemen met jou. Jij geeft dan mondelinge instructies over hoe zij dit kunnen oplossen. Lukt het niet, dan ga je erop af of stuur je een monteur. Je schrijft ook handleidingen om dit soort situaties snel op te kunnen lossen. Wat je hebt gedaan, rapporteer je aan je direct leidinggevende. Dat is meestal de systeem- of netwerkbeheerder binnen het bedrijf waar je werkt.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.