Wat ga je leren?

Je leert moderne IT-systemen beheren, zoals: netwerken, computers, telefoons en slimme apparaten in het Internet of Things (IoT). We leren je IT-problemen herkennen, nauwkeurig registreren en oplossen. We gebruiken hiervoor de nieuwste software uit het bedrijfsleven!

Je leert hoe computers en netwerken werken, zodat jij straks alles weet over het installeren en configureren als er problemen zijn. Je krijgt lessen en trainingen, gecombineerd met praktijkopdrachten. We leren je zowel grote als kleine netwerken inrichten, zodat jij straks iedere medewerker in een bedrijf veilig kan laten internetten en de meest moderne voorzieningen goed zijn beveiligd.

Jij zorgt ervoor dat de netwerken goed zijn beveiligd! Medewerkers gebruiken het bedrijfsnetwerk en gasten het gastennetwerk. Netwerkbeveiliging (Security) is een belangrijk onderdeel van de opleiding. IT wordt steeds complexer en bedrijven kunnen niet meer zonder betrouwbaar netwerk. Dat betekent dat jij altijd de nieuwste trends en ontwikkelingen volgt. Vervolgens ga je met je klasgenoten en docenten in discussie over de nieuwste ontwikkelingen. Zo ontwikkel je up-to-date kennis over onderwerpen die net zo belangrijk zijn als de examenstof! Elk bedrijf heeft een IT-er nodig, daarom is het de opleiding van de toekomst! De opleiding is praktijkgericht. Dat betekent vooral veel doen. In het tweede en derde jaar loop je 20 weken stage. Zo stomen we je klaar voor het echte werk!

Onderwijs op meerdere locaties
ICT kan niet meer zonder techniek en vice versa. Het bedrijfsleven vraagt van jou als afgestudeerde ICT-student steeds meer kennis en ervaring in de toegepaste ICT. Dit realiseren wij door jouw opleiding nauw samen te laten werken met de technische opleidingen. Zo werk je makkelijk samen aan projecten (we noemen dit satellietlabs) en kun je gebruikmaken van technische middelen, zoals robotarmen en 3D-printers. Dit betekent dat je opleiding niet binnen de muren van één locatie wordt gegeven.

Het eerste jaar
Het eerste jaar voor de BOL-student staat in het teken van ICT-kennis en vaardigheden opdoen. Je leert werken met hardware, software, netwerken en incidentenmeldingen. Je volgt vijf dagen per week les. Het studiejaar is opgebouwd uit vier periodes. In zo’n periode staat een Authentieke Leer Activiteit (ALA) centraal, waar je aan je leerdoelen werkt. In het tweede en derde leerjaar heb je een stage van 20 weken.

Als BBL-student heb je een contract bij een erkend leerbedrijf, waar je minimaal 24 uur per week werkt. Eén dag in de week volg je lessen op school.

Vakken
Je volgt tijdens de opleiding een breed vakkenpakket. Je krijgt vakken over:

  • Hardware: hier leer je meer over de onderdelen die in een PC, laptop en server zitten.
  • Software: hier leer je meer over de verschillende besturingssystemen. Je leert ze installeren en configureren, van Windows tot IOS.
  • Infrastructuur: hier leer je over de ICT-netwerken. Wat is een IP-adres, hoe werkt data en wat doet een router?
  • Internet of Things (IoT): hier leer je meer over alle devices die tegenwoordig aan elkaar verbonden zijn.
  • Security: hier leer je over het veilig houden en maken van een netwerk.
  • Servicedesk: je leert incidenten registreren in Topdesk en oplossen.

Uiteindelijk doe je examen in drie kerntaken, namelijk:

  • B1-K1: Ondersteunt gebruikers
  • B1-K2: Beheert de infrastructuur
  • B1-K3: Beheert applicaties

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Het is een praktijkgerichte opleiding waarbij we veel samenwerken met bedrijven. Bedrijven betrekken we bij de lessen en stages. Onze ICT’ers zijn gewild en hebben veel toe te voegen aan bedrijven.

Vooropleidingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Extra Instroomactiviteit

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek op locatie waarmee we je beter leren kennen.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Over jou

  • Je houdt ervan gebruikers te ondersteunen
  • Je installeert en beheert (mobiele) apparaten
  • Je geeft advies over app’s en programma’s
  • Je presenteert het opgeleverde werk
  • Je geeft verbetervoorstellen

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van deze opleiding en sluit deze succesvol af. Behaal jij goede resultaten? Dan kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding op mboRijnland. Je kunt ook direct het werkveld in. Je werkt dan als allround medewerker IT op de IT-afdeling van een bedrijf, op de afdeling automatisering van een onderneming of bij een IT-dienstverlenend bedrijf. Je lost problemen zelfstandig op en koppelt altijd terug aan jouw leidinggevende.

Als allround medewerker IT systems and devices ben je betrokken bij de ontwikkeling van veel nieuwe technologieën. Je werkt samen met professionals uit verschillende richtingen. Zoals de logistiek, motorvoertuigtechniek of gezondheidszorg. Je houdt je bezig met het ontwerpen, installeren en configureren van systemen. Je installeert, onderhoudt en beheert hard- en software. Zoals computers, telefoons, maar ook het draadloos verzenden van documenten naar de printers. Je ondersteunt de gebruikers van de IT systems en devices bij het gebruik. Dat betekent dat wanneer iemand een storing ervaart, zij daarvoor contact opnemen met jou. Jij geeft dan mondelinge instructies over hoe zij dit kunnen oplossen. Lukt het niet, dan ga je erop af of stuur je een monteur. Je schrijft ook handleidingen om dit soort situaties snel op te kunnen lossen. Wat je hebt gedaan, rapporteer je aan je direct leidinggevende. Dat is meestal de systeem- of netwerkbeheerder binnen het bedrijf waar je werkt.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Nieuws