Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer jij naast het bereiden van de lekkerste gerechten ook meer over creativiteit in de keuken, planning en het aansturen van je collega’s. Je leert met welke bereidingstechnieken je een gerecht goed laat smaken en welke ingrediënten je hiervoor gebruikt.
Je leert een menukaart opstellen en zelfstandig gerechten samenstellen. Daarbij is het van belang dat je planmatig en hygiënisch te werk gaat. Ook leer je meer over de presentatie van gerechten. Dat alles doe je in praktijklokalen, waar je in groepjes samenwerkt en wordt begeleid door een docent. De opleiding is praktijkgericht. Dit betekent dat je veel praktijkopdrachten uitvoert. Ook stimuleren we je ieder jaar bij een ander bedrijf stage te lopen. Zo kom je erachter wat jouw ambitie is en waar je passie ligt.
Het eerste jaar
Het eerste jaar is erg praktijkgericht. Naast de praktijkvakken volg je de algemene vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.
Vakken en keuzedelen
Vakken die centraal staan tijdens de opleiding zijn: Aziatische keuken, Eetcultuur en wensen, Van grond tot mond, Engels, Oriëntatie op ondernemerschap en Wijnkennis.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Wat deze opleiding speciaal maakt is dat jouw gerechten in ons eigen restaurant Schoolbord worden geserveerd. Bij Schoolbord kun je jouw vrienden en familie uitnodigen om te genieten van je eigen gemaakte gerechten. Daarnaast zit het praktijklokaal naast de bakkersopleiding, waardoor je veel samenwerkt.
Toegestane vooropleidingen
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties
Gouda (BBL / BOL)
Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)
Over jou
- Horeca
- Leidinggeven
- Menu’s en gerechten
- Ploegen – wisselende diensten
- Stressbestendig
- Vrije tijd en gastvrijheid
In de praktijk
De opleiding is in zowel de BOL- als BBL-variant te volgen en na drie jij behaal jij je niveau 3 mbo-diploma. Je stroomt daarna door naar een niveau 4 opleiding of gaat aan het werk. Misschien mag je wel bij je stageplek blijven werken. Je werkt als Zelfstandig Werkend Kok bij een zelfstandig restaurant of een restaurant dat bij een bedrijf hoort, zoals: een hotel-restaurant, ziekenhuisrestaurant, bedrijfsrestaurant of restaurant van een zorghuis.
Als Zelfstandig Werkend Kok bereid je in de eerste plaats gerechten. Vervolgens zorg je voor een mooie presentatie op de borden. Dat de gasten per tafel hun bestelling tegelijkertijd geserveerd krijgen, is voor jou vanzelfsprekend. Je bent verantwoordelijk voor de planning en organisatie van de keukenwerkzaamheden. Je weet je rustig te houden in stressvolle situaties en je collega’s vinden het fijn om met je samen te werken. Je doet er alles aan om aan de wensen van de klanten te voldoen, je zorgt daarom voor genoeg variatie op de menukaart. Genoeg keuze voor vlees- en visliefhebbers, maar ook vegetariërs. Daarnaast heb je kennis van inkoop en voorraadbeheer, zodat jouw gasten nooit iets te kort komen!
Als je klaar bent
- Doorstroom binnen mbo – 25% (landelijk gemiddelde)
- Percentage gediplomeerden met werk – 92% (landelijk gemiddelde)
- Bekijk studiewijzer
Aanvullende informatie
- Kosten
- BBL
- BOL
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
- Vakken
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap
Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.