Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer jij niet alleen om de lekkerste gerechten in de keuken bereiden, je leert ook over creativiteit in de keuken, planning en het aansturen van medewerkers.

Je leert welke ingrediënten je voor welk gerecht nodig hebt. Ook leer je met welke bereidingstechnieken zo’n gerecht het beste tot zijn recht komt. Je leert hoe je een menukaart maakt en zelfstandig gerechten samenstelt. En hoe je het best planmatig en hygiënisch te werk gaat. Je leert daarbij ook over de presentatie van gerechten. Dat alles doe je in praktijklokalen, waar je in groepjes bezig bent en wordt begeleid door een docent. De opleiding besteedt veel aandacht aan leidinggeven en aan bedrijfsvoering. In dat kader leer je hoe je ander keukenpersoneel aanstuurt. Daarnaast doe je kennis op van marketing, personeelsmanagement, financieel management, recht en logistiek.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

  • Horeca
  • Leidinggeven
  • Menu’s en gerechten
  • Ploegen – wisselende diensten
  • Stressbestendig
  • Vrije tijd en gastvrijheid

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van deze opleiding voor 3 jaar en behaalt jouw niveau 3 mbo-diploma Zelfstandig Werkend Kok. Je stroomt daarna door naar een niveau 4 opleiding op mboRijnland of gaat aan het werk. Je kan misschien wel blijven werken bij jouw stageplek of leerbedrijf. Je werkt dan bij een zelfstandig restaurant of bij een restaurant dat bij een bedrijf hoort zoals een hotel-restaurant, ziekenhuisrestaurant, bedrijfsrestaurant, het restaurant van een zorghuis of een restaurant van een grote keten. Je kunt zelfstandig werken en hebt een goede status bij de medewerkers die jij aanstuurt in de keuken.

Als zelfstandig werkend kok bereid je in de eerste plaats gerechten. Vervolgens zorg je voor een mooie presentatie op de borden. Dat de gasten per tafel hun bestelling tegelijkertijd geserveerd krijgen, is voor jou vanzelfsprekend. Verder ben je als zelfstandig werkend kok verantwoordelijk voor de planning en organisatie van de keukenwerkzaamheden. Daarbij kan je goed tegen stress en heb je een prettig contact met je collega’s. Ook stel je samen met je leidinggevende de menukaart vast. Je doet er alles aan om die kaart zo veelzijdig mogelijk te maken. Met genoeg keuze voor de vleesliefhebbers, de visliefhebbers en de vegetariërs onder je gasten. Je hebt daarnaast ook kennis van inkoop en voorraadbeheer. Zodat alle ingrediënten die je wilt verwerken in de gerechten ook altijd aanwezig zijn.

Als je klaar bent

  • Doorstroom binnen mbo – 25% (landelijk gemiddelde)
  • Percentage gediplomeerden met werk – 92% (landelijk gemiddelde)
  • Bekijk studiewijzer

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Vakken
  • Restaurant Meesters

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Restaurant Meesters is een schoolrestaurant, waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten. Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren via:  Restaurant Meesters