Wat ga je leren?

Na het volgen van de opleiding Leidinggevende Keuken kan jij effectief leidinggeven in elke keuken. Tijdens de opleiding leer jij alles over de uitvoering van alle keukenwerkzaamheden, de taakverdeling, toezicht houden en natuurlijk meer diepgaande kennis en vaardigheden met betrekking tot koken en bereiden van gerechten. Je kunt deze opleiding volgen wanneer je in het bezit bent van een diploma Zelfstandig Werkend Kok.

Centraal in deze opleiding staat kennis van de gastronomie. Als zelfstandig werkend kok heb je de nodige vakinhoudelijke kennis al verworven. In samenwerking met onze afdeling Bakkerij (die bekend staat als een van de besten van Nederland) worden een aantal workshops Patisserie aangeboden. In de opleiding leer je ook over Human Resource Management, selling en upselling, het sturen op cijfers en het maken van een afdelingsplan. In groepjes werk je aan opdrachten die op de lesdag of in de praktijk van het leerbedrijf worden uitgevoerd. Je leert ook hoe je personeelsplanningen en afdelingsplannen maakt. Je behaalt tijdens deze opleiding ook de kwalificaties Leermeester en Wijnbrevet (SWEN) en een verklaring Patisserie.

Toegestane vooropleidingen

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

  • Je bent stressbestendig
  • Werken in de horeca
  • Klantvriendelijk
  • Kunnen plannen / organiseren
  • Leidinggeven

In de praktijk

Je volgt deze BBL-opleiding voor 1 jaar en sluit hem succesvol af. Je hebt dan een mbo niveau 4 diploma Leidinggevende Keuken en kan doorstromen naar het hbo. Of je gaat gelijk aan het werk! Je werkt dan bij jouw leerbedrijf of zoekt een nieuwe werkgever. Een ding is zeker: je werkt bij een hotel, restaurant of bijvoorbeeld bij het restaurant van een commercieel bedrijf, ziekenhuis of verzorgingshuis.

Als leidinggevende keuken ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die in de keuken worden uitgevoerd. Je bent de schakel tussen het management en het personeel. Je bent een goede teamspeler en bent in staat om werkprocessen en werkzaamheden te plannen, te organiseren en te coördineren. Je stelt afdelingsplannen en personeelsplanningen op en ziet toe op de uitvoering daarvan. Je bent in staat om taken onder medewerkers uit te zetten en de voortgang daarvan te bewaken. Hierbij houd je rekening met de geldende wettelijke voorschriften en regels. Je rapporteert regelmatig aan de ondernemer. Zo zorg jij ervoor dat het bedrijf goed draait. Niet alleen de gasten, maar ook je medewerkers én het management zijn je dankbaar voor jouw werk.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap