Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding ondersteunende werkzaamheden uit te voeren bij bouwklussen. We leren je welke gereedschappen nodig zijn voor bepaalde klussen. Zowel bouwklussen voor binnen als buiten.  

We leren je om de werkplek op de bouwplaats klaar te maken voor gebruiken. Ook leer je hoe je klussen het beste kan voorbereiden, door de juiste gereedschappen klaar te leggen. Daarnaast leer je ondersteunende werkzaamheden, zoals: zagen, boren en schaven. De milieu- en veiligheidseisen komen ook aan bod. Zo ben jij na de éénjarige opleiding klaar om aan de slag te gaan!  

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn op 1 augustus van het jaar waarin je de opleiding start.

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je daarna een individueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen.

Heb je een vooropleiding gedaan via het Speciaal Voorgezet Onderwijs (VSO) of ISK, dan nodigen we je ook uit voor een groepsintakeactiviteit. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. Tijdens de groepsintakeactiviteit werk je samen met anderen aan een opdracht. We kunnen op basis hiervan bepalen of je extra begeleiding nodig hebt.

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2022, eind januari / begin februari 2022, begin mei 2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor de BOL Start-Werkt variant in het aanmeldformulier.
Meer weten?

 

Over jou

  • Instructies volgen
  • Aanpakker
  • Samenwerken op bouwlocaties
  • Handig

In de praktijk

Je volgt de opleiding in de BOL- of BBL-variant. Na het behalen van je diploma stroom je door naar een niveau 2 opleiding of je gaat aan het werk! Je werkt als assistent in de bouw. Dat kan bij veel verschillende bedrijven. Bijvoorbeeld bij een onderhoudsbedrijf, aannemersbedrijf, constructiebedrijf, schildersbedrijf, houthandel of schoonmaakbedrijf. Je werkt goed samen en weet wanneer je jouw collega’s om hulp kan vragen.  

Als assistent bouwen, wonen en onderhoud assisteer jij de vakman in zijn werk. Je werkt zelf in de bouw, soms zelfstandig en soms als ondersteuning. Je assisteert bij een huis dat strak in de verf moet of bij het maken van meubels. Ook het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimtes hoort bij jouw functie, zoals de kantine. Je werkt soms binnen en soms buiten. Je werkt veel met je handen en je krijgt met veel verschillende werkzaamheden te maken. Je doet dus afwisselend werk! 

Over Start-Werkt

Wil je de opleiding Servicemedewerker doen, maar liever niet meer fulltime naar school?
Ga leren in de praktijk en werken aan jouw toekomst met het Start-Werkt traject!

Waarom is Start-Werkt iets voor jou?

Kies je voor Start-Werkt, dan volg je de BOL-opleiding bijna helemaal bij een bedrijf. In plaats van op school zoals bij de reguliere BOL-opleiding. Drie dagen in de week leer je in de praktijk en één dag per week ga je naar school (voor o.a. Nederlands en rekenen). Bij het bedrijf krijg je zowel de theorie- als de praktijklessen van de opleiding. Je leert al doende op de werkvloer. Dit doe je samen met andere studenten van niveau 1 en 2 en je collega’s binnen het bedrijf. Je wordt goed begeleid en kunt op je eigen tempo je diploma halen. Daarna kun je aan het werk gaan of doorstromen naar niveau 2.

Klinkt dit als iets voor jou? Kies dan voor BOL Start-Werkt als leerweg in het aanmeldformulier. Dit doe je door eerst voor BOL te kiezen in het formulier, en later voor Start-Werkt.

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Keuzedelen

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Assistent Bouwen, Wonen en Onderhoud iets voor jou?

Meld je direct aan voor onze opleiding