Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Assistent Bouwen, Wonen en Onderhoud leer je ondersteunende werkzaamheden uit te voeren bij bouwklussen. Bouwklussen zowel binnen als buiten. Dit is een Entreeopleiding en geschikt voor jou wanneer je geen diploma hebt. Je kunt met je diploma Assistent Bouwen, Wonen en Onderhoud doorstromen naar een niveau 2 mbo-opleiding of aan het werk.

Je leert tijdens deze opleiding om de werkplek klaar te maken voor gebruik. Dat kan zowel een bouwklus binnen als buiten zijn. Je leert welke gereedschappen je nodig hebt voor bepaalde klussen. Hoe je kan voorbereiden op deze klussen, door de juiste gereedschappen klaar te leggen. En je leert om ondersteunende werkzaamheden uit te voeren tijdens de klus. Bijvoorbeeld zagen, boren en schaven. Ook komen het milieu- en veiligheidseisen tijdens deze mbo-opleiding aan bod. Zo ben je aan het eind van deze opleiding klaar om aan de slag te gaan!

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn op 1 augustus van het jaar waarin je de opleiding start.

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je daarna een individueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen.

Heb je een vooropleiding gedaan via het Speciaal Voorgezet Onderwijs (VSO) of ISK, dan nodigen we je ook uit voor een groepsintakeactiviteit. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. Tijdens de groepsintakeactiviteit werk je samen met anderen aan een opdracht. We kunnen op basis hiervan bepalen of je extra begeleiding nodig hebt.

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Direct aanmelden

Over jou

  • Instructies volgen
  • Aanpakker
  • Samenwerken op bouwlocaties
  • Handig

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van de opleiding Assistent Bouwen, wonen en Onderhoud gedurende 1 jaar. Met je Entreediploma kun je doorstromen naar een niveau 2 mbo-opleiding of aan het werk gaan. Je werkt dan als assistent in de bouw, bij bijvoorbeeld een onderhoudsbedrijf, aannemersbedrijf, constructiebedrijf, schildersbedrijf, houthandel of schoonmaakbedrijf. Je werkt goed in een team en weet wanneer je jouw collega’s om hulp kan vragen.

Als assistent bouwen, wonen en onderhoud assisteer jij de vakman in zijn werk. Je werkt zelf in de bouw, soms zelfstandig en soms als ondersteuning. Je assisteert bij een huis dat strak in de verf moet of het maken van meubels. Ook het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimtes hoort bij jouw functie. Zoals de kantine. Je werkt soms binnen en soms buiten. Je werkt veel met je handen en je krijgt met veel verschillende werkzaamheden te maken. Je doet dus afwisselend werk!

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Doorstroommogelijkheden
  • Keuzedelen

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

De patissier is in de meeste bakkerijen een eindfunctie, maar je kunt doorstromen naar het management of verdergaan als ondernemer. Binnen het onderwijs kun je doorstromen naar de associate degree Small business & retail management, de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie Bakkerijtechnologie of de docentenopleiding Bakkerij (consumptieve techniek).

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Assistent Bouwen, Wonen en Onderhoud iets voor jou?

Meld je direct aan voor onze opleiding