Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties leer je over de werking van gas-, water- en verwarmingsinstallaties. Je leert hoe je installatieleidingen aanlegt en hoe je huishoudelijke apparaten aansluit, zoals de wasmachine of de cv-ketel. De opleiding is zeer praktijkgericht en je leert een professionele beroepshouding aan te nemen.

Je leert tijdens de opleiding leidingen aan te leggen voor gas, water, riolering en centrale verwarming. Je leert hoe je daar geisers, boilers, cv-ketels en radiatoren op aansluit. En ook sanitaire onderdelen van keukens en badkamers. Daarbij leer je hoe je onderhoud op deze systemen uitvoert. Een cv-ketel moet bijvoorbeeld ieder jaar worden gecontroleerd. Jij weet daar straks alles van! De theorie kun je meteen toepassen in het praktijkgedeelte van de opleiding. Je besteedt tijdens de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties veel aandacht aan je beroepshouding. Want in je werk moet je nauwkeurig en zorgvuldig zijn én goed problemen kunnen oplossen. Je ontwikkelt goede sociale en communicatieve vaardigheden. Zo leer jij je werk als monteur succesvol uit te voeren en ben je klaar voor het echte werk!

Het eerste jaar
De opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties bieden we aan in de BBL-variant. Dat betekent dat je één dag per week naar mboRijnland komt en vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf werkt om daar de basisvaardigheden te leren. Afhankelijk van je leeftijd, kun je eventueel ook starten aan een avondopleiding. Je hebt dan twee studieavonden op een van de locaties van mboRijnland en werkt vier tot vijf dagen bij een bedrijf. De lessen volg je in speciaal ingerichte praktijk- en theorielokalen. De opleiding duurt twee jaar en is zeer praktijkgericht. Tijdens de lessen leer je de theorie achter het vak.

Je leert de basistechnieken van de Werktuigkunde, zoals gas- en drinkwaterinstallaties. We leren je met gereedschappen werken, maar ook hoe je soldeert, schroefdraad snijdt en verlijmt. Daarnaast werken we ook aan je sociale en communicatieve vaardigheden.

Tijdens de gehele opleiding ben je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (slb’er). De slb’er is er om jou te ondersteunen en je vragen te beantwoorden. Elk jaar heb je minstens 4 gesprekken met je slb’er. In deze gesprekken gaat het vooral over studievoortgang, aanwezigheid, studie- of gedragshouding maar ook over onderwerpen als hoe je je voelt en wat je wilt voor de toekomst. Er is een open houding en sfeer tussen de docenten.

Vakken en keuzedelen
Bij Installatietechniek zijn er veel richtingen mogelijk. Denk aan centrale verwarming en gas, onderhoud en service, sanitair en ventilatie. Maar ook de nieuwe technieken als de waterpomp komen aan de orde. En je kunt ook kiezen bij wat voor bedrijf je wilt werken: een bedrijf in de bouw of wil je juist bij particulieren werken?

Het is een BBL-opleiding, dus je bent voornamelijk aan de slag bij je leerwerkbedrijf. Bij het leerwerkbedrijf waar je aan de slag gaat, word je opgeleid tot monteur. Gedurende de opleiding komt er regelmatig een docent langs om te kijken hoe het gaat op je werkplek. Je bespreekt dan hoe de praktijkvoortgang gaat en of je op het juiste niveau werkt. Werk je sneller dan gemiddeld? Dan mag je eerder examen doen! Slaag je, dan ben je Monteur onder Begeleiding. Het is aan jou om ervoor te kiezen om door te groeien tot Zelfstandig Monteur.

Om je opleiding te verbreden of te verdiepen, ga je in je tweede jaar ook aan de slag met een aantal keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen als Innovatie, Duurzaamheid en Ondernemerschap.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Bij mboRijnland word je begeleid door vakdocenten uit de praktijk. We kijken goed naar hoe het bedrijfsleven het doet en passen onze manier van lesgeven daarop aan. De leerwerkbedrijven zijn voorzien van de modernste technieken, waardoor jij hier meteen mee aan de slag kan. Dit geeft jou de kans om een goede installateur te worden, die meegaat met zijn tijd! Je leert op tijd te komen, je verantwoordelijkheid nemen, klantgericht en collegiaal zijn. We gaan voor plezier hebben in je werk, en jezelf ontwikkelen tot een echte vakman.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Badkamers – keukens
  • Cv’s en airco’s
  • Gas- en waterleidingen
  • Technisch inzicht
  • Machines en installaties

In de praktijk

Je volgt de BBL-variant van de opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties gedurende 2 jaar. Daarna stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk bij een installatie- of loodgietersbedrijf. Je werkt zelfstandig op basis van werktekeningen en mondelinge instructies. Je werkt in nieuwe en bestaande woningen, kleine bedrijfspanden, kantoorgebouwen, ziekenhuizen en scholen.

Als monteur werktuigkundige installaties ben je van vele markten thuis. Je sluit geisers, boilers, cv-ketels, radiatoren en sanitaire installaties aan. Met dat laatste bedoelen we toiletten, wasbakken en douches. Je helpt bij het plaatsen en monteren van wastafels, wc’s, keuken- en badkamerinrichtingen. En soms heb je te maken met prefabricage. Een prefab product is in de werkplaats al helemaal gemaakt. Vervolgens neem je het complete product mee naar de klant en plaats je het daar. Je hebt het dus van tevoren al gemaakt en hoeft het op locatie alleen nog te monteren, installeren en te testen. Je communiceert altijd goed met de klanten en jouw leidinggevenden. En je verlaat de locatie pas als jij er zeker van bent dat het product helemaal werkt. Daar haal jij elke dag plezier uit!

Studiewijzer

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap