Wat ga je leren?

Je leert werken in de voertuigenbranche. Denk aan een bedrijf dat auto’s verkoopt (autodealer). Of aan een garage, een autoschadebedrijf, een tankstation of een fietsenmaker.  

Sommige klussen doe je zelfstandig. Maar meestal gaat het om ondersteunend werk: jij helpt ervaren collega’s. Zij kunnen jouw hulp goed gebruiken. En jij kunt veel van hen leren.

Wat voor werk is het?

Je werkt met personenauto’s, vrachtwagens, brommers, scooters of (elektrische) fietsen.  

Je leert welke gereedschappen er zijn. En waar je al dat gereedschap voor nodig hebt.
Ook leer je om zelf onderhoud aan voertuigen uit te voeren. Zo kun je zelfstandig aan de slag.

Vind je het extra leuk om aan fietsen te sleutelen? Dan kun je bij mboRijnland Zoetermeer kiezen voor de specialisatie Fietstechnicus.

Wat leer je nog meer?

Je leert hoe je veilig moet werken. En welke eisen er zijn voor het milieu.

Ook leer je over beroepshouding. Dit betekent dat je rekening houdt met elkaar. Dat je op tijd op je werk komt. En dat je goed samenwerkt met je collega’s.

BOL of BBL?

Je kunt kiezen uit BOL of BBL.

Als je BOL kiest, leer je de meeste tijd op school. Wat je op school leert, oefen je in een bedrijf. Dat is je stage. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (BPV).  

Als je BBL kiest, werk je vier dagen bij een leerbedrijf. Eén dag per week heb je les op school.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. 
Wel moet je op 1 augustus minimaal 16 jaar zijn.

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Je kunt je ook aanmelden voor BOL Start-Werkt.
Meer weten?

 

Over jou

  • Je kunt instructies opvolgen
  • Je bent nauwkeurig
  • Je wilt leren samenwerken
  • Sleutelen aan auto's en fietsen lijkt je leuk

Als je wilt, kun je hieronder meer lezen over deze opleiding

Als assistent mobiliteitsbranche hou je van voertuigen. Je vindt het leuk om te sleutelen aan auto’s, fietsen, scooters en andere vervoersmiddelen.  
Je verricht kleine reparaties aan een auto. Of je zorgt dat een kapotte fiets of scooter weer rijdt. Deuk in de autodeur? Geen probleem voor jou! Ook poets jij de voertuigen, zodat ze weer glimmend de weg op kunnen.  
Je werkt soms zelfstandig. Maar meestal help je ervaren collega’s bij hun werk.

En daarna?

  • Heb je je diploma gehaald? Dan kun je kiezen: 1. Je hebt nu een entree-diploma en kunt door naar een mbo-opleiding op niveau 2 óf 2. Je gaat aan het werk als assistent in de voertuigenbranche.

Is Start-Werkt iets voor jou?

Wil je de BOL-opleiding doen, maar liever niet meer de hele week naar school?
Dan is het Start-Werkt traject misschien iets voor jou. 

Kies je voor Start-Werkt, dan volg je deze BOL-opleiding bijna helemaal bij een bedrijf. In plaats van op school, zoals bij de gewone BOL-opleiding.
Je leert drie dagen in de week in de praktijk. Eén dag per week ga je naar school. Dan krijg je bijvoorbeeld Nederlands en rekenen.  

Bij het bedrijf krijg je de theorielessen en de praktijklessen. Zo leer je dus op de werkvloer. Dit doe je samen met andere studenten van niveau 1 en 2 en je collega’s van het bedrijf.
Je wordt goed begeleid en kunt op je eigen tempo je diploma halen. Daarna kun je aan het werk of doorstromen naar niveau 2. 

Is dit iets voor jou? Kies dan voor BOL Start-Werkt als leerweg in het aanmeldformulier. Dat doe je als volgt:
– kies in het formulier eerst voor BOL
– kies daarna voor Start-Werkt.

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Doorstroommogelijkheden
  • Keuzedelen
  • Vakken

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Na deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende mbo-opleiding.

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Specialisatie Fietstechnicus 

Specialisatie Fietstechnicus 

Vind je het leuk om te sleutelen aan fietsen? En heb je geen vmbo-diploma? Dan is de opleiding Assistent mobiliteitsbranche met specialisatie Fietstechnicus iets voor jou!
Deze opleiding kun je alleen doen in Zoetermeer. Als je daar kiest voor BBL, kun je daarna kiezen voor specialisatie Fietstechnicus.  

In Nederland rijden ongeveer 22 miljoen fietsen. En steeds meer elektrisch. Die fietsen gaan natuurlijk wel eens stuk. Of ze moeten een onderhoudsbeurt. Er is dus heel veel werk in de fietsenbranche.

Je kunt aan het werk bij fietsverhuurders, fietsenwinkels, fietsenmakers. Of in een fietsenstalling. 

d
c