Wat ga je leren?

In deze entree-opleiding leer je werken bij een constructiebedrijf, een elektrotechnisch installatiebedrijf of een metaalverwerkingsbedrijf. Je werkt bij mensen thuis, op een bouwlocatie of in een productiehal. 

Je helpt bijvoorbeeld mee bij het aanleggen van de elektriciteit in een huis of bij de installatie van zonnepanelen. Of je werkt bijvoorbeeld mee aan de bouw van een brug of een schip. Of je maakt onderdelen van metaal in een fabriek.

Je werkt veel met je handen. En je doet allerlei verschillende dingen. Dus je werk is meestal heel afwisselend.

Sommige klussen doe je zelfstandig. Maar meestal gaat het om ondersteunend werk: jij helpt collega’s. Dat zijn technici, schilders of elektriciens die jouw hulp goed kunnen gebruiken. En van wie jij veel kunt leren.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Wel moet je op 1 augustus minimaal 16 jaar zijn.

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor Onderwijs op de Werkvloer
Meer weten?
Als je jezelf wil aanmelden voor Onderwijs op de Werkvloer kies je in het aanmeldformulier voor BOL. Daarna kan je aangeven of je de gewone BOL-variant of Onderwijs op de Werkvloer wil volgen.

 

Over jou

  • Je bent handig
  • Techniek vind je leuk
  • Je houdt van lekker doorwerken
  • Je wilt goed leren samenwerken

In de praktijk

Als assistent metaal-, elektro- en constructietechniek heb jij verstand van veel zaken. Een lekkende afvoer? Dan moet de dakgoot worden gerepareerd. Een kabel of buis op maat maken? Voor jou geen probleem!  
 
Je houdt van lekker doorwerken. Je werkt goed samen.  
Je weet wanneer je hulp kunt vragen. Of wanneer iemand anders jouw hulp nodig heeft. 

En daarna?

  • Heb je je diploma gehaald? Dan kun je kiezen: 1. Je hebt nu een entree-diploma en kunt door naar niveau 2 óf 2. Je gaat aan het werk als assistent installatie- en constructietechniek.

Is Onderwijs op de Werkvloer iets voor jou?

 
Als je kiest voor Onderwijs op de Werkvloer volg je bijna al je vakken in de praktijk in plaats van in de klas. Alleen de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap krijg je in de klas. Hiervoor ga je 1 dag in de week naar school. De rest van de vakken krijg je in je leerwerkbedrijf. Je bent dus lekker veel op de werkvloer. Daar word je door jouw docent gecoacht en krijg je hulp van je praktijkbegeleider. Je doet dus meer praktijkervaring op.

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Doorstroommogelijkheden
  • Keuzedelen
  • Vakken

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Na deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende mbo-opleiding.

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.