Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding alles over de ondersteunende werkzaamheden in de Metaal-, Elektro- en Installatietechniek. Na het behalen van je diploma kun je vele kanten op, denk aan: de constructietechniek, elektrotechniek of metaalindustrie. Bij mensen thuis of op een bouwlocatie.  

Je leert ondersteunende werkzaamheden uit te voeren, zoals het assisteren van een technicus, schilder of elektricien. Je leert de werkplek gebruiksklaar te maken en met gereedschappen te werken. Je leert meer over de voorbereiding voor een klus én het opruimen na een klus. Ook krijg je tijdens de opleiding les over afvalverwerking en de milieueisen in de bouw. Samenwerken is als assistent erg belangrijk, daarom besteden we veel aandacht aan jouw sociale en communicatieve vaardigheden.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn op 1 augustus van het jaar waarin je de opleiding start.

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor de BOL Start-Werkt variant in het aanmeldformulier.
Meer weten?

 

Over jou

  • Instructies volgen
  • Aanpakker
  • Samenwerken op bouwlocaties
  • Handig

In de praktijk

Je volgt de opleiding in de BOL- of BBL-variant. Na het behalen van je diploma stroom je door naar een niveau 2 opleiding of je gaat aan het werk! Je werkt bij een constructiebedrijf, elektrotechnisch installatiebedrijf of een metaalverwerkingsbedrijf. Je werkt goed samen en weet wanneer je hulp kunt vragen of juist kunt aanbieden.  

Als assistent installatie- en constructietechniek heb jij verstand van veel zaken. Een lekkende afvoer betekent dat de dakgoot moet worden gerepareerd. Ook weet jij precies hoe je een buis of kabel op maat maakt. Deze technische werkzaamheden kunnen niet zomaar door iedereen uitgevoerd worden. Als assistent techniek ben jij degene die er verstand van heeft. Bij de klant thuis of in een productiehal assisteer je bij het maken van de afvoer of de dakgoot. Je zorgt dat al het gereedschap op orde is. Je vindt het leuk om te assisteren bij technische werkzaamheden. Je houdt ervan om elke dag je handen uit de mouwen te steken.  

Over Start-Werkt

Wil je deze doen, maar liever niet meer fulltime naar school?
Ga leren in de praktijk en werken aan jouw toekomst met het Start-Werkt traject!

Waarom is Start-Werkt iets voor jou?

Kies je voor Start-Werkt, dan volg je deze BOL-opleiding bijna helemaal bij een bedrijf. In plaats van op school zoals bij de reguliere BOL-opleiding. Drie dagen in de week leer je in de praktijk en één dag per week ga je naar school (voor o.a. Nederlands en rekenen). Bij het bedrijf krijg je zowel de theorie- als de praktijklessen van de opleiding. Je leert al doende op de werkvloer. Dit doe je samen met andere studenten van niveau 1 en 2 en je collega’s binnen het bedrijf. Je wordt goed begeleid en kunt op je eigen tempo je diploma halen. Daarna kun je aan het werk gaan of doorstromen naar niveau 2.

Klinkt dit als iets voor jou? Kies dan voor BOL Start-Werkt als leerweg in het aanmeldformulier. Dit doe je door eerst voor BOL te kiezen in het formulier, en later voor Start-Werkt.

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Doorstroommogelijkheden
  • Keuzedelen
  • Vakken

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Na deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende mbo-opleiding.

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Assistent Installatie- en Constructietechniek iets voor jou?

Meld je direct aan voor onze opleiding

Ook interessant