Wat leer je?

Als Servicemedewerker Gebouwen weet je alles over het onderhoud van gebouwen, planning en werkvoorbereiding. Je bent een echte vakman met brede kennis van elektrotechniek, werktuigkunde en bouwtechniek. Ook heb je oog voor duurzame oplossingen.

Waar werk je?
Als Servicemedewerker Gebouwen werk je bij verschillende bedrijven zoals zorg- en overheidsinstellingen, horecagelegenheden, hotels, winkels, scholen, musea, theaters of kantoren. Je bent in deze functie vooral binnen werkzaam, al komt het ook wel eens voor dat je buiten werkt.

Wat doe je?
Je hebt een afwisselende baan met een wisselende werkomgeving. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud in en om het gebouw en je werkt soms op hoogte en in zeer kleine ruimtes. Je werkt meestal alleen, maar je komt geregeld mensen tegen in het gebouw waar je contact mee hebt. Bij je werkzaamheden kun je denken aan installatietechnisch en bouwtechnisch onderhoud. Je lost storingen op en je doet diverse kluswerkzaamheden zoals het vervangen van elektrotechnisch materiaal tot het uitbreiden van een schakelverdeelinrichting. Daarnaast weet je hoe je een muur moet metselen, waterleidingen moet verleggen en  cv-installaties moet aanpassen. Je hebt dus een veelzijdig beroep.

Wat moet je kunnen?
Je moet zelfstandig kunnen werken, maar wel onder leiding van een hoofd technische dienst. Verantwoordelijkheidsgevoel is belangrijk in deze functie en daarnaast ben je klantgericht. Veelal ben je routinematig aan het werk. Wanneer nodig weet je goed in te schatten of bepaalde werkzaamheden overleg behoeven met collega’s of mogelijk andere partijen. Veilig werken is belangrijk en het behalen van het VCA diploma is onderdeel van je opleiding.
In de praktijk krijg je te maken met nieuwe manieren van energiegebruik. Daarom besteden we bij mboRijnland tijdens de opleiding aandacht aan duurzaamheid en innovatie. Maar we besteden ook aandacht aan je beroepshouding (je communicatieve en sociale vaardigheden) zodat je die als Servicemedewerker Geobuwen goed kunt inzetten.

Het eerste jaar
In het eerste jaar van de opleiding volg je één dag per week les en ben je de overige dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Je bent tijdens de opleiding al werknemer, dus ontvang je ook salaris!

Vakken en keuzedelen
Tijdens de opleiding Servicemedewerker Gebouwen combineer je praktijk met theorie. Tijdens de lessen leer je meer over elektrotechniek, installatietechniek, bouwtechniek, schilderen en hoe je projecten oppakt. Je krijgt ook de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Je kunt keuzedelen volgen die aansluiten bij jouw vak specialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Een keuzedeel waar je onder andere uit kunt kiezen is Oriëntatie op Ondernemerschap.

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Iedere tien weken bespreek je jouw voortgang met je studieloopbaanbegeleider (slb’er).

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Het is een praktische opleiding, waarbij je met allerlei verschillende machines en materialen leert werken. Het is afwisselend werk, waarbij je veel direct contact hebt met de klant. De opleiding kun je versneld doen door gebruik te maken van gepersonaliseerd leren. Heb je ambities om na de opleiding door te stromen naar de niveau 3 Allround Vakkracht Onderhoud- en Klussenbedrijf opleiding, dan stimuleren wij dat! En daarbij komt dat bouwen de toekomst heeft, waardoor er een groeiende vraag is naar goed opgeleide vakmensen!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 1
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Diploma mbo-opleiding niveau 4
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Waddinxveen (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Servicegericht
 • Klantvriendelijk
 • Praktisch
 • Zelfstandig
 • Communicatief
 • Technisch inzicht
 • Wisselende werkplekken
 • Machines en installaties

In de praktijk

Je volgt de BBL-variant van deze opleiding voor 2 jaar. Daarna stroom je door naar een niveau 3 mbo-opleiding op ga je fulltime aan het werk. Je werkt dan bij een technische dienst, een onderhoudsbedrijf of een woonbedrijf. Het kan ook zijn dat je op de locatie zelf in dienst bent. Je voert klussen vaak zelfstandig uit en bent van alle markten thuis: schilderen, metselen, stucwerk, elektronische storingen, noem maar op.

Als Servicemedewerker Gebouwen heb je een afwisselende baan. Je onderhoudt de binnen- en buitenruimtes van gebouwen, inclusief diverse technische installaties. Je werk brengt je op veel plekken. Denk aan de Technische Dienst van hotels, ziekenhuizen, recreatieparken, winkels, scholen, musea, theaters, kantoren en zelfs dierentuinen. Al deze locaties hebben één ding gemeen: zij zoeken een alleskunner met een scherp technisch oog voor duurzame oplossingen.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Locaties

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Deze opleiding wordt gegeven op de Bouwacademie in Waddinxveen (Kanaaldijk).
Kies je voor de dagopleiding in Waddinxveen, dan vol je de lessen in de Bouwacademie in Waddinxveen.
Kies je voor deze opleiding als avondonderwijs in Waddinxveen? Dan volg je één avond les in de Bouwacademie in Waddinxveen en één avond op onze locatie in Gouda.