Veertien medewerkers van Kraamzorg De Waarden hebben de brancheopleiding Kraamzorg bij mboRijnland met succes afgerond.
Een diplomering in de zorg is omgeven door plechtige momenten. Na een half uur moesten alle studenten opstaan. Docent Hanny de Bruin-van der Wolk van mboRijnland las de eed voor, die alle verzorgenden en verpleegkundigen moeten afleggen. Het was doodstil in de zaal. Hier gebeurde wat, je voelde het. Zelfs de kinderen hielden op met rennen en spelen. Alle student beloofden dat ze zich tijdens hun werk aan de eed zouden houden. Daarna mochten ze hun diploma ondertekenen en hun officiële speldje in ontvangst nemen. Die werd opgespeld door een praktijkbegeleider van De Waarden of Hanny, die uitlegt dat het speldje alleen mag worden opgedaan door iemand die in dezelfde richting een opleiding van vergelijkbaar of hoger niveau heeft gevolgd
Samen ontwikkeld
De brancheopleiding kraamzorg duurt anderhalf jaar en is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Het onderwijstraject is ontwikkeld door contract- en gezondheid van mboRijnland in zeer nauwe samenwerking met De Waarden. “Een echt maatwerktraject”, noemt accountmanager Margot Röst de opleiding. Ze is erg enthousiast over de inzet van De Waarden. “Ze hebben niet alleen meegedacht over het programma. Ook hebben ze tijdens de lessen hun expertise ingezet. Zo heeft hun lactatiekundige lessen gegeven. Ook hebben ze een communicatietraining met een acteur gegeven en een training vroegsignalering aangeboden. Het is een geweldig voorbeeld van cocreatie.”
Ook docent en ontwerper Hanny de Bruin is positief over de samenwerking met De Waarden. “We hebben het echt samen gedaan. Het curriculum ontwikkelen, de opdrachten selecteren , de lessen en begeleiding vormgeven. Het is ook bijzonder om te zien hoeveel begeleiders De Waarden heeft ingezet.” Zoeken was het soms wel. “Het hele programma was nieuw. Alles moesten van de grond af opbouwen. Maar we zijn er prima uitgekomen.”
Dat beaamt Marianne van IJzendoorn, manager bij Kraamzorg De Waarden. We hadden de opdrachten goed uitgezet bij de studenten, maar toen zij die af hadden, keken we elkaar aan. Wie moest die opdracht eigenlijk beoordelen? De school? Wij? Maar ook voor dat soort zaken vonden we snel een oplossing. Dat kwam door de korte lijntjes die we hadden. Een appje sturen en we kregen antwoord.”
Pittig traject
Het was een intensief traject voor de studenten, voornamelijk herintredende vrouwen. De intensiteit begon al bij de start, vertelt Marianne van IJzendoorn, manager van Kraamzorg De Waarden. “Ze moesten door een soort selectiestraat, die een hele dag duurde. Eerst een sollicitatiegesprek, daarna verschillende testen op de computer en tenslotte rollenspelen, waarin de kandidaten werden geobserveerd door twee kraamverzorgenden.” Daarna was het volgens hard werken en veel leren. “De studenten werkten zes weken bij gezinnen, eerst toekijkend, daarna onder begeleiding en tenslotte zelfstandig, met gediplomeerde kraamverzorgers op afstand. Na die zes weken hadden ze één week school bij mboRijnland.” Ze is ontzettend trots op haar werknemers. “De meiden hebben het pittig gehad, hoor. Ze hebben zelf een gezin, kinderen, een huishouden, en dan ook nog een baan en een opleiding. Ga er maar aanstaan. Maar ze hebben een enorm doorzettingsvermogen, geweldig om mee te maken.” Hanny is blij dat de vrouwen het traject met succes hebben afgerond: “Ze hebben met deze opleiding echt voor zichzelf kozen. Nu zijn wij aan de beurt, was hun insteek. Het is dan des te mooier dat ze hun eigen doelstelling hebben behaald.”
Onzekere jonge ouders helpen
Ook studente Miranda van der Star erkent dat de opleiding intensief was. Ze zet haar jongste zoon even recht op haar schoot. “Vooral de nachtdiensten waren zwaar.” Maar ze geniet van het werk. “Het is heel mooi om jonge ouders te mogen ondersteunen bij de verzorging van hun kinderen. Ze zijn vaak nog heel onzeker over wat ze precies moeten doen. Hoe doe je een kind eigenlijk veilig in bad? Hoe zorg je dat hij gezond eten krijgt? Het is fijn om ze daarbij te helpen. Je ziet de ouders dan steeds meer zelfvertrouwen krijgen. Uiteindelijk kijken ze me weg. Dan is mijn werk geslaagd. Ik moet niet meer nodig zijn.” Haar zoontje kijkt grijnzend in de camera. Hij knikt als hem gevraagd wordt of hij ook trots op zijn moeder is. Hij duwt zijn hoofd tegen het hare.
De afwisseling van het werk vindt Miranda ook leuk. “Ieder gezin is verschillend.” Afscheid nemen van een gezin vindt ze niet lastig. “Ik ben best professioneel wat dat betreft. En daarna komt een nieuw gezin, dat is een leuke gedachte.” Ze heeft veel geleerd bij mboRijnland. “Over het geven van voorlichting aan gezinnen, communicatie, allerlei verzorgende handelingen. Heel leerzaam.”