Op zoek naar smart oplossingen om toegankelijkheid binnenstad Gouda te verbeteren

Hoe kan de Goudse binnenstad beter bereikbaar worden voor mensen met een beperking? Dat is de vraag die de gemeente Gouda heeft voorgelegd aan studenten van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology, een samenwerkingsverband tussen het regionale bedrijfsleven, mboRijnland en de gemeente. Bij het project is ook de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking (GAB) betrokken. Zij vroegen de gemeente Gouda bij de behandeling van de winkelvisie aandacht voor de toegankelijkheid van de binnenstad.

Met andere ogen

Een probleem door andere ogen laten bekijken, dat is waarom de gemeente Gouda studenten van CIV Smart Technology heeft gevraagd om mee te denken. Want, hoe kunnen we de binnenstad bereikbaarder maken voor mensen met een beperking, met de grote uitdaging van een historische binnenstad met bijvoorbeeld smalle straatjes, veel fietsen en uitstallingen van winkeliers? Studenten hebben dinsdag 5 februari zelf ervaren hoe het is om korte tijd met een beperking te moeten lopen door de binnenstad. In roelstoelen, met loopbeperkende protheses of met ‘blindbrillen’ en stokken hebben zij diverse routes door de Goudse binnenstad gelopen. En dat viel voor veel studenten niet mee. De komende weken gaan de studenten nadenken over creatieve en innovatieve oplossingen voor dit probleem.

Wethouder Thierry van Vugt: ‘De binnenstad is de parel van Gouda. Het is belangrijk dat alle inwoners en bezoekers van Gouda de binnenstad kunnen gebruiken en beleven. In de praktijk lopen mensen met een beperking soms letterlijk tegen obstakels aan waardoor dit voor hen veel lastiger is. Studenten van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology leren op een andere manier naar vraagstukken te kijken en slimme oplossingen te bedenken voor problemen. Zij gaan de binnenstad vanuit een andere bril bekijken en ik ben heel benieuwd naar hun ideeën om de toegankelijkheid van de binnenstad te verbeteren. Dat doen we in samenwerking met de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking. En uiteraard zullen we ook de binnenstadsondernemers hierbij betrekken.’

Wethouder Thierry van Vugt (links) kijkt hoe studenten zelf hindernissen ervaren.

Studenten aan de slag

Eerstejaars studenten van de opleiding Smart Technology van mboRijnland gaan de komende periode aan de slag met het bedenken van deze smart oplossingen die ook uitvoerbaar zijn. Allereerst starten zij met een brainstorm waarbij ze de ervaringen die dinsdag 5 februari zijn opgedaan goed kunnen gebruiken. Ook de verhalen van Michel van Lookeren en Carla Weller van de Goudse Adviesgroep voor mensen met een beperking (GAB) helpen hierbij. Michel vertelde bijvoorbeeld dat hij altijd blauwe schenen overhoudt aan een bezoek aan de stad omdat hij struikelt over fietsen en scooters.

Michel is slechtziend en vertelt aan de studenten: ‘In Gouda wonen zo’n 8.000-10.000 mensen met een beperking. Dit is een interessante doelgroep voor de winkeliers omdat ook zij behoefte hebben om bijvoorbeeld kaas of cd’s te kopen. Ik hoop dat jullie slimme out-of-the-box oplossingen bedenken zodat ik geen scheenbeschermers meer nodig heb om heelhuids door de stad te kunnen lopen.’ Hij is heel benieuwd naar de ervaringen en oplossingen van de studenten.

Carla zit in een rolstoel en vult hierop aan: ‘Ook wij willen normaal een drankje kunnen doen in de stad. Dit is nu niet vanzelfsprekend, ook niet in Gouda. We zijn afhankelijk van de stad en willen op voet van gelijkheid mee kunnen doen. Jullie kunnen ons daarbij helpen.’

Over zo’n week of tien weten we wat dit heeft opgeleverd en welke adviezen de studenten aan de gemeente Gouda geven.