mboRijnland laat zich zien aan ministers

Op 30 januari was mboRijnland gastheer voor een belangrijke ontwikkeling in het onderwijs. Die ochtend ondertekenden dertien organisaties uit het mbo, het bedrijfsleven en de overheid het convenant mbo-aanbod Klimaattechniek. Hierbij waren twee ministers aanwezig: Ollongren van Binnenlandse Zaken en Van Engelshoven van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

Het convenant tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid houdt in dat onderwijs beter aansluit op de praktijk. Er worden afspraken gemaakt zodat de veranderingen door bijvoorbeeld de energietransitie ook leiden tot veranderingen in het lesaanbod van de studenten.

Omdat wij in het Living Lab Palenstein eigenlijk al doen wat in het convenant staat, kwamen alle partijen naar de Tangogarage. De gemeente Zoetermeer bouwt de garage om tot een innovatieve leeromgeving voor energietransitie voor onder meer onze studenten. Dat doet de gemeente samen met onze studenten en het bedrijfsleven. Zo hebben onze studenten bijvoorbeeld als aankomend gebruikers, meegewerkt aan het ontwerp van de nieuwe inrichting.

Ook deze ochtend namen onze studenten en docenten een belangrijke plaats in. Zij vertelden de ministers Ollongren van Binnenlandse Zaken en Van Engelshoven van Onderijs Cultuur en Wetenschap hoe zij meewerken aan de nieuwe ontwikkelingen. Ook scholieren van het nabijgelegen vmbo zagen kans om deel te nemen.

Gastheer van de dag en voorzitter van het College van Bestuur Otto Jelsma, prees de gemeente Zoetermeer om zijn rol als facilitator en verbinder binnen het Living Lab Palenstein Aardgasvrij. Hij zei “Wij bevinden ons vandaag op een bijzondere locatie in Zoetermeer: namelijk, de voormalige Tango garage in de wijk Palenstein. Deze wijk is een van de eerste wijken in Nederland die aardgasvrij wordt gemaakt. In het kader van de energietransitie laat de gemeente Zoetermeer, op initiatief van wethouder Iedema, deze plek ombouwen tot een innovatieve leeromgeving waar studenten van mboRijnland, maar ook leerlingen van het Oranje Nassau College en leerlingen van het Stedelijk College gebruik van kunnen maken.”

Partijen die het convenant hebben ondertekend zijn: De Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de MBO Raad, de Samenwerkingsorganisatie BeroepsonderwijsBedrijfsleven (SBB), de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), FNV, CNV, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Koninklijke OnderhoudNL, Techniek Nederland, FME en Netbeheer Nederland.