Handhaver Toezicht en Veiligheid

Deze opleiding is VOL. Aanmelden voor de opleiding in studiejaar 2019-2020 is niet meer mogelijk.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je werkt bij de overheid of semi-overheid als politieagent of gemeentelijk handhaver. Je wordt BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar), waardoor je belangrijke bevoegdheden krijgt toegewezen. 

Je controleert en surveilleert en zorgt er zo voor dat je risico's voortijdig opmerkt en op tijd maatregelen neemt. Zo voorkom je dat er vervelende dingen gebeuren. Je kunt preventieve adviezen geven over bijvoorbeeld woninginbraak en zakkenrollerij. Jij handelt als er een ongewenste gebeurtenis plaatsvindt. Dat is bijvoorbeeld bij het vaststellen van strafbare feiten. Je hebt verdergaande bevoegdheden, zoals staande houden en het in beslag nemen van goederen. Je bent bevoegd om bekeuringen uit te schrijven. Ook kun je een proces verbaal opmaken. Daarnaast ben je dienstverlenend en help je mensen waar nodig. Dat is bijvoorbeeld bij een ongeval, maar ook kun je mensen de weg wijzen. 

Je bent dus scherp op verstoringen en je ziet mogelijke risico’s. Je neemt de juiste maatregelen en je treedt (ook in drukke situaties) professioneel en zakelijk op. Je bent representatief en eerlijk. Je kunt mondeling en schriftelijk rapporteren. Je hebt een goed inzicht in je eigen bevoegdheden, je mogelijkheden en je beperkingen. Je belangrijkste eigenschap is goed kunnen communiceren. Door jouw houding wordt tegenwerkend gedrag omgezet in meewerkend gedrag. Het doel van je werk is om de leefbaarheid en veiligheid op straat te vergroten.

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Opleidingsinhoud

In de opleiding krijg je competentiegericht onderwijs. Hierbij staat het uitvoeren van opdrachten in de beroepsomgeving centraal. Het gaat om een combinatie van kennis, vaardigheden en houding. In het begin van de opleiding krijg je veel theorie. Je moet namelijk je bevoegdheden kennen op het moment dat je op stage gaat. Deze opleiding is bijzonder politie gericht. Tijdens de opleiding zul je het BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) diploma behalen. De stage loop je bij Stadstoezicht en in het Openbaar Vervoer.

De opleiding duurt 2 jaar.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Aanvullende intakeactiviteiten

Deze opleiding organiseert aanvullende intakeactiviteiten. Deelname hieraan is verplicht. Nadat je hebt ingeschreven ontvang je een brief met de bevestiging van je inschrijving en met de datum voor de eerstvolgende intake-dag. Twee weken voor deze intake-dag ontvang je een definitieve uitnodiging voor deze dag.

De intake-dag, in Alphen a/d Rijn, bestaat uit drie onderdelen:

Sport; bij deze onderdelen komen conditie, kracht en coördinatie aan bod. Je loopt een vaardigheden parcours waarbij je gaat bewegen onder vermoeide omstandigheden. Doorzettingsvermogen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Verder kijken we naar kracht, hiervoor moet je push ups en sit ups laten zien.

Rollenspel; bij dit onderdeel dien je een casus op te lossen. Hierbij spelen communicatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen, besluitvaardigheid, overwicht, stressbestendigheid een belangrijke rol.

Gesprek; bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. In het gesprek word gesproken over; motivatie, zelfinzicht, tolerantie, integriteit en beroepsbeeld.

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is:50

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. 

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Naast de kosten voor lesgeld krijg je te maken met bijkomende kosten:

 • De kosten van het introductiekamp zijn ongeveer 150 euro.
 • De kosten van uniform en sportkleding zijn ongeveer 400 euro.
 • De kosten van een boeken, readers en materialen zijn ongeveer 400 euro.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Kom bij de politie

Meer weten over leren, werken en vacatures bij de politie? Kijk dan op kombijdepolitie.nl

Doordat de stageplaatsen zich door de hele regio bevinden, moet je rekening houden met extra reiskosten en reistijd.

Wil je onze studenten in actie zien? Check onze Facebook-pagina!  www.facebook.com/mboRijnlandOrdeEnVeiligheid

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)

Deze opleiding is VOL. Aanmelden voor de opleiding in studiejaar 2019-2020 is niet meer mogelijk.

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
3
Duur
2 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn - BOL is VOL voor schooljaar 2019-2020
Gouda - BOL is VOL voor schooljaar 2019-2020

Deze opleiding heeft maximaal 50 plaatsen

Opleiding vol: aanmelden is niet mogelijk
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen