Patissier

Jij geniet als je een bakkerswinkel binnenstapt. Van de geur van versgebakken brood en de kleuren van het gebak en de bonbons. Het lijkt jou heerlijk om de lekkerste taarten en broden te bakken, Om mensen enthousiast te maken voor jouw gebak en chocolade. Om klanten te laten genieten van de geur van vers brood. Een bakkersopleiding geeft je die kans. 

Bekijk opleidingen

Je bakt allerlei soorten brood, van witbrood tot speciaal brood. Ook maak je prachtige taarten, bonbons en kunstwerken van marsepein.  Allemaal gemaakt aan de hand van verrassende recepten. Jij zorgt ervoor dat jouw klanten met iets lekkers naar huis gaan. En ze komen steeds weer terug omdat ze genieten van jouw producten. Een groter compliment is er toch niet?

Opleidingen Bakkersopleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als patissier kun je aan de slag bij een (ambachtelijke) banketbakkerij, maar vaker werk je bij een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook bijvoorbeeld een hotel heeft nog wel eens een eigen patissier in dienst. Je bent banketbakker en wilt de top bereiken. Je wilt de nieuwste banketproducten en technieken leren. Ook maak je voor speciale gelegenheden zoals evenementen, feesten en buffetten de heerlijkste delicatessen.
En je verzorgt de inkoop van ingrediënten en het voorraadbeheer. Ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak. Daarbij adviseer je klanten over je meesterwerkjes.

De patissier is creatief, hij bedenkt zelf nieuwe en originele recepten. Maar ook plannen, organiseren en kwaliteitsbewaking zijn een onderdeel van de opleiding. Ook wordt er van je verwacht dat je collega's coacht.

Opleidingsinhoud

De opleiding duurt één jaar en wordt gedurende het jaar aangeboden over vijfendertig lesdagen. Gemiddeld genomen ga je één lesdag per week naar school. Tijdens de opleiding krijg je les van leermeesters, die hun sporen verdiend hebben binnen de banketbakkerij.

De opleiding is voornamelijk praktijkgericht. Het suikertrekken, het maken van showstukken, ijsbereiding en chocoladewerk staan onder meer op het programma. Daarnaast is er aandacht voor theoretische vakken als plannen, organiseren en kwaliteitszorg.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Dit aantal is: 14

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Doorstroommogelijkheden:

De patissier is in de meeste bakkerijen een eindfunctie, maar je kunt doorstromen naar het management of verdergaan als ondernemer. Binnen het onderwijs kun je doorstromen naar de associate degree Small business & retail management, de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie Bakkerijtechnologie of de docentenopleiding Bakkerij (consumptieve techniek).

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
4
Duur
1 jaar
Locatie
Gouda

Deze opleiding heeft maximaal 14 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag