Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Patissier leer je met ambachtelijke technieken een bijzonder patisserie product te maken, zoals: desserttaarten, bonbons, showstukken, ijstaarten en nog veel meer hoogwaardig verfijnde producten. Iedere week krijg je les van patissiers Bart de Gans & Peter Remmelzwaal. Om te beginnen aan deze opleiding, heb je een diploma Zelfstandig Werkend Banketbakker of Zelfstandig Werkend Kok nodig.

Je leert het vak van Patissier kennen van leermeesters die hun sporen hebben verdiend binnen de banketbakkerij. Tijdens de opleiding leer je onder andere suikertrekken, het maken van showstukken, ijsbereiding en chocoladewerk. Ook is er aandacht voor theoretische vakken zoals plannen, organiseren en kwaliteitszorg. De opleiding duurt één jaar voor studenten met een diploma Zelfstandig Werkend Banketbakker op zak en anderhalf jaar voor studenten met een diploma Zelfstandig Werkend Kok. De opleiding Patissier is een BBL-opleiding waarbij je gemiddeld één dag per week lessen volgt. De overige dagen ben je werkzaam bij een leerwerkbedrijf.

Vakken en keuzedelen
De opleiding is opgedeeld in perioden. Voor de Zelfstandig Werkend Bakkers zijn dit vier perioden en voor de Zelfstandig Werkend Koks zes perioden. Iedere periode staat één thema centraal. Per thema vinden praktijklessen plaats, georganiseerd door Bart de Gans en Peter Remmelzwaal. Zij leren je de fijne kneepjes van het vak en nemen je mee in de trends en innovatie van het vak. Je krijgt inspirerende demonstraties, maar gaat natuurlijk ook zelf aan de slag! In het begin van het jaar houd je je bezig met het maken van een luxe bonbon of desserttaartje, waarbij zowel de binnen- als buitenkant voor verrassingen zorgt. Tijdens de lessen verfijn je jouw technieken, die je vervolgens weer in de praktijk brengt bij jouw leerwerkbedrijf.

Ieder thema rond je af met een opdracht. Je laat hierbij zien dat je een luxe en exclusief patissiers product kan maken, maar dat je ook in staat bent nieuwe producten en recepten te ontwikkelen. Kortom je laat je creativiteit zien!

Bij het laatste thema van de opleiding ben je vooral bezig met het voorbereiden van jouw examen. Voor je examen maak je een eetbaar showstuk en presenteer je zes innovatieve patissiersproducten in een door jouw ontworpen etalage.

Naast de beroepsspecifieke vakken volg je generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Ook krijg je de mogelijkheid je te specialiseren door middel van een Keuzedeel. Je mag zal kiezen welk Keuzedeel het beste bij je past.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Iedere week volg je lessen van twee zeer ervaren patissiers, Bart en Peter. Alle twee de patissiers hebben de afgelopen jaren verschillende prijzen gewonnen zoals de Gouden gard en de lekkerste bonbon. Daarnaast werk je in een bakkerij met vernieuwde apparatuur en materiaal. Je krijgt dus les van echte vakmensen en werkt met de nieuwst apparatuur, daar leer je veel van!

Skills Heroes
Ieder jaar doen we met de Patissiersopleiding mee aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In 2023 heeft Jorn, student bij mboRijnland, de gouden medaille gewonnen tijdens Skills The Finals. Hierdoor mocht hij meedoen aan EuroSkills in Polen, waar hij als vierde is geëindigd. Het avontuur van Jorn lees je hier.

Vooropleidingseisen

Voor deze opleiding heb je een van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma Zelfstandig Werkend Bakker
  • Zelfstandig Werkend Kok

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL)


Over jou

  • Je houdt van ambachtelijk werk
  • Je bent creatief
  • Je kunt leidinggeven
  • Je kunt goed samenwerken
  • Je werkt zorgvuldig

Student vertelt

Student vertelt

In de praktijk

Na de BBL-opleiding Patissier, stroom je door na het hbo of ga je fulltime aan het werk. Je werkt dan bij een patisserie. Dit is een bakkerij gespecialiseerd in gebak en zoete lekkernijen. Ook kun je bij sommige hotels in dienst als patissier, of bij een (ambachtelijke) banketbakkerij.

Als patissier maak je voor speciale gelegenheden zoals evenementen en feesten de meest heerlijke en bijzondere delicatessen. Je bent een ambitieuze banketbakker die de top wil bereiken. Je bent altijd de eerste in de rij als het gaat om nieuwe banketproducten en het leren van nieuwe technieken. Daarvoor heb je een hoop creativiteit in je en ben je vaak bezig met het bedenken van nieuwe, eigen, originele recepten. Daarnaast zorg je voor de inkoop van ingrediënten, voorraadbeheer en kijk je toe op de hygiëne. Je coacht je collega’s, adviseert klanten over je meesterwerken en als kers op de taart beoordeel jij de kwaliteit en smaak van de producten.

De patissier is in de meeste bakkerijen een eindfunctie, maar je kunt doorstromen naar het management of verdergaan als ondernemer. Binnen het onderwijs kun je doorstromen naar de associate degree Small business & retail management, de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie Bakkerijtechnologie of de docentenopleiding Bakkerij (consumptieve techniek).

Studie in cijfers

  • Doorstroom naar hbo – 3%
  • Gediplomeerden met werk – 95%
  • Goede kans op werk in jouw vakgebied
  • Bekijk studiewijzer

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Kosten

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Informatie over de Open Dag en andere voorlichtingsevenementen van mboRijnland kun je vinden in onze voorlichtingskalender

Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?

Wat is BOL?

Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Wat is BBL?

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je 60 tot 80% van je studie. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf.
Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is de ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Locatie

Deze opleiding is beschikbaar in:

Volg jij de opleiding Patissier?

Direct aanmelden

Ook interessant

2526

Nieuws