Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Leidinggeven Op Basis van Vakmanschap leer je andere medewerkers aansturen en begeleiden. Je bent behulpzaam en resultaatgericht. Samen met je team doe je er alles aan om de doelen van het bedrijf te behalen. Tijdens deze éénjarige opleiding leer je de menselijke en administratieve aspecten van leidinggeven.

Je leert werkplanningen maken en hoe je werkzaamheden het beste verdeelt onder je medewerkers. Duidelijk en goed communiceren is hierbij belangrijk. Je leert daarom hoe je een vergadering leidt, maar ook hoe je individuele gesprekken voert met medewerkers. Je weet precies welke informatie jouw medewerkers nodig hebben om hun werk goed te doen. Als leidinggevende leer je ook hoe je materialen bijhoudt, wanneer er een nieuwe bestelling nodig is en hoe je het beste omgaat met leveranciers. Ook leer je gespreksverslagen maken, zodat je altijd het overzicht behoudt

Je wordt opgeleid tot midden-manager/leidinggevende. Je leert aspecten van management en van leidinggeven te kennen en te kunnen toepassen. Je gaat jouw eigen persoonskenmerken, kennis en vaardigheden leren (her)kennen en ontwikkelen. Je krijgt handvatten aangereikt, waarmee je op het juiste moment op de juiste wijze effectief kunt communiceren, bijsturen, analyseren en beslissingen kunt nemen.

In de praktijk
Je hebt de leiding over ongeveer tien tot twintig medewerkers in een team. Je plant en organiseert hun werkzaamheden en vertelt ze wat ze gaan doen. Meestal werk je zelf ook mee. Je stuurt de medewerkers tijdens het werk aan en coacht hen. Je houdt in de gaten of de doelen worden gehaald en of er volgens de juiste processen wordt gewerkt. Dit kun je ook in projectvorm doen. Je kent de HRM-cyclus en gebruikt deze om personeelszaken van jouw personeel te regelen. Nieuwe collega’s werk je in.

Zo ziet het eerste jaar eruit
De opleiding bestaat uit twee semesters. Tot de kerstvakantie worden alle lessen gegeven, gevolgd door een twaalf- á zestienweekse stageperiode en drie tot vier weken voor examinering. De stagedagen vallen op de woensdag, donderdag en vrijdag; de maandag en dinsdag zijn voor begeleiding en generieke lessen (rekenen, Nederlands, Engels, keuzedeel en Loopbaan- en burgerschap)
Specifieke kenmerken van de opleiding
De gebruikte werkvormen in de lessen zijn: theorielessen, trainingen en opdrachten waarin de leerstof integraal wordt toegepast. Alle aspecten in omgang met individuen en teams worden beoefend, zoals bijvoorbeeld gesprekken voeren.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma mbo-opleiding niveau 3

Je kunt deze opleiding volgen als je een niveau 3 opleiding succesvol afgerond hebt. Dit kan een opleiding bij mboRijnland zijn, maar ook bij een andere mbo instelling.

Aanvullende instroomactiviteiten
Zodra jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Ook vragen we je de startmeter in te vullen, een online vragentest. Zo willen we je nog beter leren kennen en weten we zeker dat de opleiding bij je past.

De opleiding is kort en compact. Later instromen is daarom niet mogelijk.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Over jou

  • Je bent ondernemend
  • Je kunt goed samenwerken
  • Je kunt leiding geven
  • Je beschikt over communicatieve eigenschappen en een goede motivatie

In de praktijk

Na de éénjarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je gelijk aan de slag! Je werkt als leidinggevende in de beveiliging, een garage, winkel, kapsalon of ander bedrijf. Dit bepaal je helemaal zelf. In elk bedrijf is namelijk iemand nodig die leiding geeft!

Als leidinggevende streef jij ernaar om anderen beter te laten functioneren. Samen met je team werk je aan een project of opdracht. Jij bent verantwoordelijk voor het resultaat van het team, dus zorg je dat iedereen weet wat ze moeten doen en het op tijd af is. Als leidinggevende heb je veel contact met je collega’s, over bijvoorbeeld de werkverdeling of het functioneren van de collega. Ook onderhoud je contact met de leveranciers, zodat al het nodige materiaal op tijd aanwezig is. Administratie is ook van groot belang als leidinggevende. Het is aan jou om precies te weten wie er wanneer is, maar ook wanneer wat op is uit de voorraad. Werken als leidinggevende is een veelzijdige en veeleisende functie, waarin contact met anderen een belangrijk onderdeel is.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • BOL
  • Instroomactiviteiten
  • Kosten
  • Aanvullende intakeactiviteiten
  • Aanvullende toelatingseisen

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders. 

Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Aanvullende intakeactiviteiten
Als je je voor deze opleiding aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. 
Je kunt deze opleiding volgen als je een niveau 3 opleiding succesvol afgerond hebt. Dit kan een opleiding bij mboRijnland zijn, maar ook bij een andere mbo instelling.