Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Retailmanager leer je alles over de retail en leidinggeven. De opleiding is erg afwisselend, net als het beroep. Je leert over de goederenstroom van inkoop tot verkoop. Welke rol jij daarin kan spelen en hoe jij medewerkers kan aansturen én motiveren, om de verkoop te doen toenemen leer je tijdens de opleiding.

Eerst leer je alle begrippen binnen de retail kennen. Vervolgens gaan we dieper op de stof in en leer je meer over Verkoop, Service, Presentatie, Financieel beleid en Leidinggeven in de retailbranche. Aan het einde van je studie ontwikkel je een bedrijfsplan voor jouw filiaal. Hierin verwerk je alle kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens de opleiding. De opleiding bestaat uit klassikale lessen, projecten en praktijkervaring. Zo stomen we je klaar voor een commerciële functie met veel verantwoordelijkheid. Met jouw ondernemende houding weet jij als Retailmanager straks alles in goede banen te leiden!

Het eerste jaar
De studiejaren zijn opgedeeld in vier periodes van tien weken. Elke periode bestaat uit negen weken les en een week met toetsen en examens.

In het eerste jaar ga je vooral aan de slag met de basiskennis die je nodig hebt als Retailmanager. Zo volg je vakken als Goederenstroom, Verkoop, Commercieel beleid en Management. Daarnaast leer je ook een branchewerkstuk schrijven. In de tweede helft ga je als BOL-student stagelopen bij een erkend leerbedrijf in de retail. Kies je voor de BBL-opleiding, dan ga je gelijk aan de slag bij een erkend leerbedrijf.

Vakken en keuzedelen
Als toekomstig Retailmanager ben jij naast de dagelijkse werkzaamheden in de winkel bezig met het leiden van een verkoopteam en voer je het beleid uit en bewaak je het tegelijk. Je houdt je onder andere bezig met HRM, de voorraad, verkoopcijfers, hospitality, winkelverzorging en coördinatie van de verkoop. Dit leer je tijdens de verschillende vakken die je gedurende de opleiding volgt.

Je volgt hiervoor beroeps gerichte vakken zoals:

 • Commerciële economie
 • Bedrijfseconomie
 • Management
 • Voorraadbeheer
 • Leiding geven

Daarnaast volg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken helpen je met je algemene ontwikkeling.

Ook krijg je de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Keuzedelen geven je de kans om vakken die aansluiten op jouw vak specialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen te volgen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Ondernemerschap, Online Marketing en Inspelen op Innovaties.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
MboRijnland onderscheidt zich ook door de integratie van het leren op school en op de werkplek. Leren voor een beroep doe je nu eenmaal sneller in de praktijk. Samen met het bedrijfsleven geven wij lessen en opdrachten op de werkvloer. Zo hebben we bijvoorbeeld onze eigen studentenwinkel, genaamd Giftstore in Zoetermeer.

Ook hebben we een nauwe samenwerking met het luxueuze winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands. Door onze samenwerking met dit winkelcentrum met internationale allure krijg je de kans om aan de meest innovatieve projecten mee te werken. Op deze manier word je goed voorbereid op het beroep van Retailmanager en wordt studeren veel leuker!

Ook biedt de opleiding Retailmanager een excellentietraject aan, genaamd: Retail Skills. Hier kun je als je dat wilt extra vaardigheden leren op het gebied van Sales-skills, Speaking-skills, Product-skills, Presentation-skills, Business-skills en Web-skills!

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Leidschendam-Voorburg (BBL / BOL)

Over jou

 • Commercieel ingesteld
 • Handel en ondernemerschap
 • Leidinggeven
 • Klantvriendelijk

In de praktijk

Na de driejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag! Je werkt op een afdeling van een warenhuis, in een winkel of winkelketen, zoals een modewinkel, supermarkt, tuincentrum of parfumerie. Of misschien werk je wel in je eigen winkel.

Als Manager Retail beheer je een kleine tot middelgrote vestiging of geef je leiding aan een afdeling. Je houdt je bezig met de inrichting van de winkel, want klanten moeten snelwegwijs zijn in jouw vestiging. Ook denk jij na over beslissingen om de omzet te vergroten. Vind je dat daarvoor het verkoopbeleid aangepast moet worden? Dan stel je dat voor aan het hoofdkantoor. Daarnaast beheer je de voorraad en neem je maatregelen tegen diefstal. Jij weet als geen ander dat een winkel pas goed draait met gemotiveerd personeel, daarom zorg je altijd voor een fijne werksfeer. Je volgt de laatste trends en ontwikkelingen op de voet en weet deze te vertalen binnen jouw winkel of filiaal. Leidinggeven gaat je goed af en je werkt uitstekend samen met collega’s én klanten!

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Deze zijn per opleiding en locatie afhankelijk. Bekijk voor meer informatie onze voorlichtingskalender

d
c