Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Retailmanager leer je alles over de retail, verkoop, leidinggeven en ondernemerschap. De opleiding is erg afwisselend, net als het beroep. Je leert hoe een winkel of afdeling succesvol te maken. Welke rol jij daarin kan spelen en hoe jij medewerkers kan aansturen én motiveren, om de verkoop te doen toenemen.

Eerst leer je alle begrippen binnen de retail kennen. Vervolgens gaan we dieper op de stof in en leer je meer over Verkoop, Service, Presentatie, Financieel beleid en Leidinggeven in de retailbranche. Aan het einde van je studie ontwikkel je een bedrijfsplan voor jouw filiaal. Hierin verwerk je alle kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens de opleiding. De opleiding bestaat uit klassikale lessen, projecten en praktijkervaring. Zo stomen we je klaar voor een commerciële functie met veel verantwoordelijkheid. Met jouw ondernemende houding weet jij als Retailmanager straks alles in goede banen te leiden!

Het eerste jaar
De studiejaren zijn opgedeeld in vier periodes van tien weken. Elke periode bestaat uit negen weken les en een week met toetsen en examens.

In het eerste jaar ga je vooral aan de slag met de basiskennis die je nodig hebt als Retailmanager. Zo volg je modules als Hospitality, Goederenstroom, Verkopen en Visual Marchandising. Natuurlijk gaan we ook op excursie naar bedrijven. In de tweede helft van het schooljaar ga je als BOL-student stagelopen bij een erkend leerbedrijf in de retail. Kies je voor de BBL-opleiding, dan ga je gelijk aan de slag bij een erkend leerbedrijf.

Vakken en keuzedelen
Om als toekomstig retailmanager je werk goed uit te kunnen voeren ga je een aantal modules volgen, voorbeelden hiervan zijn:

  • Hospitality: hoe zorg je dat de klant zich welkom voelt en terugkomt.
  • Visual machandising: hoe zorg je dat de winkel zo is ingericht dat het assortiment zichzelf verkoopt.
  • Leiding geven: hoe zorg je dat je medewerkers hun werkzaamheden goed uitvoeren en gemotiveerd blijven.
  • Werven selecteren en opleiden: hoe zorg je dat je medewerkers bij willen werken en zich zich kunnen ontwikkelen.
  • Operationeel plan: Hier leer je analyseren, plannen maken en uitvoeren van plannen die commercieel haalbaar zijn en waar je winst mee maakt.

Daarnaast volg je ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. Deze vakken helpen je met je algemene ontwikkeling.

Ook krijg je de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Keuzedelen geven je de kans om vakken die aansluiten op jouw vak specialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen te volgen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Ondernemerschap, Online Marketing en Inspelen op Innovaties.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
mboRijnland onderscheidt zich ook door de integratie van het leren op school en op de werkplek. Leren voor een beroep doe je nu eenmaal sneller in de praktijk. Samen met het bedrijfsleven geven wij lessen en opdrachten op de werkvloer. Zo hebben we bijvoorbeeld onze eigen studentenwinkel, genaamd Giftstore in Zoetermeer.

Ook hebben we een nauwe samenwerking met het luxueuze winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands. Door onze samenwerking met dit winkelcentrum met internationale allure krijg je de kans om aan de meest innovatieve projecten mee te werken. Op deze manier word je goed voorbereid op het beroep van Retailmanager en wordt studeren veel leuker!

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2025, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BBL / BOL)

Leiden (BOL)

Aanmelden voor Leiden is binnenkort mogelijk.

Over jou

  • Commercieel ingesteld
  • Handel en ondernemerschap
  • Leidinggeven
  • Klantvriendelijk

In de praktijk

Na de opleiding kan je aan de slag bij verschillende ketens als Albert Heijn, Gamma, Hennis & Mauritz. Je begint dan je carriere eerst op een afdeling. Andere mogelijkheden is om bij een specialistische winkel te gaan werken zoals Hugo Boss. Als je hebt laten zien dat je commercieel bent en goed met je collega’s kan omgaan krijg je kansen om door te groeien in het bedrijf en uiteindelijk Storemanager te worden van een grote vestiging of zelfs regiomanager te worden.

Bij deze opleiding kan je kiezen voor een BBL-variant. Je gaat een keer per week een dag naar school, naast je werk bij een erkend leerbedrijf. Zo zit je niet een hele week op school en verdien je ook een salaris. Door de combinatie van werken en leren zijn BBL studenten zeer gewild bij werkgevers.

Studiewijzer

Aanvullende informatie

  • BOL
  • BBL
  • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Informatie over de Open Dag en andere voorlichtingsevenementen van mboRijnland kun je vinden in onze voorlichtingskalender