Studenten en Young Talents begeleiden inwoners Leiden naar gezondere leefstijl

Studenten van de opleiding Sport en Bewegen van mboRijnland gaan de wijk in om bewoners te begeleiden naar een gezondere leefstijl. In samenwerking met Young Talents (Sportief Besteed Groep) is een MDT- leertraject samengesteld waarin de studenten gezondheidsprojecten gaan doen in de praktijk. Zo komen leren en werken naadloos samen. Vandaag ondertekenden beide partijen de samenwerking. 

Veertig derdejaars studenten van de opleiding Sport en Bewegen starten dit inspirerende project. Ze beginnen met een grondige wijkscan; ze onderzoeken of en welk aanbod er op dit moment is voor bewoners om gezonder te leven, zoals bewegen, sporten, een cursus om te ontspannen of te stoppen met roken.

Vervolgens gaan ze in gesprek met bewoners en luisteren welke wensen en behoeften er bij hen leven op het gebied van bewegen, roken, alcohol, voeding, ontspanning en slapen (de BRAVOS-factoren). Op basis hiervan analyseren de studenten wat ontbreekt in het aanbod en gaan ze samen met de community aan de slag om aanvullende cursussen en workshops op te zetten naar een vitaal en gezond leven.

Pauline van der Laan, onderwijsdirecteur mboRijnland: “We zijn trots op deze samenwerking met Young Talents. Onze studenten leren in de echte praktijk hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan een gezondere leefstijl voor bewoners in Leiden. Bovendien halen ze bij de bewoners zelf op waar behoefte aan is in de wijk. Dat maakt de samenwerking duurzaam en waardevol.”

“Wat een geweldig project en samenwerking met mboRijnland”, vult Sharida Imamdi van Young Talents aan. “Dit gezondheidsproject koppelen we aan MDT, maatschappelijke diensttijd, een overheidsprogramma waarin studenten vaardigheden opdoen, talenten ontdekken, anderen ontmoeten en impact maken op de samenleving. Hoe tof is het als deze studenten na dit project een waardevolle bijdrage hebben kunnen leveren aan een vitale en gezonde samenleving.”

De jongerencoaches van Young Talents zijn samen met de docenten van mboRijnland verantwoordelijk voor het onderwijs en richten zich op de individuele leervragen van de studenten die ze in de praktijk tegenkomen.