Wat ga je leren?

In de opleiding Leidinggeven Op Basis Van Vakmanschap leer je om andere medewerkers aan te sturen en te begeleiden. Je vindt het leuk om anderen te helpen en je bent resultaatgericht. Je wilt dat het team waarin je werkt het doel haalt. En je hebt al een beroepsopleiding afgerond. Je leert in deze opleiding de menselijke en administratieve aspecten van leidinggeven.

Je leert hoe je een werkplanning moet maken en hoe je werkzaamheden moet verdelen onder medewerkers aan wie je leidinggeeft. Goed kunnen communiceren is een belangrijk onderdeel. Je leert hoe je een vergadering moet leiden, maar ook hoe je individueel gesprekken voert met medewerkers. Je weet welke informatie zij nodig hebben om hun werk goed te doen. Ook leer je gespreksverslagen maken. Zo houd jij altijd het overzicht. Als leidinggevende in opleiding leer jij ook hoe je bijhoudt welke materialen er besteld moeten worden. En je leert hoe je die vervolgens bestelt bij leveranciers.

Toegestane vooropleidingen

Je kunt deze opleiding volgen als je een niveau 3 opleiding succesvol afgerond hebt. Dit kan een opleiding bij mboRijnland zijn, maar ook bij een andere mbo instelling.

Aanvullende instroomactiviteiten
Als je je voor deze opleiding aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel kennismakingsgesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen.

De opleiding is kort en compact. Daarom is het niet mogelijk om na de start van de opleiding nog in te stromen.

  • Diploma mbo-opleiding niveau 3

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Direct aanmelden

Over jou

  • Je bent ondernemend
  • Je kunt goed samenwerken
  • Je kunt leiding geven
  • Je beschikt over communicatieve eigenschappen en een goede motivatie

In de praktijk

Je behaalt je diploma voor de BOL-opleiding Leidinggeven Op Basis Van Vakmanschap in 1 jaar. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Je werkt dan als leidinggevende in de beveiliging, een garage, een winkel, een kapsalon of een heel ander bedrijf. Dit kan jij helemaal zelf bepalen. In elk bedrijf is er namelijk wel iemand die leidinggeeft, dus jij kan werken in jouw eigen beroepsgroep.

Als leidinggevende streef jij ernaar om anderen beter te laten functioneren. Je bent verantwoordelijk voor het resultaat van je team. Je werkt met hen samen op een afdeling of een project. Een project is een opdracht die je in een bepaalde tijd met een aantal collega’s doet. Jij zorgt ervoor dat iedereen weet wat er moet gebeuren. Dat het werk op tijd af is. Je praat veel met je collega’s, bijvoorbeeld over de werkverdeling of over het functioneren. Ook onderhoud je contact met leveranciers. Zodat het materiaal dat jullie nodig hebben er op tijd is. Verder houd je een goede administratie bij. Je weet wanneer iemand vrij is, je weet wanneer iets af moet zijn en je weet hoeveel voorraad er nog is. Bijvoorbeeld een product dat jullie verkopen in een winkel. Een veelzijdige en veeleisende functie waarin contact met anderen belangrijk is.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • BOL
  • Instroomactiviteiten
  • Kosten
  • Aanvullende intakeactiviteiten
  • Aanvullende toelatingseisen

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, plan dan ook jouw kennismakingsbijeenkomst in. Deze organiseren we meestal eens per twee weken op de locatie waar je de opleiding wilt volgen.

Daar maak je kennis met medestudenten en er vindt een studiekeuzegesprek plaats. Daarin check jij of jouw beeld van de opleiding en of het beroep matcht met jouw verwachtingen.

Wij maken graag kennis met jou (en je ouders) en zijn benieuwd naar jouw vooropleiding, jouw ervaringen met de lessen Loopbaan oriëntatie en begeleiding op je school, jouw talenten, toekomstdromen en wensen.

Op het moment dat je je aanmeldt, krijg je de vraag om de startmeter in te vullen. Dit is een online vragenlijst over o.a. jouw interesses. Het zijn jouw antwoorden, er is dus geen goed of fout. Zorg ervoor dat je de startmeter uiterlijk 4 dagen voor de kennismakingsbijeenkomst hebt ingevuld.

Wij ontmoeten je graag tijdens de kennismakingsbijeenkomst!

Wij vinden het belangrijk dat je je goed oriënteert op de opleiding.
Bezoek daarom altijd één van de Open Dagen of meld je aan voor Proefstuderen.

 

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Aanvullende intakeactiviteiten
Als je je voor deze opleiding aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. 
Je kunt deze opleiding volgen als je een niveau 3 opleiding succesvol afgerond hebt. Dit kan een opleiding bij mboRijnland zijn, maar ook bij een andere mbo instelling.