Onderzoek studenten Agogisch medewerker mboRijnland: neem de tijd om meerwaarde zorgtechnologie uit te leggen

Laat ouderen zelf testen en ervaren hoe zorgtechnologie kan bijdragen aan hun zelfstandigheid. Het is daarbij belangrijk dat zorgverleners de tijd nemen om een concrete uitleg te geven. Het zijn belangrijke conclusies van een onderzoek van onze studenten Agogisch medewerker GGZ voor het Experimenteerhuis Zoetermeer.

Het experimenteerhuis is een mobiele buurtkamer waar (jong)senioren elkaar kunnen ontmoeten en samen met studenten en zorgmedewerkers kunnen praten over de zorgtechnologie, voorzieningen en begeleiding die nodig zijn om zo lang mogelijk zelfstandig en gezond te wonen en te reizen.

Hoe motiveren voor zorgtechnologie
Onder begeleiding van docent Nellie Klaassen onderzochten de studenten Agogisch medewerker GGZ de vraag hoe je ouderen kunt motiveren om zorgtechnologie te ervaren en te beleven. Uit hun onderzoek blijkt dat ouderen wat weerstand tegen zorgtechnologie. Dit komt vaak door onwetendheid over de mogelijkheden. Ook zijn ze bang dat ze door het gebruik van zorgtechnologie minder sociale contacten hebben en vereenzamen.

Ervaren en duidelijke uitleg
De studenten onderzochten vervolgens hoe ze deze onbekendheid en angst kunnen wegnemen. Hun conclusie luidt dat het belangrijk is dat ouderen de zorgtechnologie zelf kunnen testen en ervaren. Daarbij is een persoonlijke, duidelijke en geduldige uitleg nodig, ondersteund met illustraties en filmpjes. Die voorlichting moet bij voorkeur gegeven worden door een leeftijdsgenoot die al positieve ervaringen heeft met de technologie. De zorgtechnologie moet bovendien passen bij de vraag en leefsituatie van de oudere. Het is daarbij aanbevelenswaardig om te beginnen met eenvoudige technologie.

Ook zorgverleners terughoudend
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat ook zorgverleners terughoudend zijn om zorgtechnologie in hun werk te gebruiken. Ze zijn niet altijd goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en bang dat de technologie hun werk gaat overnemen. De studenten adviseren zorginstellingen daarom om de tijd te nemen om hun medewerkers te informeren over de waarde van zorgtechnologie voor hun werk en de postieve gezondheid van hun cliënten. “Jongere collega’s kunnen daarbij een belangrijke rol bij spelen. Die zijn vaak beter op de hoogte van de laatste ontwikkelingen”, aldus student Fekry Gadelrab.

Gemeente blij met uitkomsten
Vivianne Helderman, projectmanager Stedelijke Kenniseconomie van de gemeente Zoetermeer, sprak haar dank uit voor het onderzoek van de studenten. ‘Ze zijn van grote waarde voor het Experimenteerhuis en het streven van de gemeente om de senioren in de stad te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en werken. We hebben echt wat aan het onderzoek van de studenten!’

Experimenteerhuis
Het Experimenteerhuis is een samenwerkingsproject van de gemeente Zoetermeer, de Coalitie Slimmer Thuis, jongsenioren, de Centra voor Innovatief Vakmanschap Welzijn & zorg en Smart Technology, de Haagse Hogeschool en mboRijnland en Het is onderdeel van het living lab zorginnovatie van de gemeente Zoetermeer. Hierin zoeken inwoners, onderwijs, de gemeente, maatschappelijke instellingen en ondernemers naar oplossingen voor de gevolgen van de vergrijzing in Zoetermeer.