Leren op de werkvloer: eerste studenten zorgopleiding Verbindend Leren halen diploma

LUMC, Marente, Gemiva, Libertas, mboRijnland en CIV Welzijn & Zorg ontwikkelen samen eigen zorgopleiding

Op woensdag 6 juli hebben 25 zorgprofessionals hun diploma Verbindend Leren van de hybride BBL-opleiding Verpleegkundige niveau 4 behaald. Deze verkorte opleiding is speciaal ontworpen onder de koepel van samenwerkingsverband CIV Welzijn & Zorg. Een unieke samenwerking tussen het LUMC, de zorgorganisatie Marente, de Gemiva-SVG-groep, de thuiszorgorganisatie Libertas en mboRijnland. Komend schooljaar wordt deze opleiding voortgezet met twee nieuwe volle klassen.

Doelstelling van Verbindend Leren is een betere aansluiting tussen onderwijs en werkvloer en hierdoor een geringer verloop van verpleegkundigen. Voor de werkende studenten is de praktijksituatie de leersituatie. De groep, werkend in verschillende zorgbranches, zoals ziekenhuis, ouderenzorg en gehandicaptenzorg, liep in het tweede leerjaar stage in een andere branche. Hierdoor ontwikkelen de deelnemende studenten een breed perspectief.

​​​

Alle geslaagde deelnemers van de opleiding Verbindend Leren

Combinatie werken en leren

Zo liep Jessica Overdijk, deelnemer en begeleider bij Gemiva, stage bij het LUMC op de Acute Opname Afdeling. “Ik heb veel geleerd over klinisch redeneren, vooral de feitelijke kennis. Aan de andere kant was het LUMC onder de indruk van hoe wij met onze cliënten omgaan. We begeleiden hen met rust en veel geduld. Daar kom je ver mee.”

Sacha, deelnemer en werkzaam bij het LUMC: “De opleiding heet met recht Verbindend Leren. De grote meerwaarde is de combinatie van werken en leren. De theorie uit de les neem je meteen mee de werkvloer op. En soms andersom. Het was hard werken om dit naast je baan te doen. Maar de docenten hebben ons goed begeleid, ook op de werkvloer was er begrip. Het was best spannend om op oudere leeftijd weer de schoolbanken in te gaan. Deze nieuwe vorm van onderwijs is een aanrader om op een goede manier verpleegkundigen op te leiden.”

Breed opgeleide verpleegkundige

Lenny Vleugel, adviseur Opleiden en Ontwikkelen bij zorgorganisatie Marente: “De flexibiliteit in deze opleiding en de duur van drie jaar maakt het aantrekkelijk voor zij- en doorstromers. Dat is in de huidige arbeidsmarkt van groot belang. Een bredere kijk op hoe en waar ‘burgers’ zorg ontvangen en wat dit vraagt van een breed opgeleide verpleegkundige. Deze opleiding is een voorbeeld hoe praktijk en onderwijs op een gelijkwaardige manier op zoek zijn gegaan naar de best mogelijke samenwerking om beroepsbeoefenaren op te leiden die de zorg nodig heeft, nu en in de toekomst. Zorgorganisaties leiden hier op ‘over de grens’ van het eigen werkveld heen, werken hierin samen en zijn bereid om nieuwe wegen te bewandelen om zo dichter bij elkaar te komen. Dat vraagt lef!”

Irene Terpstra, leidinggevende van de opleiding Verpleegkundige bij mboRijnland: “Ook uniek is dat we gebruikmaken van leertechnologie; een leerplatform waar leren, werken en technologie samenkomen in de vorm van bijvoorbeeld e-learning, beeldtrainen en een ontwikkelscan. We gaan zeker door, we starten aankomend schooljaar wederom met twee volle klassen. Maar we blijven kritisch, evalueren met alle partijen (studenten, school en praktijk) en proberen de kwaliteit te vergroten. Vorig jaar is RespectZorg aangesloten en Het Gouden Hart (Korian) sluit aankomend jaar aan. Samen met het LUMC en Marente gaan we ons weer inzetten om de verpleegkundigen op te leiden volgens de visie van Verbindend Leren.”

Lenny vult aan: “Verbindend Leren is nu geen project meer, maar wordt structureel als opleiding voortgezet.”

Over CIV Welzijn & Zorg

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Welzijn & Zorg (CIV) is een regionaal samenwerkingsverband tussen instellingen in het onderwijs, de zorg- en welzijnssector en diverse gemeenten. Samen met zo’n 40 partners werken wij aan welzijn- en zorgoplossingen van de toekomst. Ook werken we aan ontwikkeling en groei van medewerkers, zodat zij bijdragen aan deze oplossingen. Gericht op welzijn first en technologie in de zorg. Dit doen we onder meer via werkplekleren en moderne leertechnologieën. Dit maakt het CIV Welzijn & Zorg het kloppend hart van hybride leren, modulair onderwijs en praktijkonderzoek. Kijk voor meer informatie op www.civ-welzijnenzorg.nl.

Ervaringen met de opleiding Verbindend Leren lees je hier.